Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Megvehető magyar játékosokról beszéltek

2010.11.04. 14:01
Négy 2009-es magyar bajnokit említ a Bochumban, október elején indult bundaper vádirata. A vádlottak egyenként és kötésben is fogadtak az NB I.-es meccsekre azután, hogy egy összekötő azt állította, több magyar futballista is hajlandó volt az együttműködésre – mondja a bochumi ügyészség főügyésze, Bernd Bienoßiek.

Miközben a szinte pontosan egy éve kirobbant, Európa nagy részére kiterjedő bundabotrányban az első per már el is kezdődött Bochumban, és sok tucat embert tartóztattak le több országban, a magyar hatóságok eddig egyetlen egy meggyanúsítást nem jelentettek be, egy gyanúsítottat, gyanús meccset sem neveztek meg. Bár a közvélemény egyre biztosabb, hogy a bundaügy a Tocsik-botrány, a Postabank-ügy, a brókerbotrány sorsára jut, és feledésbe süllyed, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a semmitmondó fordulatok ismételgetésére, és a saját maga által szabott határidők meghaladására szorítkozik. Egy Bochumból kapott levélből kiderül, a jövőben is csak az éppen a magyar rendőrökkel elégedetlen informátorok közléseire hagyatkozhatunk.

„Sajnos az egyes magyar játékosokra, illetve futballklubokra vonatkozó kérdéseit nem tudom megválaszolni. A helybeli hatóságokkal kötött megállapodásnak megfelelően az erre vonatkozó nyomozásokat az ottani hatóságok folytatják le. Ezért a nyomozásra vonatkozó felvilágosítást is kizárólag ezek a hatóságok adhatnak a sajtónak” – kezdte válaszát Bernd Bienioßek. A bochumi államügyészség gazdasági ügyekkel foglalkozó és sajtókapcsolatokkal megbízott főügyészének negyven kérdést tettünk fel az esetlegesen érintett magyarországi mérkőzésekkel, a magyar hatóságokkal való kapcsolattartással, az UEFA közelébe férkőzött horvát csalóval, Robin Bokšićcsal, az eltiltott Vukašin Poleksićcsel, valamint a német városban október elején megkezdődött bundaperrel kapcsolatban.

A Nürettin G., Tuna A., Stevan R., valamint Kristian S. vádlottak ellen folyó perről eddig nyilvánosságra került információkat sikerült némileg tisztáztatni Bernd Bienioßekkel. Ahogyan korábban állítottuk, az első hírekkel ellentétben nem csupán a 2009. április 24-i Újpest-Bp. Honvéd (3-1) bajnoki szerepel az NB I.-es meccsek közül a per vádiratában, hanem annak a fordulónak három másik meccséhez is, az egyaránt április 25-i Debreceni VSC-Kecskeméti TE (3-1), Szombathelyi Haladás-REAC (1-0), ZTE-Vasas (3-1) találkozóhoz is közük lehetett a bíróság előtt állóknak – legalábbis az ügyészség szerint.

„Ami a perben felhozott vádakra vonatkozó kérdéseit illeti, helytálló, hogy egy esetben összesen négy magyar futballbajnokit említettek – áll a főügyész válaszlevelében. – A vádlottaknak azt rótták fel, hogy ezekre a találkozókra egyes, illetve kombinált fogadásokat kötöttek, miután egy harmadik féltől arról értesültek, hogy több magyarországi futballista összesen húszezer eurós kifizetés ellenében késznek mondta magát arra, hogy a szóban forgó négy meccs kimenetelét a fogadási csalók kívánsága szerint befolyásolja.”

Fontos, hogy Bienioßek nem csupán egy játékosról, hanem játékosokról beszélt, akik állítólag készek voltak együttműködni a fogadási maffiával. Eddig ugyanis egyetlen magyar név merült fel az üggyel kapcsolatban. A főügyész név nélkül megerősítette, hogy egy magyar játékos szerepel konkrétan a vádiratban, annak is abban a részében, amelyet a tárgyaláson, a vád ismertetéseként a vádlottaknak felolvastak.

Azt még korábban a bochumi bíróság szóvivője, Volker Talarowski nyilatkozta a perrel kapcsolatban, hogy Kenesei Krisztiánról, a Haladás csatáráról van szó. Szavai akkor értetlenséget okoztak, mert először csak az Újpest-Honvéd meccsről volt szó, és nem volt egyértelmű, mi köze lett volna ehhez a szombathelyi csatárnak. Ugyancsak Talarowski beszélt arról, hogy a Bienioßek által is említett harmadik személy a fogadási maffia magyarországi meccsekkel is foglalkozó összekötője, Dragan Mihelič volt. Mihelič neve egy másik hazai üggyel kapcsolatban is felmerült már: ő volt az, aki a Liverpool-Debrecen Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt nyolcvanezer eurót kínált Vukašin Poleksićnek, amit a montenegrói kapus visszautasított.