Timót, Xénia
-6 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Del Piero utolérhetetlen, a legnagyobb

2010.11.02. 09:02
Alessandro Del Piero a Juventus legtöbb meccsen pályára lépő játékosa, korábban már az összes gólt tekintve is a legjobb volt, Giampiero Bonipertit is lehagyta.

A Juventus szombaton idegenben 2-1-re verte a Milant. A második vendéggól nem kis szerencsével született, de történelmi volt: Sissoko ügyetlenkedett, majdnem odalett a helyzet, végül visszatette a labdát Del Piero elé, aki bevágta a jobb alsóba. Ez volt a csatár 179. bajnoki gólja.

A november 9-én 36. születésnapját ünneplő Del Piero hétévesen a San Vendeniamóban kezdett futballozni. Édesanyja tanácsára először kapus volt (kisebb a sérülésveszély), aztán bátyja, Stefano fedezte fel, hogy Alessandro jobban ért a góllövéshez, mint a védéshez.

13 évesen került a Padova ifijébe, négy évvel később már a felnőttek között szerepelt. Két szezont játszott a Serie B-ben, 14 meccsen egy gólja volt. Két év múlva szerződött a Juventushoz, amelynek azóta is a tagja, a legnagyobb bajban sem hagyta el a klubot.

1993 szeptemberében, egy Foggia elleni bajnokin játszotta első hivatalos meccsét a Juvéban, egy héttel később, a Reggiana ellen jött az első gólja is. Múlt szombaton 466. bajnoki meccsét játszotta a Juventusban, és a Serie B-ben lőtt 21 góljával együtt a 200. találatát jegyezte az első két osztályban.

Lehagyta a második világháború utáni legnagyobb torinói legendát, Giampietro Bonipertit, aki 1946 és 1961 között 444 meccsen 178-szor volt eredményes. Del Piero 2006. január 10-én az összes meccsen szerzett gólt tekintve, 2010. februárjában pedig meccsek számát figyelembe véve előzte meg korábbi klasszist, klub egykori elnökét.

Minden Juventus-rekord Alessandro Del Piero nevével kezdődik. Ő lőtte a klub történetének legtöbb gólját a bajnokságban (179), az európai kupákban és nemzetközi meccseken is (152). A legtöbb meccset játszotta Juventus-mezben az élvonalban és az összes meccset tekintve is (661).

Olyan futballisták vannak mögötte a sorban, mint az említett Boniperti, Roberto Bettega, Omar Sivori, Roberto Baggio, Pietro Anastasi. Már csak egyetlen kategóriában előzik meg, az egy szezonban lőtt gólok számában egy magyar, Hirzer Ferenc a klub legjobbja: 1926-ban 35-ször volt eredményes a Törekvés és az MTK egykori játékosa.