Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Kenesei is a bundaügy vádiratában

2010.10.09. 09:16
Állítása szerint nem tud róla, hogy köze lenne a fogadási csalások ügyében folyó nyomozáshoz, Kenesei Krisztiánt gyanúsítottként tartják számon a német hatóságok. A szerdán Bochumban kezdődött per vádiratában szerepel a szombathelyi futballista neve.

„Felháborít, hogy a nevemet felemlegetik egy ilyen ügyben” – nyilatkozta Kenesei Krisztián a pénteki Blikknek. A bulvárlap ugyanis megszólaltatta a bochumi bíróság szóvivőjét, Volker Talarowskit, aki kijelentette, hogy a Szombathelyi Haladás futballistájának a neve szerepel az egész Európát
felölelő bundabotrányban kezdődött első per vádiratában. Talarowski nem beszélt arról, hogy milyen összefüggésben említették a harminchárom éves játékost, annyit mondott, hogy biztosan oka van annak, hogy belekerült az iratokba.

Kenesei később, a Vas népének úgy nyilatkozott, a vádiratban szintén szereplő, a gyanú szerint manipulált Újpest-Honvéd bajnoki meccs (3-0, 2009. április 25.) kapcsán keverte bele ügybe az egyik gyanúsított.

Bochumból származó információink szerint a fogadási csalások főszereplője, Ante Sapina és köre lehallgatott telefonbeszélgetéseiben név szerint szerepelt Kenesei Krisztián, ezért került képbe a nyomozás során, majd így lett köze a vádirathoz is. A németországi nyomozást jól ismerő forrásunk azt is hozzátette: ez azt is jelenti, hogy a bochumi ügyészség által vizsgált ügyben Kenesei Krisztián gyanúsítottként szerepel.

Azonban ahogyan Talarowski is kihangsúlyozta, fontos megjegyezni, ez nem azt jelenti, hogy a futballista részt vett valamilyen fogadási csalásban. De az is egyértelmű, hogy Sapináék nem a csatár játékát elemezték a telefonban. Kenesei azzal is védekezett, még tévében sem látta a szóban forgó Újpest-Honvédot. A gyanúsítgatást elkerülve fontos azonban megjegyezni, hogy nem kell ahhoz ott lenni egy meccsen, hogy valaki a csalás részese legyen, a szerdán kezdődött per négy vádlottja közül ketten is olyanok, akik futár-, összekötő szerepet töltöttek be.

Négyen a bíróság előtt

A szerdán Bochumban kezdődött per az első fogadási csalások ügyében. Ebben az eljárásban egyelőre a hálózatként működő csalók közül két főkolompost, a 35 éves Nürettin G.-t, és az 55 éves Tuna A.-t vonhatják felelősségre. A másik két vádlott, a 35 éves üzletember, Stevan R., valamint az Schweinfurt, illetve a Würzburger Kickers korábbi futballistája, a 32 éves Kristian S. összekötők, pénzfutárok voltak a csalás irányítói és a megkent focisták között.

A vádirat szerint ők négyen összesen 32 esetben, 370 ezer euró értékben vesztegettek meg játékosokat és játékvezetőket Belgiumban, Horvátországban, Magyarországon, Németországban, Svájcban és Szlovéniában. A felvett nyereményt 1,6 millió euróra becsüli az ügyészség. Ha a bíróság bűnösnek tartja a vádlottakat, tíz év börtönbüntetést is kaphatnak, de együttműködés  esetén öt-hat évvel is megúszhatják a csalásokat.

Ellentmondásosnak tűnik tehát a helyzet: a német hatóságok állítják, Kenesei valamilyen formában érintett az ügyben, a focista viszont azt mondja, őt a bochumi ügyészség soha nem kereste, nem értesítette. Az ellentmondást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) oldhatná fel, az NNI ugyanis megkapta a lehallgatott telefonok leiratait. A magyar hatóság pedig többször kijelentette, hogy a kapott információk alapján kihallgatásokat, nyomozati cselekményeket folytat. Ezt állította a pénteki Nemzeti Sport egyik cikke is: a sportlap úgy tudja, a látszat ellenére a nyomozók egyre több részletet tudnak meg a fogadási csalások hazai részleteiről, egyre több ember kerül a látókörükbe. Az NNI azonban az elmúlt tizenegy hónapban azt választotta, hogy a nyomozás érdekeire hivatkozva egyetlen érdemi információt sem ad közre.

Így csak annyi biztos, hogy Kenesei Krisztián lett a második magyarországi futballista, akiről kiderült, hogy név szerint emlegették a fogadási csalók. Az első a Debrecen kapusa, Vukasin Polekszics volt: a montenegrói kapus is azért került a képbe, mert a lehallgatott beszélgetésekben néven nevezték. A DVSC futballistája el is ismerte, hogy megkeresték csapata Liverpool elleni BL-meccse előtt, de azt tagadta, hogy elfogadta volna a felajánlott nyolcvanezer eurót (22 millió forint). Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) azért tiltotta el két évre , mert nem jelentette a vesztegetési kísérletet.

A harmadik hazai játékos a szintén debreceni Mészáros Norbert: őt nem névvel emlegették, hanem mezszáma szerepelt a fogadási ügy egyik szereplője által Magyarországról küldött üzenetben. A védőt szintén eltiltotta az UEFA, amiért nem jelzett az állítólagos megkeresésről.

270 meccs Európából, 14 itthonról

A tavaly novemberben kirobbant, szinte egész Európát behálózó csalássorozat a mostani adatok szerint 270 meccsre terjed ki, az ügynek összesen 250 gyanúsítottja van. Manipuláltak meccseket Ausztriában, Belgiumban, Bosznia-Hercegovinában, Görögországban, Horvátországban, Macedóniában, Magyarországon, Svájcban, Szerbiában, Szlovéniában, és Törökországban, de a gyanús találkozók között vannak Bajnokok Ligája-, Európa Liga- és U21-es válogatott mérkőzések is.
Magyarországról a mostani információk szerint tizennégy meccs gyanús, valamint a DVSC két BL-találkozója, illetve a Loki és a Bp. Honvéd egy-egy UEFA-kupa-mérkőzése. Értesüléseink szerint a mostani élvonalbeli mezőnyből a BFC Siófok, a Bp. Honvéd, a Debrecen, a Haladás, a Győri ETO, a Kecskemét, a Lombard Pápa, az MTK, a Paks, az Újpest, a Vasas és a ZTE, a jelenleg másodosztályú együttesek közül a Bőcs, a Diósgyőr, a REAC, a Tatabánya és a Vecsés egy-egy meccse gyanús meccset az
elmúlt három szezonból az NB I.-ben, a Magyar Kupában, vagy a Ligakupában. A fogadási csalások ügyében elsőként, szerdán, négy vádlott ellen kezdődött per vádiratában szerepel az említett Újpest-Honvéd (3-0) találkozó, de értésüléseink szerint ugyanabból a fordulóból (a 2008/09-es bajnokság 24. köre) gyanús a DVSC-Kecskemét (3-1), a Haladás-REAC (1-0) és a ZTE-Vasas (3-1) összecsapás is. Fontos hangsúlyozni, hogy bár csapatneveket használunk, természetesen nem a klubok, hanem bizonyos, alkalmazásukban álló játékosok követhették el a fogadási csalásokat. Az esetleges szankciók sem a klubokat érinthetik, hanem a csalásokban részt vevő futballistákat.