Gyöngyi
4 °C
14 °C

Tízmilliárdból épül a debreceni stadion

2010.09.23. 11:12
Ha minden a terveink szerint alakul, akkor 2012-ben már a felújított Nagyerdei Stadionban ünnepelheti alapításának 110. évfordulóját a DVSC labdarúgócsapata - jelentette be Kósa Lajos, Debrecen polgármestere csütörtökön a jelenlegi stadion kapujánál tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta: szerdán a Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely zöld utat adott a Nagyerdei Stadion rekonstrukciójának.

Hozzátette: mintegy 10 milliárd forintból durván húszezres stadion épülhet fel, amely mindenben illeszkedni fog a nagyerdei pihenőövezetbe. Az építkezés 2011 tavaszán-nyarán kezdődhet. A terv szerint tehát egy ülőhely körülbelül félmillió forintba kerülne.

lokistad

A városvezetésnek október 15-ig kell elkészíteni egy előterjesztést a projekt részleteiről, kitérve a költségvetési garanciákra és egyéb feltételekre. Az MLSZ-szel együttműködve és OLLÉ-programba illeszkedve képzelik el az UEFA és a FIFA szabályainak mindenben megfelelő létesítmény felépítését és a hozzá kapcsolódó területek rehabilitációját.

A polgármester kijelentette: az új stadionnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy a BL-döntő kivételével bármilyen nemzetközi mérkőzésnek helyszíne lehessen.

Ha 20 ezres lesz a stadion, akkor az újpestinél és a ferencvárosinál nagyobb lesz, és ugyanolyan nagy, mint a győri.

lokistad1

Kósa a stadion méreteire kitérve megjegyezte, hogy a DVSC-TEVA vezetőségével egyeztetve jobbnak látják, ha nem építenek túl nagy arénát, csak akkorát, amekkora legalább 80 százalékos telítettséggel tud üzemelni hosszabb távon is.

A jelenlegi átlagnézőszám hatezer körüli, nyilván abban bíznak, hogy az új létesítménybe az is elmegy, aki eddig otthon maradt.

A stadionnak illeszkednie kell a Nagyerdő NATURA 2000-es természetvédelmi területébe és helyszíne kell, hogy legyen a város nagyrendezvényeinek is.

Kósa Lajos kifejtette: az új stadion a jelenlegi telek határain belül épül fel, összességében kisebb területen, mint a mostani létesítmény.

Kováts Ákos, a város főépítésze a sajtótájékoztatón ismertette: "érzelmi és műszaki okok miatt döntöttek végül a nagyerdei helyszín mellett". Szavai szerint a talajvíz-viszonyok itt előnyösebbek, mint a város déli részén. A vendégszurkolók az M35-ös autópálya felől a város érintése nélkül juthatnak be a stadionba, kiválóak a tömegközlekedési adottságok, valamint a Loki igazi otthona mindig is a Nagyerdő volt.

A Debrecen tavaly a Bajnokok Ligája mérkőzéseit, idén az Európa Liga meccseit kénytelen Budapestre hozni, mert nincs az UEFA előírásainak megfelelő stadion. Orbán Viktor még tavaly, ígérte meg, hogy a város megérdemelne egy stadiont.