Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Félnek a finnek, de így is nehéz verni őket

2010.10.12. 13:24
Finnország már a harmadik kör után elszállhat, ha nem veri a magyarokat az Eb-selejtezőben. 15 ezer nézőt, fél házat várnak, pedig még a kapusuk is visszatért. A finnek fizikai fölénye egyértelmű, kerülni kell az ütközéseket, különben felőrölnek. Egervári titkolózik, meglepetést akar okozni kezdőcsapatával az Eb-selejtezőn.

Hétfő délután megérkezett a magyar labdarúgó-válogatott Helsinkibe, este már az Olimpiai Stadionban edzett. A helyszín ugyanaz, ami 13 éve volt, amikor a finn futballtörténelem legkínosabb flipperes öngóljával egyenlített a magyar válogatott, ezzel Csank János csapata játszhatott vb-selejtezőt.

„Sok minden változott azóta a két ország futballjában, de remélem, kedden újra szerencsések leszünk” – kezdte Egervári Sándor Helsinkiben.

A finnek kifejezetten tájékozottak voltak, ismerték a magyar futball hagyományai mellett a jelenét, tudták például, hogy az U20-as világbajnokságon bronzérmes lett egy generáció, amelyiknek a kapitánya ugyancsak Egervári volt.

A finnek tartanak – félnek is – a mieinktől, mert egy jó hangulatban érkező, két győztes meccsen túllévő magyar válogatott jött a fővárosba, amelyiknek vannak tehetséges fiatal játékosai.

A finnek ellenben még nem nyertek az Eb-selejtezőkön, igaz még nem is játszottak hazai pályán, a keddi lesz az első fellépésük. A Bolton kapusa, Jussi Jaaskaleinen visszatért például, bár nem kizárt, hogy ez lesz az utolsó meccse.

„Picivel jobb eredményeket produkáltunk az utóbbi időben” – állította szerényen Egervári. Megerősítette: a hazai elnökség azt szeretné, ha 2014-re építenénk jó csapatot, de közben sem adnánk fel az eredményességet, és akár a kiemelésnél egyet előre lépnénk.

A finnek érezhetően tisztelik a magyar futballt, pedig a komoly vb-múlt ellenére is Finnország pontosan annyi BL-győztest adott, mint Magyarország.

A finneket is tisztelni kell

Magyarországról egyedül Puskás tudott nyerni - illetve az erdélyi Bölöni László -, míg Jari Litmanen és Sami Hyypiä 1995-ben, valamint 2005-ben megfoghatta a BL-trófeát. Nekünk is igencsak tisztelni kell tehát őket, mert két aktív labdarúgóról beszélünk. A finn sajtó megbízhatatlannak tartja a válogatottat, és egyetért abban, hogy a két magyar győzelem egymás után önbizalmat ad a vendégcsapatnak. Kérdéses volt, hogy a finn kapitány, Stuart Baxter betegsége miatt egyáltalán ott lehet-e a kispadon, de a jelenlegi állás szerint igen.

„Egy szinttel feljebbről kaptunk ellenfelet, tehát előttünk járó országról beszélünk. De így is szeretnénk megmutatni, és mindent el fogunk követni, hogy sikeresek legyünk. Ha okosan játszunk, és kerüljük a testi párharcokat, vagyis egy vagy maximum két érintésből próbáljuk megjátszani labdákat, ezzel együtt területet szerzünk, akkor ráerőltettük az akaratunkat a riválisra. Amihez mi értünk jobban, abban kell kiemelkednünk. Bátorságot kértem a játékosoktól, a kreativitást, mert ehhez értünk a legjobban. Nem foglalkozunk azzal, hogy az ellenfélnek gondjai vannak, nem foglalkozunk az esetleges kapitánybuktatással sem. A legfontosabb, hogy egységesek legyünk, és ne hagyjunk területet” – mondta Egervári.

Kiemelte, az összeállításnak üzenetértéke van, és mivel nem szeretné ideje korán kimutatni, mire készülünk, az utolsó pillanatig titkolózik. 20 vagy 25 perc bizonytalanságot okozni az ellenfélnél, már értékelendő, jegyezte meg.

„Döntetlennel már a harmadik hely felé tennénk egy lépést, győzelemmel a második hely felé” – jelentette ki a szakvezető.

„Feldobottak vagyunk a nyolc gólos győzelem után. Pontosan tudjuk azonban, hogy lényegesen nehezebb feladat vár ránk, mint San Marino ellen. Megnéztük a finnek két elveszített meccsét, Hollandiában voltak helyzeteik, Roman Eremenko kitűnt, jól mozgatta a csapatot, Forssell pedig eredményes is volt. A belgák játszottak itt még augusztusban, kikaptak 1-0-ra, valamennyien Eremenko nevét említették. Nyilván fizikai fölényük tudatában erőltetni fogják a párharcokat, ezeket kerülnünk kell, igaz nálunk is vannak erős játékosok, vagyis, ha úgy adódik, nem leszünk zavarban. Azt figyeltük még, hogy gyakorta kettészakadtak, vagyis négyen vagy öten elöl maradtak, és ugyanennyien hátul, nagy volt a távolság a csapatrészek között, ezt kell megfelelően kihasználnunk. Kellemetlen stílusú csatár Forssell, ütni vágni fog. Felkészültem erre” – összegzett Juhász Roland.

Várható kezdőcsapatok

Finnország: Jääskaläinen - Pasanen, Heikkinen, Hyypiä, N. Moisander - Porokara, Eremenko, Sparv, Sjölund - Väyrynen, Forssell.
Magyarország: Király - Lázár, Juhász, Lipták, Laczkó - Elek, Vadócz - Gera, Dzsudzsák - Rudolf, Szalai.


  • Vennék
  • Bankszámla