Ágnes
-1 °C
2 °C

Szlovákiában a Győr, Albániában a ZTE

2010.07.01. 11:30
Szerdán egy BL-selejtezővel indult, csütörtökön 26 Európa Liga meccsel kezdődik igazán a 2010-2011-es futballszezon. A Győr 2009, a Zalaegerszeg 2003 után indul megint európai kupában.

A két magyar EL-csapat idegenben kezd, a Győri ETO a szlovák FC Nyitra, a ZTE az albán KF Tirana vendége lesz.

A győriek meccsére 465 szurkoló utazhat, ennyi belépőt adott a hazai csapat. A biztonsági intézkedések miatt a magyarokat szállító buszokat a határig a honi rendőrség, Szlovákiában, egészen Nyitráig az ottani kíséri.

Pintér Attila, a Győr vezetőedzője elmondta, nagyon kevés idő telt el a bajnokság befejezése óta, ezért négy nappal meghosszabbította a futballistáknak adott, eredetileg kéthetes szabadságot, mert a szünet nem elég a feltöltődéshez.

„Június 17-től edzőtáboroztunk Telkiben, játszottunk három előkészületi meccset, többek között a szlovák bajnok Zilinával. Egykori dunaszerdahelyi csapattársaimtól egyébként kaptam dvd-t a Nyitráról, sikerült elemezni a játékukat. Fiatal, agresszív, sokat futó, tipikus szlovák mentalitású együttes.”

A Nyitra harmadszor indul európai kupában, tavaly a bajnokságban a negyedik helyen végzett, 25 ponttal maradt le a bajnok Zsolnától. Keretében két csehen és a grúz Irakli Liluasvilin kívül csak hazai játékosok szerepelnek. A felkészülés során öt meccset játszott, három győzelem mellett két döntetlen a mérlege. Egyik legismertebb játékosa Rák Róbert, aki a Diósgyőrben is futballozott, 177 szlovák bajnokin 44 gólt lőtt. A klubot 1909-ben alapították, legjobb eredménye egy második hely az 1962-es csehszlovák és egy harmadik a 2008-as szlovák első osztályban.

Nehéz feladat vár a Zalaegerszegre is, ezt Csank János a ZTE vezetőedzője a Zalai Hírlapnak nyilatkozta: „Információink szerint vendéglátónk kerete alaposan megváltozott, de arról felesleges lenne látatlanban beszélni, hogy gyengültek, vagy erősödtek. A költségvetésük sokszorosa a miénknek, ez alapján jó csapatuk lehet. Nem tudtuk igazán elemezni a játékukat, de nagyjából tudom, hogy milyen elképzelések szerint futballoznak majd.”

Az albánok a tavalyi szezon utolsó fordulójában ugrottak a bajnokság harmadik helyére, ezzel szereztek jogot az Európa Liga-indulásra. A klubot 1920-ban alapították, az egyetlen albán csapat, amely 1930 óta valamennyi bajnoki szezonban élvonalbeli volt. 24-szer nyert bajnokságot, 13 kupát, nyolcszor az albán Szuperkupát. Már 1965-ben indult az európai kupákban, tavaly a BL-selejtező második körében a norvég Stabaek verte ki.

A keretben számos válogatott játékos (Nallbani, Dabulla, Lila, Osmani, Sina, Ahmataj), valamint egy szerb csatár, Pero Pejics szerepel. A KF Tirana másodszor játszik magyar csapattal. A 2004/2005-ös BL-selejtező második körében a Ferencváros csak idegenben rúgott több góllal verte ki (2-3 és 1-0 volt a végeredmény).

A ZTE mérkőzése 17:30 órakor kezdődik, a Győr 18 órától játszik. Előbbi találkozón az északír Raymond Crangle, utóbbin a ciprusi Mariosz Sztamatisz bíráskodik. A visszavágókat jövő csütörtökön rendezik. A Győrnek és a Zalaegerszegnek négy, míg a sorozat harmadik magyar résztvevőjének, a selejtező második fordulójában bekapcsolódó Videotonnak három párharcot kell nyernie a főtáblára jutáshoz.

Európa Liga, 1. selejtező forduló

FC Ulysses (örmény)-Bnei Jehuda (izraeli) 16 ó

Dinamo Tbiliszi (grúz)-Flora (észt) 16

Laci (albán)-Dnyepr Mogiljev (fehérorosz) 16:30

FC Tobol (kazah)-Zrinjski (bosnyák) 17

FK Rabotnicski (macedón)-FC Lusitans (andorrai) 17

Trans Narva (észt)-MyPa (finn) 17

Sahtyor Karagandi (kazah)-Ruch Chorzów (lengyel) 17

KF Tirana (albán)-ZALAEGERSZEGI TE 17:30

Torpedo Zsodino (fehérorosz)-Fylkir (izlandi) 17:30

Zeta (montenegrói)-Dacia Chisinau (moldovai) 17:30

FC Nitra (szlovák)-GYŐRI ETO FC 18

Olimpia Balti (moldovai)-Kazar Lankaran (azeri) 18

FC Zesztafoni (grúz)-Faetano (San Marinó-i) 18

TPS Turku (finn)-Port Talbot (walesi) 18

FK Karabah (azeri)-Metalurg Szkopje (macedón) 18

HNK Sibenik (horvát)-Sliema Wanderers (máltai) 18:30

Santa Coloma (andorrai)-Mogren (montenegrói) 19

Anorthoszisz (ciprusi)-Bananc (örmény) 19

Randers FC (dán)-Dudelange (luxemburgi) 19

Portadown (északír)-Skonto (lett) 19:30

Grevenmacher (luxemburgi)-Dundalk (ír) 19:30

NSÍ Runavík (feröeri)-Gefle IF (svéd) 20

Llanelli (walesi)-FK Tauras (litván) 20:05

Olimpija Ljubljana (szlovén)-Siroki Brijeg (bosnyák) 20:15

Kalmar FF (svéd)-EB/Streymur (feröeri) 21

KR Reykjavík (izlandi)–Glentoran (északír) 21:15