Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Videóbíró nem, labdába épített chip jöhet

2010.08.03. 08:10
A német játékvezetői testület elnöke, Herbert Fandel nem támogatja a videóbíró bevezetését, de a labdába épített chipet kipróbálná. A BL-, és UEFA-kupa-döntőt is vezetett sztárbíró a játékvezetőknél hagyná a döntések lehetőségét.

Nem támogatja a labdarúgó-mérkőzések vitatott jeleneteinek videóról történő visszajátszását, viszont megfontolná a labdába helyezett elektronikus chip bevezetését egy híres német volt FIFA-bíró.

Herbert Fandel, a német játékvezető-testület 46 éves elnöke, aki koráában BL- és UEFA-kupa-döntőt is vezetett, a Süddeutsche Zeitungnak írt cikket, ebben azt állítja, a büntetőterületen belül történteket televíziós felvétel alapján sem lehet egyértelműen és hibátlanul megítélni, mert hiányzik a harmadik dimenzió, a térbeli látás. Egy összecsapást különbözőképpen lehet értékelni, ha más-más szögből veszi a kamera.

Így ha tévé előtt ülő szakértők másképp vélekednének egy adott jelenetről (szerelés, kezezés, lökés stb.), az a halálát jelentené a labdarúgásnak, amiben a döntések 95 százaléka a játékvezető mérlegelése alapján születik - érvel Fandel.

Támogatja viszont a labdába épített elektronikus chip alkalmazását. Emlékeztet a dél-afrikai világbajnokságon lejátszott német-angol mérkőzésre, amin Lampard lövése a felső lécről lepattanva legalább fél méterrel a vonal mögött ért földet, de az uruguayi játékvezetői hármas nem ítélte meg a gólt. Chippel a segédeszköz azonnal jelezte volna Larriondának, hogy a labda teljes terjedelmében túljutott a gólvonalon.

A játék a chipes labdával változatlanul izgalmas maradna, viszont megbízhatóan ki lehetne szűrni egy hibaforrást. A rendszer már évekkel ezelőtt elkészült, ki is próbálták alsóbb szinten, de még mindig nem vezették be.

Sepp Blatter FIFA-elnök azt ígérte, ősszel vagy jövő tavasszal foglalkozik a szervezet a gólkamera vagy gólbíró vagy valamilyen hasonló eszköz bevezetésével.