Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Törőcsik András agyvérzést kapott

2010.08.26. 15:23
Az 55 éves futballista elesett otthon, beütötte a fejét, agyában vérrög keletkezett. Állapota súlyos, de nem életveszélyes, mélyaltatásban tartják, még nem műtik.

Agyi stroke-kal kórházba szállították Törőcsik Andrást, az Újpest és a magyar válogatott legendás futballistáját. Az 55 éves futballista elesett otthon, beütötte a fejét, agyában vérrög keletkezett. Az index információi szerint Nyírő Gyula-kórházból a honvédkórházba vitték, még nem műtik, folyamatos megfigyelés alatt, mélyaltatásban tartják, állapota súlyos, de nem életveszélyes.

Törőcsiket délután meglátogatta Nyilasi Tibor, aki a Sport1-en elmondta, hogy tudomása szerint volt válogatott játékostársa egy hete lett rosszul, akkor kórházba ment, aztán CT-vizsgálaton esett át, kiderült, vérömleny keletkezett a koponyájában. Törőcsik, akinek csípőprotézisre lenne szüksége, valószínűleg beüthette a fejét. "Az orvosok  bizakodóak" - fogalmazott Nyilasi.

A Honvédkórház-Állami Egészségügyi Központ pénteken közleményben ad tájékoztatást Törőcsik állapotáról, akit azon az intenzív osztályon kezelnek, ahol tavaly a Forma-1-es Magyar Nagydíj időmérő edzésén a Ferrari súlyosan sérült pilótája, a brazil Felipe Massa is feküdt.

Törőcsik András 12 évesen a BVSC-ben kezdte a labdarúgást, 1974-ben leigazolta az Újpesti Dózsa, a klubbal háromszoros magyar bajnok és kupagyőztes lett, 236 meccsen 69 gólt lőtt. Az 1983-84-es Kupagyőztesek Európa Kupája-szezonban az Újpesttel a negyeddöntőig jutott, a későbbi győztes skót Aberdeen verte ki őket.

1985-86-ban egy idényt a francia Montpellier-ben, 1987 és 1989 között kanadai teremlabdarúgó-csapatokban játszott (Toronto, North York Rockets).

A világválogatottba is meghívták, de 1980-as súlyos autóbalesete miatt nem tudott elmenni. Többször felkerült fel a France Football Aranylabda-szavazásának listájára (legjobb eredménye 9. hely). Klubpályafutását az MTK-ban fejezte be.

1976 és 1984 között összesen 45-ször volt válogatott, 12 gólt lőtt, két világbajnokságon (1978, 1982) is részt vett.

A Kesének becézett csatár kiismerhetetlen cseleivel, parádés lövőtechnikájával, helyzetfelismerésével, ritmusváltásaival, robbanékonyságával vált az Újpest-szurkolók egyik legnagyobb kedvencévé, a magyar labdarúgásban cseleit azóta is emlegetik.