Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Kinyírt a bíró, lehetetlen volt bármit tenni

2010.02.18. 10:54 Módosítva: 2010.02.18. 10:54
A BL-nyolcaddöntőkben a Porto és a Bayern München is 2-1-re nyert hazai pályán, de az Arsenal és a Fiorentina is a bírókat okolja a vereségért. Az olaszok jogosan, a hírhedt Övrebo elbánt velük, de az Arsenalnak nincs igaza: a Porto fifikás góllal verte a londoniakat.

„Michel Platini mellett ültem a lelátón, szerinte is sárgát kellett volna kapnia Gobbinak piros helyett, és abban is egyetértettünk, hogy legalább 3 méteres lesen állt Klose a győztes gól pillanatában. Ilyen játékvezetéssel még soha nem találkoztam” – dohogott a Fiorentina tulajdonosa, Andrea Della Valle, miután a jól harcoló olasz csapat a 89. percben megadott góllal kikapott a Bayern München otthonában.

A Fiorentina masszív volt Münchenben. Arjen Robbennel nem nagyon bírtak, a holland szélső játékával a Bayern közelebb állt a győzelemhez, de a vezető gólt gyorsan kiegyenlítette a Fiorentina. A szünet után jött a kiállítás, és a végjátékban a lesgól, amivel a müncheniek a lehető legszűkebb, 2-1-es előnnyel mehetnek a visszavágóra.

A hírhedt tavalyi Chelsea-Barcelona elődöntőt is vezető Tom Henning Övrebo rengeteget hibázott a meccsen. Visszafújta a Bayern első gólját, és előnyszabály helyett büntetőt lövetett, Massimo Gobbi kiállítása is túl szigorú ítélet volt, az pedig a pálya minden pontjáról jól látszott, hogy Miroslav Klose méteres lesről szerzi a müncheniek győztes gólját, ráadásul a lengyel származású csatárnak korábban volt egy belépője, amiért simán ki lehetett volna állítani.

„Csak a partjelzőt nem tudtuk levédekezni – próbálta viccesen felfogni a vereséget a Fiorentina edzője, Cesare Prandelli. – 25 percet jól lehoztunk 10 emberrel, így különösen fájdalmas, hogy kikaptunk. A Bayern fantasztikus csapat, de megmutattuk, hogy versenyben tudunk lenni velük, és hazai pályán még jobban fogunk játszani. Ezt a szervezettséget kell megtartanunk Firenzében is, a németeknek nem volt helyük passzolni, komoly segítséget kaptak a győzelmükhöz.”

A Bayern legjobbja Arjen Robben volt, a holland gólt szerzett, szokásától eltérően jó passzokat is adott társainak. „Taktikailag nagyon erős a Fiorentina, ezért különösen nagy öröm, hogy legyőztük őket. Az előny nem nagy, de az olaszoknak nyerniük kell hazai pályán, ami csak úgy sikerülhet, ha nem a saját játékukat játsszák. Szerdán nem játszottunk jól, nem találtunk fogást a Fiorentina szervezett védekezésén, ha ezen javítunk, ott leszünk a legjobb nyolc között” – mondta Robben az UEFA honlapján.

A Porto két furcsa góllal győzte le az Arsenalt, előbb Lukas Fabianski nézett be csúnyán egy lecsúszott beadást, majd egy grundgóllal újra megszerezte a vezetést, miután Sol Campbell – aki a 2006-os döntőben játszott utoljára BL-meccset – közeli fejesből egyenlített.

Arsene Wenger nem a kapusára volt dühös a lefújás után, hanem a játékvezetőre, amiért „óriási hibát követett el a Porto második góljánál”. A BL-szezon egyik legmókásabb gólja azután született, hogy Fabianski felkapta Sol Campbell hazagurítását (Wenger vitatja, hogy hazaadás volt), a közvetett szabadrúgást a Porto gyorsan elvégezte, és a bosszankodó angolok között egyedül érkező Falcao a kapuba passzolt.

„A hazaadás vétlen volt, nem hiszem, hogy spiccel szándékosan adta volna haza Sol. A közvetett szabadrúgással pedig kinyírt minket a bíró: mondják meg, hogyan lehet védekezni két emberrel 8 méterre a kaputól? Hansson elvette a labdát Fabianskitól, onnantól kezdve lehetetlen volt bármit is tenni a Porto gólja ellen. Egyszerűbb lett volna, ha csak simán gólt ítél a bíró” – mondta Wenger, majd hozzátette, ekkora hibát ezen a szinten még nem látott.

„A Porto jól játszott, de a párharc még nem dőlt el, jó esélyünk van, hogy hazai pályán megfordítsuk az állást. Az Emiratesban talán megkapjuk a büntetőt, ha úgy bánnak Rosickyval, mint Portóban, és a középpályás szabálytalanságokat is megtorolja majd a játékvezető” – mondta Wenger.

Az edzőnél reálisabban látja a dolgokat Cesc Fabregas, az Arsenal csapatkapitánya. „Ilyen gólt a grundon szokás kapni, bár őszintén szólva a portóiak helyében én is megpróbáltam volna. Talán az a gondunk, hogy csapatként nem vagyunk elég erősek, amikor hátrányba kerülünk, nehezen pörgetjük fel magunkat arra a szintre, amit egyébként képesek vagyunk kijátszani magunkból.”

Jesualdo Ferreira nem foglalkozott a londoniak siránkozásával, inkább csapata győzelmének örült. „Előnybe kerültünk egy nagyon jó csapat ellen. Jól, határozottan, szervezetten játszottunk, kemények voltunk, amikor kellett. A második gólt nem is értem, miért vitatják, teljesen szabályos volt, játékosaim gyors helyzetfelismerését dicséri. Egyébként ha jól emlékszem, az Arsenalban Thierry Henry is szerzett ilyen gólt.”

Mindkét párharc 2-1-ről folytatódik, a visszavágókat március 9-én rendezik a firenzei Artemio Franchiban és a londoni Emirates stadionban.  • Vennék
  • Hírek