Sára, Márió
2 °C
6 °C

Védője mentette meg a Videotont

2010.07.15. 18:13
Magyar csapat még sohasem nyert Kazahsztánban a rangos európai kupákban, a negyedik próbálkozó, a Győr 2-0-ra nyert. Úgy tűnik, az Atirau gyengébb csapat, mint az előző fordulóban megvert szlovák Nyitra. A Videotonnak erős volt a szlovén Maribor, amelyik egyszer rúgott életerősen kapura. Az 1-1 után bravúr kell a visszavágón.

Az Európa Ligában érdekelt Győr az első körben a szlovák Nyitrát verte ki, miután az idegenbeli 2-2-es döntetlen után hazai pályán 3-1-re nyert.

A második fordulóban a szlováknál valamelyest könnyebb riválist kapott Pintér Attila csapata, hiszen a kazah kupagyőztes, az Atirau várt rá.

Az első körben két kazah csapat - Tobol, Pavlodar - már kiesett, és mindkettő kikapott hazai pályán bosnyák illetve lengyel riválisától.

A Győrnek a hőséggel kellett megküzdenie, mert negyven fok volt a kazah városban.

A meccs iramán az első negyedórában nem érződött a meleg, mindkét csapat veszélyesen játszott. Gólt azonban a Győr szerzett, Pilibaitis egy szöglet után kapásból vágta a kapuba a labdát.

A második félidőben valamelyest többet támadott a hazai csapat, de egyenlíteni nem tudott, míg az ETO frissen igazolt csatára, az algériai Bougherra eldöntötte a meccset a 88. percben. (0-2)

A jövő heti visszavágón így óriási esélye van a magyar csapat továbbjutására, és előfordulhat, hogy a pénteki sorsolásban több izgalom lesz, mint a mérkőzésben.

A bajnoki ezüstérmes Videoton a második fordulóban kapcsolódott be, és Győrbe vitte a meccsét, a szlovén Maribor volt az ellenfél.

Az első félidőben a vendégcsapat egyetlen komoly lehetősége gólt ért, egy gyors támadás végén Mezga húsz méterről a ballal, a bal alsó sarokba bombázott.

A Videoton a második félidő hatvanadik perce körül felpörgette a játékot, sorra alakította ki helyzeteit, a fehérváriak legveszélyesebb játékosa, Horváth Gábor egyenlített is. Farkas beadása után a kapus csak kiütni tudta a labdát, a védő jókor érkezett, és a kapuba bombázott.

Horváth addig fejjel volt veszélyes, Sándor Györgynek volt egy jó lövése Gosztonyi beadása után, de azok a lehetőségek kimaradtak.

Az egyik szlovén védő egy szögletnél szerencsétlenül ért a labdába, a térdéről a lécre pattant. A Videoton a második félidő egy részében játszott elfogadhatóan, ez a győzelemhez kevés volt.

Mezey György azt mondta a Sport Tv-nek, hogy meg kellett volna ezt a meccset nyerni, és bízik benne, hogy a jövő héten a verhető Maribort meg is verik.

Jegyzőkönyv:

Európa Liga-selejtező, 2. forduló, első mérkőzés:
Atirau (kazah)-Győri ETO FC 0-2 (0-1)
Munajsi Stadion, 8000 néző, v.: Verbist (belga)
gólszerzők: Pilibaitis (26.), Bugerra (88.)
sárga lap: Sakin (20.), Frunza (44.), Zsumabajev (86.), illetve Babic (17.), Fehér Z. (77.), Bugerra (79.)
Atirau: Sabanov - Zsumabajev, Vorotnyikov, Alijev, Crnogorac - Szahalbajev (Larin, 76.), Sakin, Pejkrisvili (Csurejev, 84.), Kosztrub - Mamonov, Frunza (Hizsnyicsenko, 61.)
Győr: Stevanovic - Babic, Djordjevic, Stanisic, Szabó O. - Koltai (Ceolin, a szünetben), Fehér Z., Pilibaitis, Copa - Kink (Bugerra, 65.), Alekszidze (Trajkovic, a szünetben)

Videoton FC-NK Maribor (szlovén) 1-1 (0-1)
Győr, 5000 néző, V: Shvetzov (ukrán)
gólszerzők: Horváth G. (78.), illetve Mezga (30.)
sárga lap: Alves (73.), Lipták (87.), illetve Mejac (45.)
Videoton: Bozovic - Andic, Lipták, Horváth G., Elek - Gosztonyi (Nikolic 83.), Farkas B., Sándor Gy., Polonkai (Djordjic a szünetben) - Vujovic (Lencse a szünetben), Alves
Maribor: Pridigar - Mejac, Rajcevic, Andelkovic (Dzinic 79.), Viler - Mezga (Ilicic 70.), Mertelj, Bacinovic, Cvijanovic (Jelic 92.) - Tavares, Volas