Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Börtön helyett görögtüzet és jó focit

2010.11.12. 09:00
A drukkerek szurkolóellenes hangulatot, hadjáratot éreznek, nyílt levélben tárgyalni hívták az MLSZ-t a magyar futball problémáiról, a futballszövetség nem zárkózik el.

A négy legnagyobb klub szurkolói nyílt levélben kérték fel a Magyar Labdarúgó Szövetséget, hogy szurkolóbarát időpontban, munkaidőn kívül közösen vitassák meg a magyar futball drukkereket érintő problémáit. A szurkolók úgy érzik, hadjáratot folytatnak ellenük, a két hete a ferencvárosiak kezdeményezésre született levélhez később az Újpest, a Debrecen, és a Videoton drukkerei is csatlakoztak.

"Semmi mást nem szeretnénk, mint hogy az újonnan felállt MLSZ és a szurkolók közti viszonyt tisztázzuk. Úgy érezzük, most kifejezetten szurkolóellenes hangulat van. Mi lettünk kikiáltva a magyar futball rákfenéjének, de a hazai focit körülvevő problémákat nem tőlünk kellene eredeztetni" - mondta az újpesti drukkerek nevében az 1885.hu szerkesztője.

A közös fellépésnek néhány közelmúltbeli esemény adott okot. Kispesti szurkolók 15 napos, újpestiek 30 napos elzárásokat kaptak, nem feltétlen érdemtelenül, de volt olyan, akit a tanúk pozitív kiállása ellenére is lecsuktak. A szurkolók a folyamatos börtöbüntetéssel való fenyegetettséget eltúlzottnak érzik, és azt is, hogy ártalmatlan ügyekért, legyen az például egy görögtűz, módszeresen többszázezer forintos büntetéseket szabnak ki a csapatokra.

Forrás: 1885.hu

Hasonló véleményen volt Olajos Iván a Ferencvárosi Szurkoló Szövetségétől (FSZSZ). “Mi már kaptunk egy pályára dobott szotyiszacskóért 500 ezer forintos büntetést is. De nagyon meg sem lepődünk, szinte nincs is olyan meccs, hogy valamiért ne rónának ránk büntetést, visszaesők vagyunk.” Csányi Sándor elnöksége kezdetén elvileg tiszta lappal indultak a csapatok, az FTC mégis visszaesőként kapta meg az új érában is az első büntetését.

A büntetéseket azért is érzik méltánytalannak, mert az MLSZ fegyelmi bizottságának indokolnia sem kell az ítéleteit, egyszerűen szurkolói rendbontásnak minősíti, annak alapján büntet.

ute1

Az elsőosztályú meccseken az utóbbi években meredeken csökken a nézőszám. Az elnéptelenedő lelátók miatt szinte mindig az ultracsoportokat vádolják, és a futballhuliganizmussal magyarázzák a családok távolmaradását. “Mi sem vagyunk bárányok, de nem gondoljuk, hogy a szurkolói csoportok jelenléte eredményezné ezt. Ha a csoportok nem léteznének, a meccseken ezer-ezerötszáz ember lézengene, tehát a logika kifordított" - mondta az újpesti drukker.

“Biztos van, akit a huligánok jelenléte tart távol a meccsektől, de mindig is az számított igazán, milyen a játék. A közönség bejönne, ha a foci jó lenne, de amíg nézhetetlen, addig érthető, ha egy család inkább a moziba ül be”  - közelítette meg más irányból a problémát az FSZSZ tagja.

A szurkolók a pirotechnikai eszközökről sem szeretnének lemondani, bár tudják, vannak veszélyei. ”A pályán tényleg nincs helye semmi pirotechnikai eszköznek, de a lelátón szeretnénk - szabályozott módon - mondjuk egy görögtüzet gyújtani. Ezek az eszközök biztonságosak, legálisan beszerezhetők, így elég furcsa, hogy míg egy szülinapi partin lehet használni azokat, a lelátón már nem. Nem tartjuk azt sem elképzelhetetlennek, hogy a rendezők is felkészülnének, és néhány poroltót helyeznének a szektorokhoz.” Mások szerint az is megoldás lehet, hogy hálót feszítsenek ki a kapuk mögött, hogy ne lehessen bármit bedobni a pályára.

A 2011. július 1-től az elsőosztályú csapatoknál kötelezően bevezetik a szurkolói kártyát, a Fradinál már most is használják. Olajos Iván szerint a szurkolói kártya bevezetése sem afelé mutat, hogy újra megteljenek a stadionok. Az FTC-nél nem igazolta a várakozásokat a rendszer. A kártya az eddig tapasztalatok eredménye alapján a rendbontók kiszűrésére nem volt alkalmas. Hiába a videórendszer és a személyek azonosíthatósága, eddig senkit nem vontak felelősségre. Olajos úgy tartja, nem kellene felszámolni a rendszert, de kompromisszumokra van szükség, hogy minél többen bejuthassanak a meccsekre. Kártya nélkül most nem lehet bejutni a Fradira, az FSZSZ több olyan esetről tud, hogy vidékről érkezett szurkoló a stadionon kívül maradt emiatt.

Az újpesti drukker szerint sem jelent feltétlen megoldást a kártyás megoldás, hiszen küföldön sem szűnt meg ettől futballhuliganizmus. “Ritkán látni balhét a meccseken, de a statisztikák mégis rengeteg futballhoz kötődő erőszakos bűncselekményt rögzítenek évről-évre. Így van ez Angliában is, ahol tavaly 3752 futballal kapcsolatos letartóztatás történt a stadionokban, pedig az általános médiavélekedés szerint ők már megoldották a helyzetet".

Az MLSZ még nem reagált a szurkolók levelére, a szövetség sajtófőnöke, Pajor-Gyulai László annyit mondott, nem zárkóznak el a megkereséstől, keresik az alkalmat, de még nem döntöttek, mikor és milyen keretek között folytatnának tárgyalásokat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek