Jolán
7 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Jegyüzérkedéssel vádolják Lothar Matthäust

2010.08.03. 20:12
A világbajnokság alatt az al-Dzsazira televízió szakértőjeként dolgozó Lothar Matthäusról azt állítja egy kölni férfi, hogy a tévétársaságnak nyomtatott jegyekkel üzletelt az interneten. Az egykori magyar szövetségi kapitányt 20 ezer euróra, vagy akár szabadságvesztésre is ítélhetik.

A német nz-online.de oldalt felkereste egy szemtanú, aki azt állítja, Lothar Matthäustól vásárolt feketén jegyeket a világbajnokság döntőjére.

A neve elhallgatását kérő kölni férfi (a cikkben M-nek nevezik) a jegyvásárlás egész történetét előadta. Volt egy jegye a döntőre, de a barátainak akart még venni, ezért az eBay aukciós oldalon alkudni kezdett négy belépőre. Szűk egy héttel a döntő előtt leütötték az árverést, M 5000 euróért négy jegy tulajdonosa lett..

Az eladó, aki elmondta magáról, hogy egykori válogatott labdarúgó, felvette vele a kapcsolatot, azt kérte, hogy az összeget egy németországi bankszámlára utalja át, de M erre nem volt hajlandó, személyes átadást kért egyidejű fizetéssel.

Amikor a döntő előtti napon a helyszínnek megbeszélt johannesburgi hotelben találkoztak, az eladó közölte, hogy a négy jegy igazából csak kettő, a másik kettőért külön alkudozniuk kell.

A találkozó előtt egy SMS-ben Matthäus felfedte magát. Találkoztak, borítékot cseréltek, de M elégedetlen volt, mert a jegyek nem jó helyre szóltak, és Matthäus a két fennmaradó jegyért további 4300 randot (440 eurót) követelt.

Az egykori magyar szövetségi kapitány feketézett jegyeit mind az al-Dzsazira televízió munkatársainak nyomtatták, ezt fel is tűntették rajtuk, ahogy az árat is: 470 euró.

Matthäus a világbajnokság alatt az arab tévétársaság stúdiószakértője volt, így juthatott a belépőkhöz – nagyjából kétezer euróért.

A feketepiaci üzérkedést a FIFA kizárással, a hatóságok 20 ezer eurós bírsággal vagy akár szabadságvesztéssel büntethetik.

A jegyátadásról fénykép készült, de Matthäus tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el: „Egy müncheni barátomnak kellett segítség, tettem neki egy szívességet. Egy fillért sem kerestem az üzleten.”