Lujza
-2 °C
13 °C

A futballakadémiák lehetnek a felemelkedés zálogai

2010.04.27. 15:16
A magyar labdarúgás gyors és látványos felemelkedésének zálogai lehetnek a futballakadémiák Orbán Viktor, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója szerint. Az MTI összeállításában az öt legjelentősebb hazai utánpótlás-nevelő intézmény mellett a hamarosan induló debreceni akadémiát mutatja be.

Orbán szerint évente 80 játékos kerül ki az akadémiákról, ráadásul olyanok, akiknek az életét négy-öt éve a futball teszi ki. Ez tíz év alatt 800 labdarúgót jelent, akik alapvető változást hozhatnak az NB I és az NB II színvonalában - erről a hagyományos Puskás-Suzuki Kupa utánpótlástorna sajtótájékoztatóján beszélt Orbán Viktor.

Debreceni Labdarúgó Akadémia: indulás szeptemberben

Debrecenben hosszú ideje sikeresen működik az olasz focisuli, idén szeptembertől pedig megkezdi működését a Debreceni Labdarúgó Akadémia is, amely 12 éves kortól foglalkozik majd a gyerekekkel. Az alakuló intézménybe február 19-ig lehetett jelentkezni. Bartha Csaba, a DVSC sportigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy 80-90 fiatal próbált bekerülni, s közülük 32 nyert felvételt.

Az utánpótlásképző sportkomplexum a DVSC, a város és a Debreceni Egyetem (DE) közös vállalkozásában, a Debrecenhez tartozó Pallagon működik majd az egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája mellett. A diákok ebbe az iskolába járnak, és hatosztályos gimnáziumi képzéses rendszerben tanulnak majd, speciális sporttagozatos osztályban, melynek órarendjét az edzések időpontjához igazítják. A iskolai képzés során nagy hangsúlyt fektetnek az angol és német nyelv oktatására, és szintén cél, hogy akiből nem lesz profi futballista, az az egyetem más képzésein folytathassa később tanulmányait.

A tervek szerint végleges formájában az akadémián kilenc füves, és egy műfüves borítású nagypálya lesz, ezenkívül még három kisebb műfüves edzőpálya is készül. Ezekből az őszi rajtra az iskola mellett már meglévő nagypályát újítják fel teljesen, s egy kisebb műfüves pályát is kialakítanak. A későbbiekben a komplexum része lesz majd egy orvosi központ, egy öltözőket és irodaházat is magában foglaló épületegyüttes, s ezzel - a tervek szerint - Magyarország legkorszerűbb sportcentruma áll majd a debreceni utánpótlás rendelkezésére.

Az akadémiában a DVSC, a Debreceni Egyetem és az önkormányzat egyenlő arányban lesz tulajdonos. A beruházás költségei mintegy 800 millió forintra rúgnak. Ebből az összegből az önkormányzat 400 milliót vállalt magára, a fennmaradó részt a futballklub állja.

Az olasz focisulival, melynek növendékei között volt többek között Dzsudzsák Balázs, Tőzsér Dániel, Máté Péter és Varga József, nincsen kapcsolata az akadémiának, de mint azt Bartha elmondta, céljuk, hogy a legtehetségesebb fiatalok náluk, a DVSC-ben nevelkedjenek. Az akadémia működtetéséért a gazdasági, míg a szakmai munkáért - így az edzők kiválasztásáért is - a szakmai igazgató felel majd a Debreceni Futball Akadémián, melynél nem titkolják, hogy a már működő, hasonló intézményeknél látott hasznos, eredményes módszereket szeretnék átvenni, mint ahogy a későbbiekben külföldi kapcsolatokat is kívánnak építeni.

Illés Labdarúgó Akadémia: a Haladás szolgálatában

A 2007-ben alapított szombathelyi Illés Labdarúgó Akadémián jelenleg öt korcsoportban 72 tehetséges futballistát nevelnek. Az intézmény alapját az 1996 decemberében alakult Lurkó Utánpótlás FC adta, amely később beépült az Illés Akadémia rendszerébe, de továbbra is önálló utánpótlás-nevelő bázisként működik. Ez az egyesület már óvodás kortól, szakszerű edzői vezetés mellett foglalkozik a futballozni szerető gyerekekkel.

Tóth Miklós, az Illés Akadémia klubigazgatója az MTI-nek elmondta, a létesítmény bentlakásos, ehhez a helyszínt a Herman Ottó Kertészeti-, Környezetvédelmi-, Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium biztosítja: „Ami a felszereltséget illeti, Vas megye első műfüves futballpályája itt épült fel, ennek mérete 105x68 méter, s ezen kívül van még egy 72x36 méteres műfüves küzdőterünk is - mondta Tóth. Füves pályából rendelkezünk két 105x68 méteressel, egy 60x50 méteressel, valamint egy 20x50-essel, amelyet leginkább a bemelegítő tréningekhez és a kapusedzésekhez használunk.”

Az intézmény alapítói, egyben igazgatói Illés Béla és Halmai Gábor korábbi válogatott labdarúgók, a diákokkal pedig korcsoportonként két edző foglalkozik. Emellett két kapusedzővel és egy erőnléti trénerrel dolgoznak Szombathelyen.

„A létesítmény szakmai munkáját az Illés Sportalapítvány finanszírozza, a cél pedig egyértelmű és világos: a Szombathelyi Haladás számára kinevelni olyan játékosokat, akik nemcsak futballistaként, de emberként is megállják a helyüket Magyarországon és a nagyvilágban” - fogalmazott Tóth. A legtehetségesebbek természetesen külföldre szerződhetnek, de én azt gondolom, bizonyos mennyiségű NB I-es mérkőzést le kell játszania egy fiatal labdarúgónak ahhoz, hogy egy idegen országban megállja a helyét és ott rendszeresen lehetőséghez jusson. A mi feladatunk egyéniségeket kinevelni, s ennek segítségével a magyar futballnak lesz szélesebb bázisa.”

Illés Béla, az intézmény alapítója és igazgatója a létesítmény legfrissebb kiadványában elsősorban a színvonalas szakmai munka miatt tanácsolja azt, hogy a fiatal labdarúgók jelentkezzenek az Illés Akadémiába. „Megnyugtató, hogy az elején sikerült olyan szakmai stábot kialakítani, amelynek tagjai elhivatottságból végzik a teendőiket, és száz százalékban megbízhatunk bennük - fogalmazott Illés. Emellett az akadémia egyediségét emelném ki. Itt a gyerekek nincsenek elzárva a külvilágtól, nem csak a játékostársaikkal élik az életüket, s naponta érik őket egyéb impulzusok is.”

Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia: négyen már
a Videoton felnőtt keretében

A három éve alapított, de valójában 2008 óta működő felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiában jelenleg 90-100 - általános és középiskolás - diákot oktatnak, akik teljes ellátásban részesülnek. Mezey György, az akadémia szakmai vezetője az MTI-nek elmondta, hogy egy nagyméretű, valamint négy kisebb méretű műfüves pályával rendelkeznek, s szintén műfű borítja a különböző edzésekhez szükséges segédeszközökkel ellátott gyakorló-, és a 80x20 méteres tesztpályát.

„Ezeken kívül négy teljes méretű füves pályánk van, igaz, ezek közül az egyiket még nem használjuk - mondta Mezey. A későbbiekben lesz még négy füves és egy műfüves küzdőtér, valamint rendelkezünk egy speciális futópályával, amelyet a különböző erőnléti tréningeknél alkalmazunk. Ez egy 2,5 méter széles, 900 méter hosszú futósáv.”

„Az intézmény célja kifejezetten az, hogy minél több jól nevelt, megfelelően képzett futballistát adjon a magyar labdarúgásnak- mondta Mezey. A Videotonon kívül csak alacsonyabb osztályokban szereplő egyesületekkel állunk szerződésben, több mint 30 partnercsapatunk van. Ezek a tehetséges gyerekek felfedezésében is közreműködnek, azaz értesítik az intézményt, ha ügyes fiatalra akadnak a környezetükben. Természetesen az akadémia ilyen esetekben nevelési költséget fizet a kluboknak.”

„Ha a székesfehérvári klub keretének 40 százaléka a Puskás Akadémián végzett fiatal lesz, akkor hatalmas eredményt érünk el - fogalmazott a szakmai vezető."

Mezey elmondta, hogy korosztályonként (összesen hét) egy-egy edzővel dolgoznak, ezen kívül van az akadémiának egy előkészítő csoportja két trénerrel, valamint három utánpótlás-, egy erőnléti-, és három kapusedzője. Hozzájuk csatlakozik a Videoton FC teljes szakmai stábja, ők szintén segítik a létesítményben folyó munkát.

Mészáros Lőrinc, az intézményt működtető alapítvány kuratóriumi elnöke az MTI kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyibe került elindítani az akadémiát, de a tízéves folyamat több száz milliós összeget "emésztett fel". Mészáros hozzátette, a létesítmény éves költségvetése nagyságrendileg 300 millió forint, azonban ebben nincs benne a fejlesztések költsége. A kuratórium elnökének elmondása szerint a működéshez szükséges összeg 95 százalékát magánadományok teszik ki, a maradékot pedig a reklámbevételekből pótolják.

Sándor Károly Labdarúgó Akadémia: az úttörő

A 2001-ben alapított intézményben jelenleg 43 fiatal játékos nevelkedik, akik az U17-es, illetve U19-es bajnokságban szerepelnek, ugyanakkor a kék-fehéreknél tendencia, hogy a korosztályoknál egy vagy két évvel fiatalabbak a játékosok.

„Így tudunk olyan terhelést, és minőségi mérkőzéseket biztosítani a gyerekeknek, ami a fejlődésüket szolgálja” - nyilatkozta az MTI-nek Tamási Zsolt, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia igazgatója. Amennyiben a saját korosztályukban szerepeltetnénk őket, akkor túl könnyű lenne a dolgunk.”

Az akadémia annak idején egymilliárd forintos beruházásból jött létre, éves költségvetése 130 millió forint, amelyet a Sándor Károly Alapítványon keresztül kap az intézmény. Miután 2007 óta az angol FC Liverpoollal is együttműködik az akadémia, így az angol klub is jelentős anyagi segítséget nyújt a működésében.

„A legnagyobb eredménynek talán azt tartom, hogy jelenleg harminc olyan játékos került már ki az akadémiáról, akik már futballoztak külföldön. Ugyanakkor nagyon nagy dolog, hogy amikor a felnőtt csapatunk két évvel ezelőtt bajnok lett az NB I-ben, akkor a keret kilencven százalékát az akadémia növendékei adták - mondta Tamási Zsolt.

A bentlakásos rendszerű akadémián a játékosok a szombati bajnoki mérkőzést követően térnek haza, majd hétfőn újra összeáll a csapat a létesítményben. A fiatalok két füves, egy nagyméretű, villanyvilágítással felszerelt műfüves, valamint egy kis műfüves pályán edzenek. Az oktatás helyben zajlik, a Chernel István Gimnázium tanárai járnak az akadémiára. Az akadémián 22 darab kétágyas légkondicionált szobában helyezik el a játékosokat, mindegyikhez fürdőszoba tartozik, televízió és számítógép ugyanakkor nincs.

Az akadémia vezetője elmondta: nagyszerű dolognak tartja, hogy egyre több hasonló intézmény nyílik Magyarországon, mivel így komoly versenyhelyzet alakul ki.

„Az MTK megmutatta az utat, hosszú évekig csak itt volt ilyen képzés, és könnyebben jöttek a tehetségek. Szerintem jól sáfárkodtunk ezekkel a tehetségekkel. A mi példánkon felbuzdulva szerencsére elindult ez a folyamat” - nyilatkozta a szakember.

Fehér Miklós Gimnázium és Kollégium: a helyi és a Győrtől távol élő tehetségeket kutatják

Győrben három éve működik a Fehér Miklós Labdarúgó Kollégium, amelyet a 2004-ben elhunyt válogatott csatárról neveztek el. 2008 szeptemberétől feladatbővítésként egy gimnáziumot is működtet a klub, így az intézmény felépítése Magyarországon egyedinek számít.

A létesítmény részben állami pénzből működik, a fennmaradó összeget pedig a Győri ETO FC tulajdonosa, Tarsoly Csaba és Klement Tibor ügyvezető igazgató finanszírozza. Az öt évfolyamos gimnázium jelenleg három évfolyammal működik, ez pillanatnyilag 70-80 diákot jelent, ez a szám a következő két évfolyam feltöltésével 150-re növekedik majd. Az iskolába bárki jelentkezhet, ugyanakkor a helyiek, akik a klub fiatalabb csapataiban nevelkedtek, elsőbbséget élveznek.

„Amiben biztos vagyok, hogy ezek a gyerekek egészséges felnőttek lesznek, előnnyel fognak indulni az életben, nem fognak dohányozni, alkoholt inni vagy kábítószerezni” - mondta Horváth Zsolt.

Az intézményben minden egy helyen zajlik, az oktatástól kezdve az étkezésig, a fiatalok egy nagy füves, egy műfüves, valamint három edzőpályán tréningezhetnek. A tehetségeknek rendkívül szoros az időbeosztásuk, a 7 órás ébresztést követően gyakorlatilag este 22 óráig megvan a napirendjük, így az "elkallódás" veszélye nem fenyeget.

Magyar Futball Akadémia: két év alatt három bajnoki cím

Noha alig több mint két és fél éve jött létre a Bozsik Stadionban működő Magyar Futball Akadémia, máris az ország egyik legsikeresebb utánpótlás-intézménye: eddig valamennyi csapata megnyerte a korosztályos bajnokságát.

Szalai László igazgató - aki márciusban 2013 nyaráig meghosszabbította szerződését - elmondta: 75 gyermek képzése zajlik az akadémián, amely ősztől üzemel majd a teljes, százfős létszámmal, amikor a negyedik évfolyam is elindul.

„Az intézmény hozzávetőleges költségvetése 60-100 millió forint lesz, amikor már teljes kapacitással működik. Ennek egy része kisebb támogatás a Honvédelmi Minisztériumtól, a fennmaradó részt pedig George F. Hemingway tulajdonos állja. A kispesti önkormányzat pedig az U14 alatt lévő, azaz még nem az akadémiához tartozó utánpótláscsapatokat támogatja” - mondta az intézmény gazdasági hátteréről Szalai.

A korábban az agárdi Sándor Károly Labdarúgó Akadémiát is irányító szakember kijelentette: az elsődleges cél, hogy az intézmény játékosokat neveljen ki a Budapest Honvéd számára, s így ne kelljen idegenlégiósok sokaságát igazolni drága pénzen. Hozzátette, éppen ezért fontos, hogy a kikerülő futballisták kötődjenek a kispesti klubhoz, s emiatt ragaszkodott ahhoz, hogy a városban és lehetőleg a Bozsik Stadionban, azaz a felnőtt csapat közelében működjön az akadémia. Másodlagos célként jelölte meg, hogy a játékosok, amennyiben továbbfejlődnek, külföldre igazoljanak.

A Magyar Futball Akadémia növendékeit három fázisban választják ki. Egyrészt a médiában meghirdetett toborzó alkalmával mintegy 200 gyerekből nagyjából húszat hívnak vissza, a második próba után pedig általában 5-6 játékost vesznek fel. Másrészt a Herczeg Vince által vezetett megfigyelői hálózat választ ki gyerekeket, akik 3-4 napot töltenek az akadémián, s ezalatt bizonyosodnak meg afelől, hogy érdemes-e őket felvenni. Harmadrészt pedig az ellenfelektől próbálnak meg átcsábítani tehetséges játékosokat. Szalai elmondta, hogy a Honvéd saját utánpótlásából eddig mindössze 5-6 gyerek került be az akadémiára, de ezt a számot a közeljövőben mindenképpen szeretnék növelni.

Minden egyes évfolyam az Egressy Gábor kéttannyelvű műszaki szakközépiskola kihelyezett osztálya lesz. A tanárok kijárnak hozzájuk, a kialakított tantermek projektorral vannak felszerelve, továbbá mindenkinek saját internettel ellátott számítógépe van, amelyet azonban központilag le lehet kapcsolni.

„Az oktatás során kiemelt figyelmet fektetnek az angol nyelvtudásra. Két csoportban, azaz kezdőknek és haladóknak tanítják a nyelvet. A legidősebb, tehát harmadikos korosztály sikeresen teljesítette az előrehozott érettségit. Olyannyira jól beszélnek angolul, hogy amikor a Fulhamnél vendégeskedtek, akkor gond nélkül tudtak az ellenfél játékosaival kommunikálni” - mondta Szalai, aki hozzátette, hogy két román növendékük számára magyar tanárt biztosítanak.

A jelenlegi legidősebb, azaz 1992-ben született korosztály mindkétszer bajnok lett korcsoportjában, míg a mostani másodikosok első közös idényükben veretlenül lettek az ország legjobbjai. A 2009/10-es szezon őszi részében a legidősebbek a második helyen álltak, míg a két fiatalabb osztály éllovas volt.

A bajnoki címek ellenére Szalai mégis egészen mást tart az eddigi legnagyobb sikernek: „Igen hamar jó hírünk lett itthon és külföldön egyaránt. Sok menedzser figyeli játékosainkat, és voltak együttműködésre vonatkozó ajánlatok, de egyelőre saját erőből gazdálkodunk. Az akadémiai korosztály válogatottjainak 5-6 játékost adunk. A legbüszkébbek mégis arra vagyunk, hogy tavaly döntősök lettünk a Puskás Kupán, idén pedig megnyertük azt. Olyan csapatokat győztünk le, mint a Real Madrid, az AC Milan, vagy a Panathinaikosz. Ez pedig azt mutatja, hogy ezen a szinten nem vagyunk lemaradva a nyugat-európai kluboktól”

Tények, adatok

Az öt legjelentősebbnek tekinthető hazai futballakadémiában jelenleg 350-370 fiatal nevelkedik. Ez a szám hamarosan megközelítheti az 500-at, mivel a győri Fehér Miklós Labdarúgó Kollégium és a kispesti Magyar Futball Akadémia is létszámbővítést tervez, s ősztől elindul a munka a debreceni intézményben is.

A jelentősebb hazai futballakadémiák számokban:

Debreceni Labdarúgó Akadémia

alapítás: 2009 (működés kezdete 2010 szeptember)

helyszín: Pallag (Debrecen)

együttműködő iskola: Balásházy János Gyakorló Szakközépiskola

kapcsolat magyar klubbal: DVSC-TEVA

kapcsolat külföldi klubbal: -

szakmai vezető: -

létszám: szeptembertől 32

éves költségvetés: nincs adat

Fehér Miklós Labdarúgó Kollégium

alapítás: 2007

helyszín: Győr

együttműködő iskola: saját gimnázium

kapcsolat magyar klubbal: Győri ETO FC

kapcsolat külföldi klubbal: -

szakmai vezető: Both József

létszám: jelenleg 70-80, később 150 fő

éves költségvetés: nincs adat

Illés Labdarúgó Akadémia

alapítás: 2007

helyszín: Szombathely

együttműködő iskola: Herman Ottó Kertészeti-, Környezetvédelmi-, Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium

kapcsolat magyar klubbal: Szombathelyi Haladás

kapcsolat külföldi klubbal: -

szakmai vezető: Simon Attila

létszám: 72 fő

éves költségvetés: nincs adat

Magyar Futball Akadémia

alapítás: 2007

helyszín: Bozsik Stadion

együttműködő iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola

kapcsolat magyar klubbal: Budapest Honvéd

kapcsolat külföldi klubbal: -

szakmai vezető: Szalai László

létszám: jelenleg 75, szeptembertől 100 fő

éves költségvetés: 60-100 millió forint

Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia

alapítás: 2007 (működés kezdete 2008)

helyszín: Felcsút

együttműködő iskola: Endresz György Általános Iskola (Felcsút) és Premontrei Szakközépiskola és Szakiskola (Zsámbék), valamint Premontrei Szent Norbert Gimnázium (Gödöllő)

kapcsolat magyar klubbal: Videoton FC

kapcsolat külföldi klubbal: -

szakmai vezető: Mezey György

létszám: 90-100 fő

éves költségvetés: 300 millió forint

Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

alapítás: 2001

helyszín: Agárd

együttműködő iskola: Chernel István Gimnázium

kapcsolat magyar klubbal: MTK Budapest

kapcsolat külföldi klubbal: FC Liverpool

szakmai vezető: Tamási Zsolt

létszám: 43 fő

éves költségvetés: 130 millió forint