Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jégkorong
Percről Percre

Erwin Koeman marad a futballkapitány?

2010.07.20. 15:00
A Csányi Sándor MLSZ-elnökké választása előtti kép bonyolódik, már egyáltalán nem biztos, hogy az Egervári Sándor, Mezey György páros egyike váltja Erwin Koemant a szövetségi kapitány posztján. Még az is lehet, hogy a holland marad, de döntés csak a sorsdöntő U21-es Eb-selejtező után várható.

Nem olyan egyértelmű a szövetségi kapitányi kérdés, mint néhány hónappal ezelőtt, amikor szinte biztosra vettük, hogy a kormányváltással új vezetése lesz a magyar válogatottnak is.

A magyar szakma és a döntéshozók folyamatosan bírálták Erwin Koemant, aki a vb-selejtezőkben a verhetőnek ítélt csapatokat legyőzte, az előtte végzőktől kikapott, a kijutásra így kevés esélye volt. Koeman szerződését – rendhagyó módon – a sorsdöntő meccsek előtt meghosszabbította a szövetség, az elbukott selejtezők végén jelezte, magától nem távozik.

Helyzetét a június eleji két barátságos meccs sem segítette, Németországtól itthon 3-0-ra, Hollandiától idegenben 6-1-re kapott ki csapata.

Kirúgása valószínűnek tűnt, mert Orbán Viktor miniszterelnök többször is szót emelt ellene, már a jelölteket is lehetett tudni. A Videoton vezetőedzője, Mezey György vállalta volna a feladatot, de neki most a felcsúti akadémiára épülő fehérváriakból kellene csapatot kovácsolnia, így az U20-as világbajnokságon bronzérmet szerzett Egervári Sándor tűnt biztos befutónak.

Az MLSZ elnököt választott, Csányi Sándor július elején vette át a Kisteleki István által elhagyott posztot, de nem azzal kezdte, hogy kirúgta a hollandot. Egy rendkívüli elnökségi ülés után találkozott Koemannal, de csak beszélgettek, a kapitány jövője nem került szóba. Az Index időközben szövetségi forrásokból úgy értesült, az OTP vezérigazgatója inkább hisz külföldi szakemberekben, mint magyarokban.

Csányi kijelentette, a kapitány kirúgása nem pénzkérdés, pedig Koeman elküldése a napi árfolyamtól függően akár 150 millió forintba is kerülhet.

Egervári Sándor tűnt a legvalószínűbb jelöltnek, de a szövetség kivárt, és július 6-i közgyűlésén nem menesztette Koemant, talán mert a korábban kétszer is az év edzőjének választott tréner jelenleg az U21-es és olimpiai válogatott kapitánya, vagyis a legígéretesebb korosztályt irányítja, igen sikeresen.

Augusztus 11-én egy napon lép pályára a felnőtt válogatott és az U21, előbbi barátságos meccsen a Wembleyben, utóbbi fontos Eb-selejtezőn Boszniában.

A sportnapilap elemzése szerint legkorábban ez után kerülhet sor a kapitányváltásra, de bármilyen döntés kockázatos, hiszen szeptember elején is egymáshoz közeli időpontokban játszanak válogatottjaink: a felnőttek szeptember 3-án már Eb-selejtezőn Svédországban, a csoportjuk 2. helyén álló fiatalok 4-én (Wales) és 7-én (Bosznia itthon) akár már az Eb-szereplésüket is bebiztosíthatják. (A felnőttek Svédország után 7-én Moldovát fogadják.)

A magyar futball jelenlegi helyzetében rizikósnak tűnik az utánpótlás-válogatott sikerét kapitánycserével kockáztatni, annál is inkább, mert az U21-es Európa-bajnokság a londoni olimpia selejtezője, az első öt helyezett ott lehet az olimpián.