Ágnes
-1 °C
2 °C

Verték a szurkolókat a magyar-moldávon

2010.09.28. 23:34 Módosítva: 2010-09-28 23:37:51
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége úgy határozott, hogy az Európa-bajnoki selejtezőn tapasztalt infrastrukturális hiányosságok felszámolásáig nem rendez válogatott mérkőzést az újpesti Szusza Ferenc Stadionban.

Az MLSZ keddi ülésén tárgyalta a biztonsági bizottságnak a szeptember 7-én rendezett Eb-selejtezőn történtekkel kapcsolatos jelentését és megfogalmazott javaslatait.

A szövetség vezetése a meccs biztosítását végző biztonsági szolgáltató cégnek előírta, a jövőben egyetlen olyan munkatársat sem foglalkoztathat az MLSZ rendezvényein, aki szeptember 7-én indokolatlan erőszakot alkalmazott, illetve modortalan magatartást tanúsított a vendégekkel szemben.

A mérkőzés szervezésében az MLSZ részéről vezetőként, illetve felelős személyként résztvevők szóbeli és írásbeli figyelmeztetést, a rendezési hiányosságokkal kapcsolatban a szurkolókat hibáztató kommunikációs vezető pénzbüntetést kapott.

Az MLSZ közleménye


a) A Szusza Ferenc Stadionban a mérkőzéssel kapcsolatban tapasztalt infrastrukturális hiányosságok felszámolásig az MLSZ nem rendez válogatott mérkőzést.

b) Az MLSZ a mérkőzés biztosítását ellátó biztonsági szolgáltató cég felé előírja, hogy azon emberek, akikről bebizonyosodott, hogy indokolatlanul erőszakot alkalmaztak, illetve akik az előírástól eltérő modortalan magatartást tanúsítottak a vendégekkel szemben, a továbbiakban az MLSZ rendezvényeinek biztosításában nem vehetnek részt.

c) Az MLSZ részéről a mérkőzés szervezésében vezetőként illetve felelősként résztvevő személyek szóbeli és írásbeli figyelmeztetésben részesülnek.

d) Az MLSZ részéről a mérkőzésen tapasztalt rendezési hiányosságokkal kapcsolatosan nyilatkozó, a szurkolókat hibáztató kommunikációs vezető pénzbeli figyelmeztetésben részesül.

e) Az MLSZ Biztonsági Bizottsága azonnali intézkedéseket hozott a feltárt hibák és hiányosságok jövőbeni elkerülése érdekében.

f) Az MLSZ személyre szóló elektronikus levélben kereste meg az összes olyan általa ismert, azonosítható szurkolót, akit a mérkőzésen a rendezési hiányosságok miatt valamilyen sérelem ért.

A vizsgálat főbb megállapításai:

1. Az adott napon szeptember 07-én két válogatott mérkőzés került megrendezésre az U21-es Magyarország - Wales 17.30-kor az FTC stadionban és 20.30-kor a Magyarország - Moldova az UTE stadionban. A két mérkőzés nem egy projektként lett kezelve és az egymásra ható biztonsági kockázataik sem lettek elemezve. Ez az UTE stadionnál keletkezett beléptetési problémák kiinduló oka.

2. A rendőrség a mérkőzést normál fokozatúra minősítette, ami megfelelt a biztonsági kockázatának, hisz a rend előreláthatóan a rendező erőivel is fenntartható lett volna. A rendezőnek az első pont szerinti helyes helyzetértékelés alapján lehetősége lett volna szerződést kötnie a rendőrséggel a biztosításban való részvételre (54/2004. Korm. rendelet 3. § )

3. A szurkolói képviselőkkel és a BKV-val nem volt megfelelő kapcsolat szervezve, így nem volt előzetes és pontos információ az Üllői útról átjövő kb. 1500 fő szurkoló mozgásáról. A helyzetet súlyosbította, hogy ezek közül többen alkoholos befolyás alatt álltak, jegy nélkül akartak bejutni és inzultálták a biztonsági őröket.

4. Az egyeztetett vendégszurkolói létszámnál (80 fő VIP, 20 fő szurkoló) jelentősen nagyobb szektor lett kikülönítve a moldáv fél részére, ezzel jelentősen korlátozták a magyar szurkolók elhelyezési lehetőségét és a beléptetésre igénybe vehető kapuk számát.

5. Az MLSZ biztonsági szervező apparátusának szervezeti létszáma (1 fő) a 3 válogatott mérkőzéssel járó hétvége előkészítésére nem volt elegendő. Ennek ellenére nem történt intézkedés a biztonsági ellenőrök - mint erre felkészült személyek - bevonására a biztonsági előkészítő és lebonyolító munkába.

6. A stadion beléptető kapui, különösen a Mildenberger utcai kapuk jelen állapotukban teljes mértékben alkalmatlanok ilyen tömeg (1500-3000 fő) azonos időben és helyen történő biztonsági ellenőrzésére és beléptetésére. A helyzetet sem most, sem a jövőben csak a biztonsági erők növelésével nem lehet megoldani. A beléptető kapukat a hasonló mérkőzések megrendezése érdekében át kell alakítani.

7. A biztonsági és biztosítási tervekben nem szerepelt a tömeg szakaszolásának szükségessége és lehetősége a stadionon kívül, annak ellenére, hogy a válogatott mérkőzéseken a későn érkező nagyszámú néző miatt többször kialakult már jelentős torlódás.

8. A kint rekedt szurkolók nem kaptak tájékoztatást a torlódás okáról, a rendezők intézkedéseiről, a probléma megszüntetésének várható idejéről.

9. A jelentésekből egyértelműen kiderült, hogy a biztonsági emberek verekedésbe keveredtek a szurkolókkal, amelynek következményeként 3 fő szurkoló a biztonsági szolgálat tagjai ellen büntetőfeljelentést tett. A szabályokat betartó szurkolók közé bekeveredtek alkoholos befolyásoltságú, jeggyel nem rendelkező, a rendezőket üveggel és zacskóval megdobáló renitens emberek, akik a tömegjelenet rendzavarásra használták. Ennek ellenére, nem kérdőjelezhető meg, hogy a biztonsági szolgálat a nézők ilyetén magatartása esetén sem alkalmazhat jogszerűtlen eszközöket és módszereket. Ebbe semmiképpen sem tartozik bele a modortalanság, lökdösődés, pofozkodás vagy verekedés.

10. A szurkolói véleményekre, kritikákra az MLSZ kommunikáció az első időben helytelenül reagált, amikor is a problémákért egyértelműen csak a későn érkező szurkolókat okolta. Ezzel további ellenszenvet váltott ki a szervezők iránt az emberekben. A két egymást követő mérkőzéssel kapcsolatban nem valósult meg olyan kommunikáció, amely felhívta volna a figyelmet arra, hogyan közelíthető meg a helyszín, hol lehet parkolni, mik a beléptetés feltételei, hogyan lehet a torlódást elkerülni.
forrás: mlsz.hu