Géza
-12 °C
-4 °C

Megszűnik az üvöltözős olasz futballműsor

2010.07.27. 12:45
A RAI megszünteti a Serie A legtöbb botrányát okozó tv-műsort, a Moviola 43 év után kerül le a képernyőről. A televíziós visszajátszások elemzésére szakosodott műsort a nézők imádták, a játékvezetők utálták, utóbbiak kérésére szüntetik meg végleg.

Az olasz futball 43 éves tradícióját szünteti meg a RAI televíziós társaság, amely kijelentette, megszünteti a Moviola néven ismert, vitatott esetek visszajátszásáról szóló műsorát.

A visszajátszások természetesen nem szűnnek meg, de a műsorstruktúra jelentősen megváltozik, nem szentelnek egy-egy megmozdulásnak komplett műsorokat, ahol az érintett felek kiüvöltözhetik magukat.

28-án húznak a Serie A-ban

A FIGC és a Lega Calcio illetékesei július 28-án, csütörtökön készítik el a Serie A 2010/11-es szezonjának sorsolását. A bajnokság augusztus 29-én kezdődik.

A Moviola az olasz futball része, 1967-ben került be az összefoglalókba, majd önálló műsorrá vált, miután kiderült, hogy többeket érdekel, mint maga a gólösszefoglaló. A műsorban szerepelt egy moderátor, egy ex-játékvezető, és általában a két csapat képviselője, akik rendszerint üvöltözéssé fajuló vitában beszélték meg a visszajátszott jeleneteket.

Az emberek imádták a műsort, hiszen egyértelműen bebizonyosodott, hogy bizonyos klubokat szándékosan sújtanak, másokat kiemelten támogatnak a játékvezetők. A bírók természetesen utálták, és többször is hivatalosan követelték, hogy vegyék le a műsorról a moviolát, amit rövid időre meg is tettek, amikor 1979-ben egy Lazio-szurkoló meghalt a római derbi utáni zavargásokban.

A Moviola pártatlansága is megkérdőjeleződött az utolsó nagy olasz botrányban, Luciano Moggi, a Juventus klubigazgatója egy lehallgatott beszélgetésen utasításokat ad Aldo Biscardinak, hogy mely jeleneteket adhatja le a műsorban, és milyen kameraállásból mutathat olyan jeleneteket, amik a Juventus számára kedvezőek voltak.

Hogy Olaszországban mennyire fontos volt a műsor, azt az 1998-as bajnokságot eldöntő Juventus-Inter mérkőzés bizonyította. A Juve botrányos meccsen 1-0-ra nyert, a megítélt, és meg nem ítélt büntetőkből készített műsort többen nézték, mint a 98-as vb olasz meccseit, összesen három könyvet írtak erről az egy meccsről.