Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Nyugodtan álljanak ki a meleg futballistáink

2010.11.13. 10:30
Mario Gomez arra biztatja játékostársait, hogy ne féljenek felvállalni homoszexualitásukat. Jobb lenne a teljesítményük a pályán.

Vállalják másságukat a Bundesliga homoszexuális futballistái, javasolta játékostársainak Mario Gomez, a Bayern München és a német válogatott támadója. Németországban, de a profi élfutballban a világon máshol sem szerepel senki, aki nyíltan felvállalta volna, hogy meleg.

A német szövetség vezetői szerint a comingout tönkreteheti karrierjüket, de a 2007-ben az év német futballistájának választott Gomez más véleményen van. A Bunte című lapnak hosszan nyilatkozott a kérdésről.

"A homoszexualitás nem lehet többé tabu. Van meleg alkancellárunk és Berlin polgármestere is meleg" - mondta.

Marcus Urban a valaha volt egyetlen német játékos, aki vállalta magát, 1997-ben csapattársainak mondta el, de azonnal vissza is vonult, ráadásul nyilvánosan csak három évvel ezelőtt jelentette be. Akkor azt mondta, így szeretné ösztönözni a meleg játékosokat és edzőket.

Gomez az első olyan nevesebb játékos, aki nyilvánosan szólítja fel meleg futtballistatársait. Eddig mindenki tiltakozott, mondván, ez komoly károkat okozna egy karrierben.Tim Wiese, a Werder Bremen és a válogatott kapusa is a titokban tartást tanácsolta, mert szerinte a "könyörtelen szurkolók tönkretennék őket".

A Német Labdarúgó Szövetségben azt mondják, ők is a homofóbia ellen és a játékosok comingoutja mellett kampányolnak, de egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni a következményeket.

A nyári világbajnokság után került nyilvánosságra, hogy a német válogatott csapatkapitány Michael Ballack menedzsere nyíltan beszélt arról újságíróknak, hogy a vb-keretben több meleg játékos van. Az ügynek nem lett folytatása.