Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Megfejtették a Roberto Carlos-gól titkát

2010.09.03. 11:05
Francia tudósuk vízben kísérleteztek, hogy pontosan le tudják írni, mi történt a labdával, miután a brazil megrúgta 1997-ben, a franciák ellen. Fizika, bármikor megcsinálható újra.

A futballtörténelem egyik legnagyszerűbb gólját rúgta 1997-ben Roberto Carlos a franciáknak a Tornoi de France nevű vb-felkészülési tornán. A brazil 35 méterről, hihetetlen szabdrúgással talált be, a labda méterekkel kerülte el a sorfalat, majd a csak bámuló Fabien Barthez kapus mellett a kapufáról pattant be. Az egyik kameraállásból úgy látszott, a labda a szögletzászló felé indult meg, végül mégis a kapuba kanyarodott, abszolút védhetetlenül.

A fizikát legyőző lövésnek mondták, ám a napokban francia tudósok rájöttek, mi történt valójában: Roberto Carlos csavart labdája csigaház vonalú röppályára indult, amiben a kanyar a távolsággal élesedik. Dr. Clanet vezető kutató szerint minden csavart lövés - amiben pörög a labda - ilyen pályát írna le, de nem látjuk, mert vagy túl közel van a kapuhoz, és hamar a hálóba ér, vagy nem elég erős, és leesik.

"A spirál egy része látható, de közbeszól a gravitáció. Ha viszont elég erősen lövünk, ahogy Carlos tette, minimalizálható a gravitáció hatása" - magyarázta Dr. Clanet.

A tudósok vízben kísérleteztek, hogy a kulcstényező gravitációs erőt csökkentsék, így egyszerűsítsék a problémát.

carlosgoal

"Ha a távolság kicsi, csak az ív elejét látni, ám ha nagyobb, mint Carlosnál, látszik a növekvő körív, a teljes röppálya" - elemzett a BBC-nek Claret.

A tudósok szerint a hihetetlen lövés bármikor megismételhető, csak elég erősen és elég csavartan kell megrúgni a labdát.