Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jászapáti Petra
kedd 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Csányi új stadiont építene a Puskás helyén

2010.07.06. 11:39
Négy éve nem vállalta a hazai futball megmentését az OTP elnöke, Csányi Sándor, most megválasztották. "Életem legnehezebb feladatának tartom" - ismerte be köszöntőjében. A szervezet alelnöke a videotonos Berzi Sándor lett, szerinte 2016-ban reális az esély, hogy a magyar válogatott Eb-résztvevő legyen.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) telki edzőközpontjában tartott rendkívüli, tisztújító közgyűlésén egyhangúlag Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját választották meg a szervezet új elnökének.

A 102 küldöttből 89 jelent meg kedd délelőtt, az elnökválasztáskor az egyetlen jelöltként induló, 57 éves üzletembert 82 küldött támogatta. Senki nem voksolt nemmel, illetve senki nem tartózkodott, azaz heten nem szavaztak.

D  YT20100706004

"Talán jó is, hogy heten nem szavaztak igennel, mert ez arra ösztönöz, hogy munkásságommal őket is megnyerjem majd. Nem udvariasságból mondom, de ezt a felkérést nagy megtiszteltetésnek, egyúttal életem legnehezebb feladatának tartom" - mondta Csányi, aki már hetekkel ezelőtt megnevezte a jelöltjeit az elnökségbe, akikkel szeretné irányítani a hazai futballt.

A névsor

Vizi. E. Szilveszter akadémikus, az MTA korábbi elnöke, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék korábbi elnöke, Bánki Erik, a parlament sport- és turisztikai bizottságának fideszes elnöke, Berzi Sándor, a Videoton FC ügyvezetője, az MLSZ korábbi főtitkára, Anthony Radev, a McKinsey Company partnere, és Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Hozzájuk csatlakozna az amatőr futballt képviselő Dankó Zsolt - eredetileg Nemes Ferenc volt a kiszemelt, de ő visszalépett -, aki eddig az MLSZ egyik alelnöke volt és a profi játékosok küldöttje, Tarsoly Csaba, a Győr tulajdonosa.

Kisteleki István tavaly decemberben jelentette be lemondását, pár hónapig Nemes Ferenc vezette az MLSZ-t. Csányi eközben átvilágíttatta a szervezetet, utána döntött úgy, hogy elfogadja az elnöki felkérést.

Andreas Kuhn az európai szövetség (UEFA) megfigyelőjeként a szervezet és Michel Platini elnök nevében gratulált az új elnöknek, örült, hogy egyetértésben és különösebb vita nélkül zajlott le a közgyűlés.

"Sokan riogattak, hogy nem lehet együttműködni ezzel a közösséggel, de ez a szavazás bebizonyította, hogy ez nem igaz, mert a jó ügy érdekében igenis lehet összefogást teremteni - jelentette ki Csányi, mielőtt összehívta az új elnökség első ülését. - A múlttal nem akarok és nem is fogok foglalkozni. Nem szeretnék arisztokratikus elnökséget, közvetlen kapcsolatot akarunk a klubokkal és a megyei szervezetekkel is. Legkésőbb év végére, vagy a jövő év elejére elkészül a sportág minden részletre kiterjedő stratégiája, amely tartalmazza majd, hogy hol állunk, hova tartunk és milyen eszközökkel rendelkezünk."

Erwin Koeman szövetségi kapitány sorsáról elmondta, a héten találkozik a holland szakemberrel, de csak a következő elnökségi ülésen döntenek majd arról, hogy a jövőben ki irányítja a felnőtt válogatottat, mert előtte el szeretnék olvasni a szakmai beszámolóját.

Az új MLSZ-elnök a Puskás Ferenc Stadionra vonatkozó kérdésére úgy válaszolt: ígéretet kapott arra, hogy annak területén egy új nemzeti stadiont építenek fel.

"Szeretnénk az iskolai labdarúgást fejleszteni, és újraindítani a Bozsik Programot. A labdarúgás tömegbázisát szélesebb alapokra kell helyezni, mert bár nem lesz mindenkiből labdarúgó, de nézőként, játékvezetőként azért részese lehet a játéknak. Növelni kell az igazolt játékosok számát. Olyan rendszert alakítunk ki, hogy aki focizni akar, annak legyen is erre lehetősége. Ne fordulhasson elő olyan, hogy nincs pénz például felszerelésre" – állította Csányi.

Az OTP Bank 57 éves elnök-vezérigazgatója kitért a labdarúgópályákon elterjedt sporthuliganizmus kérdésére is. Ennek kapcsán a megoldást a beléptető rendszerben és a jogi szabályozásban látja, majd megjegyezte: ez utóbbi ügyben már folynak a tárgyalások.

"Amit ígérni tudunk: sok minden jó irányba fog változni, és hogy mindent megteszünk. Amit viszont nem tudunk ígérni, hogy a válogatott és a klubcsapatok nemzetközi szinten egy-két éven belül lényegesen eredményesebbek lesznek. A soron következő Európa-bajnoki selejtezőket csak szerencsével vívhatjuk meg sikerrel."

Berzi Sándor, a Videoton FC ügyvezetője, az MLSZ alelnöke: "Reális esélyünk csak a 2016-os Európa-bajnoki selejtezősorozatban van a továbbjutásra, azért is, mert akkor már 24 csapat kvalifikálhatja magát a kontinensviadalra."

Vízi E. Szilveszter akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, aki a legtöbb, 84 szavazattal lett tagja az MLSZ elnökségének: "A nevemhez kötődik, hogy sok tehetséges tudós visszatért Magyarországra. Javasolni fogom, hogy ezt valósítsuk meg a futballban is, és így minél több tehetséges fiatal játsszon Magyarországon."

Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke: "A parlament a tervek szerint július 19-én fogadja el azt a törvénycsomagot, így a vállalkozások társaságiadó-kedvezményt vehetnek igénybe a látványsportágak, közötte a labdarúgás támogatása után. Körülbelül három hónapot vesz még igénybe, amíg ezt átfuttatjuk az Európai Bizottságon, így a törvény ősz végén léphet hatályba. Úgy kalkulálunk, hogy ennek hatására összesen évi 20 milliárd forint plusz pénz folyhat be az öt látványsportágba, vagyis a labdarúgáson kívül még a kézi-, a kosár- és a vízilabdába, valamint a jégkorongba. "