Gera: Életem legfontosabb gólja volt

2010.04.30. 11:00
A Fulham 2-1-re legyőzte a Hamburgot, és valóra váltotta a győztes gólt szerző Gera Zoltán álmát, aki az elődöntő előtt azt mondta, szeretne idén még egyszer visszatérni Hamburgba. A döntőben a Liverpoolt kiütő Atlético Madrid lesz a Fulham ellenfele.

A hamburgi 0-0 után nehéz helyzetbe került a Fulham az Európa Liga elődöntőjének visszavágóján, Mladen Petric óriási szabadrúgásgóljával megszerezte a vezetést a Hamburg, de Gera Zoltán csapata Simon Davies pimasz góljával egyenlített, a 76. percben pedig jött a magyar támadó, és a döntőbe lőtte a Fulhamet.

„Ez a legfontosabb gól, amit valaha lőttem – mondta az UEFA honlapján Gera, aki a lefújás után azt üvöltötte a kamerába: "Szevasztok, magyarok!". – Hihetetlenül boldog vagyok, nem is találok szavakat. A menedzser azt mondta, játsszuk a saját játékunkat, és meglesz az eredménye, mi pedig pontosan így tettünk. Kiütöttünk néhány nagyon erős csapatot, és többször fordítottunk hátrányból, mert egységesek voltunk, és azt a futballt játszottuk, amiben jók vagyunk.”

„Világklasszis szabadrúgás volt, össze is tört minket rendesen – emlékezett vissza Petric vezetőgóljára Davies. – A szünetben Hodgson azt mondta, dörömböljünk csak tovább az ajtón, és meglesz az eredménye. A menedzser miatt juthattunk idáig, az ő tudásának és tapasztalatának köszönhetjük, amit a Fulham elért. Nagyon nehéz játszani ellenünk, egységesek vagyunk mind támadásban, mind védekezésben.”

A 62 éves Hodgson 2007 decemberében vette át a kiesés ellen harcoló klub irányítását. 2008 májusában az utolsó fordulóban tartotta bent a Fulhamet, egy évvel később pedig már Európa Liga-helyre vezette a csapatot. „Igencsak elkényeztetett a csapat az elmúlt két és fél évben. Tegnap óriási sokkból kellett felállnunk, hiszen nem volt benne a meccsben a Hamburg gólja, és az, hogy onnan visszajöttünk, történelmi tett volt.”

„A Fulham játékosait dicséret illeti, hiszen jobban és eredményesebben játszottak, mint azt bárki, akár mi, csapatvezetők, várta volna tőlük. Csodálatos utazás vége felé járunk, és egyáltalán nem azért jutottunk az Európa Liga döntőjébe, mert szerencsések vagyunk, hanem azért, mert eltökéltséggel és szervezettséggel igazán nagy klubokat győztünk le. A siker inkább elpuhítja, mint felpörgeti a játékosokat, az is a Fulham különlegességét mutatja, hogy nálunk pont fordítva történt.”

„A stadion hangulatát nagyon sokáig nem fogok elfelejteni. Teljesen kikészültem a meccsen, olyan volt, mint a hullámvasútazás, de a végeredmény miatt nagyon boldog vagyok” – tette hozzá Hodgson, aki az 1879-ben alapított klub történetének legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy EL-döntőbe vezette.

A csapat kapusa, Mark Schwarzer szerint olyan győzni akarás dolgozik a csapatban, amivel a legnagyobb klubok sem tudtak mit kezdeni az EL-menetelés alatt, de az ausztrál kapus is elsősorban Hodgsonban látja a Fulham sikereinek titkát. „Az első pillanattól kezdve tökéletesen irányított minket, minden játékos egyetért abban, hogy neki köszönhetjük, amit elértünk.”

A Hamburg frissen kinevezett edzője, Ricardo Moniz beismerte, a Fulham jogosan jutott a döntőbe. „Nem azt csináltuk, amit kellett volna, sokkal többet kellett volna támadnunk. 1-0-s vezetésünknél azt kértem a játékosoktól, hogy játsszanak többet a szélek felé, de nem tudták megtartani a labdát. Kikaptunk, mert nem játszottunk elég jól, sajnos ez ilyen egyszerű.”

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla