Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Magyar meccsekről is beszélhettek a vádlottak

2010.09.03. 10:14
Összesen huszonnégy futballmeccset manipulálhatott az a két török férfi, aki ellen vádat emelt a bochumi ügyészség. Az európai méretű csalássorozatban résztvevő Nürettin G. és Tuna A. részletes vallomást tett, nem csak német, hanem többek között magyar bajnoki meccset is befolyásoltak.

Németországban vádat emeltek a tavaly novemberben nyilvánosságra hozott, Európára kiterjedő fogadásicsalás-botrány első két vádlottja ellen. Az előzetes letartóztatásban lévő, 35 éves Nürettin G. és az 55 éves Tuna A. a manipulációk mellett egyébként fogadóirodát üzemeltetett Düsseldorfban. A két török férfit összesen huszonnégy meccs befolyásolásával vádolja a bundaügyet 2009 óta vizsgáló, majd nyilvánosságra hozó bochumi ügyészség. Nürettin G.-t tizenhat, Tuna A.-t huszonkét rendbeli csalással vádolják, játékosokat, bírókat vesztegethettek meg.

A két férfi osnabrücki ügyvédje elmondta, az ügy bírósági szakasza szeptember 29-én kezdődik. Ha a két vádlottat bűnösnek találják, négy-hat év börtönbüntetésre számíthatnak.

Peter Limacher, az UEFA képviselője  sajtótájékoztatót tart Bochumban a botrány kiapattanása után
Peter Limacher, az UEFA képviselője sajtótájékoztatót tart Bochumban a botrány kiapattanása után

A Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) arról írt, a hatóság szerint a vádlottak a huszonnégy szóban forgó meccs esetében összesen 350 ezer eurót (kevés híján százmillió forint) költöttek a futballisták, illetve a játékvezetők megvesztegetésére. A vád szerint a csalók az érintett meccsekre összesen 1,8 millió euró (513,5 millió Ft) értékben fogadtak, összesen 1,4 millió euró (400 millió forint) hasznot húztak az ügyletekből.

A vádirat alapját a lehallgatott telefonbeszélgetések, az átvizsgált bankszámlák és a házkutatások során talált bizonyítékok szolgáltatták, valamint természetesen a két férfi vallomása. A NOZ cikke szerint a hosszú előzetes letartóztatás és a folyamatos kihallgatások meggyötörték a gyanúsítottakat, akik - reménykedve az enyhébb büntetésben - részletes vallomást tettek.

Az osnabrücki lap szerint Nürettin G. és Tuna A. mellett a leleplezett fogadási maffia több tagja is részletesen vallott, így lendületet kaphat a rendkívül szerteágazó ügy. Megjegyzik, hogy a két török után kerülhet bíróság elé a banda többi tagja, utánuk el fognak jutni a megvesztegetett játékosokhoz is.

A Berlinben élő horvát Ante Sapina
A Berlinben élő horvát Ante Sapina

A vádak egyelőre a 35, illetve 55 éves férfiak ellen szólnak, azonban természetesen az ügyeik összefüggenek a bochumi vizsgálatok középpontjában álló, Berlinben élő horvát főszereplő, Ante Sapina ügyeivel. Ő az, aki a 2005-ös Hoyzer-bíró fémjelezte bundabotrány után már börtönben is ült, és akit most is a szálak legfőbb mozgatójának tartanak. Az ő körülbelül nyolcfős köre áll a vizsgálatok körében, többek között a szlovén exfutballista Dragan Miheliccsel, illetve az ugyancsak horvát Marijo Cvrtakkal és a korábbi profi kosarassal, Ivan Paviccsal.

Sapinát és Mihelicet már összefüggésbe hozták magyar klubok mérkőzéseivel, így nem meglepő, hogy a mostani bochumi váditratban is szerepelnek hazai találkozók. A német sajtóban több helyen is megjelent, hogy a vád szerinti huszonnégy manipulált meccs között tíz a német, tizennégy a más országbeli. Több forrás azt is leírta, hogy belga, horvát, svájci és szlovén mérkőzés mellett magyar futballmeccsek is érintettek.

A huszonnégy, ebben az ügyben érintett találkozó közül csak néhányat neveztek meg a német lapok. Már novemberben nyilvánosságra került, hogy a jelenleg harmadik ligás VfL Osnabrück három 2008-as, második ligás mérkőzése - a Nürnberg, az Augsburg és a Jena elleni idegenbeli találkozók - gyanúba keveredett. A két török férfi ügyében érintett lehet a VfB Lübeck és a Fortuna Düsseldorf találkozója is. Itt az az érdekesség, hogy valójában nem sikerült manipulálni az eredményt, ugyanis a tervekkel ellentétben a düsseldorfiak kikaptak. Pedig a hazai játékosok közül néhányan tízezer eurón (2,84 millió euró) osztozhattak és a fogadási csalók ötvenezer eurót (14,2 millió forint) tettek fel a vendéggyőzelemre.

Hogy melyik magyar meccsek esetleges befolyásolása írható a vádlottak rovására, az egyelőre ismeretlen. Annyi biztos, hogy a most már összesen 270 európai futballmeccsre kiterjedő bochumi vizsgálat tizennégy magyarországi bajnokit, illetve a Debreceni VSC 2008-as, Young Boys elleni egyik UEFA-kupa meccsét, valamint előző szezonjából két BL-csoportkörös meccsét érinti.

Korábban megírtuk, hogy egy, a bochumi nyomozás részleteit ismerő informátorunk szerint összesen tizennégy magyar csapat érintett a szóban forgó ügykben: a mostani élvonalbeli mezőnyből a BFC Siófok, a Bp. Honvéd, a Haladás, a Győri ETO, a Lombard Pápa, az MTK, a Paks, az Újpest, a Vasas és a ZTE legalább egy-egy meccse; a jelenleg másodosztályú együttesek közül a Bőcs, a Diósgyőr, a Tatabánya és Vecsés lehet érintett. Fontos hangsúlyozni, hogy bár csapatneveket írtunk, természetesen nem a klubok, hanem bizonyos, alkalmazásukban álló játékosok követhették el a fogadási csalásokat. Az esetleges szankciók sem a klubokat érinthetik, hanem a csalásokban részt vevő futballistákat.  • Vennék
  • Hírek