Klaudia
-3 °C
3 °C

Rossz 1. félidő után is nyert a válogatott

2010.09.07. 22:52
Második Eb-selejtezőjét megnyerte a válogatott. 20-25 percet játszottunk jól, Moldovával nagyon meg kellett szenvedni a győzelemért.

Egervári Sándor szövetségi kapitány egy helyen változtatott a svédországi kezdőcsapaton, Vadócz Krisztián helyett Czvitkovics Péter kezdett.

A felázott, csúszós talajon az első percekben Dzsudzsák és Rudolf is eljutott a 16-osig, a moldávok jól védekeztek, nem sikerült mögéjük kerülni. Dzsudzsákkal nem bírt az embere, a PSV-csatár a bal szélről próbálkozott, az első 10 perc a magyar csapaté volt.

Európa-bajnoki selejtező, E csoport

Magyarország-Moldova 2-1 (0-0)
Szusza Ferenc Stadion, 9209 néző v.: Libor Kovarik (cseh)
gólszerzők: Rudolf (50.), Koman (66.), illetve Suvorov (79.)
sárga lap: Lipták (10.), Lázár (33.), illetve Frunza (27.)

Magyarország:
Király Gábor - Lázár Pál, Juhász Roland, Lipták Zoltán, Laczkó Zsolt - Czvitkovics Péter (Szalai Ádám, a szünetben), Koman Vladimir (Vadócz Krisztián, 88.), Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs - Gera Zoltán - Rudolf Gergely (Vanczák Vilmos, 63.)

Moldova:
Stanislav Namasco – Vitalie Bordian, Petru Racu, Simion Bulgaru, Vadim Bolohan – Eugeniu Cebotaru (Andrei Cojocari, 70.), Epureanu Alexandru – Alexandr Suvorov, Nicolae Josan (Anatolie Doros, 58.), Igor Tigirlas – Vtorel Frunza (Igor Bugatov, 84.)

A rosszul becsúszó Liptáké volt az első sárga, a 12. percben Elek blokkolta a szöglet után kialakuló első moldáv helyzetet, Tigirla lövését. Egy perccel később, a következő szögletnél a feltűnően bizonytalan Laczkó rosszul helyezkedett, Racu robbant be, de nyolc méterről fölé vágta. A 21. percben Suvorov húszméteres bombáját ütötte mellé Király, hatalmas védés volt, a szögletből Epureanu fejelt mellé.

A félidő közepére visszahúzódtunk saját térfelünkre, mezőnyfölényben voltak a vendégek, 25 perc alatt négy szögletet lőhettek, a 30. percben 2:5 volt a lövések aránya a vendégek javára. Újabb kimaradt moldáv helyzetek mutatták, hogy pár percig nagy bajban volt a magyar csapat, Juhászék néha gondolkodás nélkül kivágták a labdát.

Érthetetlenül átadtuk a területet, az addig éneklő közönség (nagy részük az Üllői úti U21-meccsről ért át Újpestre) elvesztette türelmét. A félidő utolsó két perce jó lett, de három lövésünkből kaput egyik sem talált, 45 perc után örülhettünk a döntetlennek.

Félidőben Czvitkovics helyett 193 centis Szalai jött be, vele magasabb lett a csatársor.

Jobban kezdett a csapat, az 50. percben jött a gól: a szögletből kipattanó labdát Rudolf lőtte rá, blokkolták, a visszapattanó is elé került, 18 méterről a bal alsóba lőtt.

A gól után egyértelműen dominált a magyar csapat, a félpályán zavartuk a moldávokat, a bal szélen nem bírtak Dzsudzsákkal és a felfutó Liptákkal. Kezdtünk ismét visszaesni, de a 66. percben Koman Juhász Roland passzából 24 méterről nagy gólt lőtt laposan a jobb alsó sarokba.

Moldovának 10 perc kellett, hogy magához térjen, a jó hazai támadások elhaltak, a 79. percben hatalmas védelmi hiba után egymást lőtték ki a magyar védők, a labda Frunzától Suvorov elé került, aki 12 méterről szépített, a jól védő Király nem foghatta.

A szépítés után a kijátszott hátvédek mellett négy moldáv helyzet jött, a magyar védelem megzavarodott, átjátszható volt, de újabb gólt nem kapott, Egervári kapitány első tétmeccsét nyerte a csapattal.

Az első félidőt odaadtuk az ellenfélnek, a másodikban 20-25 percet játszottunk jól. Nagyon meg kellett szenvedni a győzelemért, Szalai egyértelműen jó csere volt. Labdabirtoklásban (54-46) és a kapura lövésekben (4-3) is jobb volt a magyar csapat

Egervári Sándor: "A győzelem volt a fontos, az első félidőben görcsös, pontatlan játék volt, szerencsére fel tudtuk pörögni. A második játékrészben a két csatár miatt már lényegesebben jobban tudtunk futballozni, majd két szép átlövéssel megszereztük a vezetést, ettől magabiztosabbak lettünk. A  végén magunknak tettük nehézzé a meccset, védelmünk nagyot hibázott a gólnál. Legyünk elégedettek az első 3 ponttal, a közönséggel egymásra találtunk, szurkolásukkal sokat segítettek. A csapatépítés szempontjából nagy öröm, hogy hosszú idő után újra győzött a magyar válogatott." 

Gavril Balint, a moldovai válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon jó csapattal találkoztunk ma. Az első félidőben sok lehetőségünk volt, majd a két kapott gól kicsit letörte a csapatot. Igazságtalannak tartom az eredményt, megérdemeltük volna a döntetlent."

A háromponto magyar csapat következő mérkőzését október 8-án, hazai pályán San Marino ellen játssza.

A csoport eredményei, állása

Hollandia-Finnország 2-1 (2-1)
gól: Huntelaar (7., 17.), illetve Forssell (18.)

Svédország-San Marino 6-0 (3-0)
gól: Ibrahimovic (7., 77.), Simoncini (12., 25.), Granqvist (51.), Berg (90.)
kiállítva: Mellberg (34., Svédország)


1. Svédország                2   2  -  -    8- 0     6 pont
2. Hollandia                    2   2  -  -    7- 1     6
3. Moldova                      2   1  -  1    3- 2     3
4. MAGYARORSZÁG      2   1  -  1    2- 3     3
5. Finnország                  2   -  -  2    1- 4     0
6. San Marino                  2   -  -  2    0-11     0

A két összefoglaló a Sport1 videója.