Elemér
0 °C
10 °C

Libériai futballkapitány lesz Bicskei Bertalan

2010.06.08. 12:09
A 66 éves edző Malajzia után most Libéria válogatottját vezeti. Vonzotta a kihívás, kilenc hónapja nem csinált semmit. Újra kell építeni az ország futballkultúráját.

„Már csak a megállapodás van hátra, pontosabban ennek írásos formája, hiszen szóban már szinte mindenben egyeztettünk, egy hetet pedig magam is eltöltöttem az országban” – kezdte az Indexnek Bicskei Bertalan, Libéria új szövetségi kapitánya, aki július elsején már szeretne is munkába állni Monroviában. A négymilliós ország fele a fővárosban él.

Hozzátette, tíz nap alatt minden rendeződhet, nem is az ő feladata a tárgyalás, hanem a menedzseréé.

Az edzőképzésben is segítenie kell majd, technikai igazgatói feladatköre is lesz Afrikában, emellett a tehetségek gondozását is figyelemmel kell kísérnie, de ő fog ülni a kispadon szeptemberben Zimbabwe ellen, az első Afrika Kupa-selejtezőn.

„Mivel kilenc hónapja nem volt munkám, vonzott a kihívás, de azt csak később tudtam meg, hogy erre az állásra jelentkezni kellett, és hatvanegyen adtunk pályázatot. Utolsóként érkezett az enyém, éppen belefértem a határidőbe. A kijelölésnél ez viszont nem számított” – vallotta be a 66 éves szakember.

„Szép feladat lesz, hiszen a polgárháború után újjá kell építeni az egész futballkultúrát. Egy szép stadiont már felhúztak, korábban már átadták az egyetem és a kórház vadonatúj épületét. A legszükségesebbek tehát már megvannak, de az emberek kedvén abszolút érződik, hogy mekkora pusztítás volt ott pár éve.”

Bajnokság van az országban, pályák azonban még nincsenek megfelelő számban. Az 1995-ben aranylabdás, az ország ikonja, George Weah óta nem volt igazán neves játékosa Libériának.

„Elsőre feltűnt, hogy rengeteg tehetség van. Hamarosan közelebbről is megismerem őket, van két hónapom, hogy egy elfogadható csapatot küldjek pályára” – összegzett a kölni főiskolán végzett, kétszer is magyar kapitány Bicskei.

Vezetőedzői munkáját segédedzőként Gray Hazel és Joe Armstrong Nagbe segíti, kapusedzője a volt válogatott Pewu Bestman lesz, a válogatott új menedzsere Sebastian Collins.