Klaudia
-4 °C
2 °C

Hosszabbítás nélküli tizenegyesek a vb-n?

2010.09.09. 13:12
Sepp Blatter FIFA-elnök nem akar védekező csapatot látni, ötleteit októberben a szervezet testületei elé terjeszti.

A támadójátékot akarja erőltetni a FIFA-elnök Sepp Blatter, mert unalmasnak találta a legutóbbi világbajnokság néhány mérkőzését. Úgy gondolja, a hosszabbítás eltörlése, az azonnali tizenegyesek vagy az aranygól visszahozása lehet a megoldás, mindet felveti majd a világszervezet októberi ülésén.

"Néhány csapat kezdéstől a döntetlenre játszott, hogy ezt elkerüljük, a 90 perc után egyből büntetők következhetnének, vagy alkalmazhatnánk az aranygólt. Megvitatjuk az összes lehetőséget" - nyilatkozta Blatter a FIFA honlapján.

Az aranygólt az 1998-as és 2002-es világbajnokságon már kipróbálták, ennél a hosszabbításban szerzett első gól eldönti a mérkőzést, a játék véget ér. Így nyerte Németország az 1996-os Eb-döntőt, de a szabályt néhány év után eltörölték.

A FIFA technikai és fejlesztési testülete október 18-án tárgyal Blatter javaslatairól.

Aranygólok világbajnokságon

A vébék történetében az első aranygólt Laurent Blanc szerezte, 1998-ban Paraguayt verték ezzel a franciák, a legjobb nyolc közé jutottak. A 2002-es világbajnokságon már három meccs dőt el aranygóllal, Szenegál Svédországot, Dél-Korea Olaszországot győzte le a tizenhat között, a negyeddöntőben Törökország Szenegált.