50 éves Lineker, aki sárgát sem kapott

2010.11.30. 23:05
Ötvenedik születésnapját ünnepli november 30-án Gary Lineker, az angolok 1986-os vb-gólkirálya, aki három különböző angol klubbal is gólkirály lett.

50 éves lett kedden Gary Lineker, az angolok egyetlen vb-aranycipőse, háromszoros angol gólkirály, aki tizenhat éves pályafutása alatt nem hogy pirosat, de még sárga lapot sem kapott.

A támadó a Leicester Cityben kezdte, az első tíz meccsén egy gólt sem lőtt, de aztán fejlődött, és hét évvel később gólkirály lett a klubnál hazája első osztályában. Az Evertonban már első szezonjában sikerült neki ugyanez, majd Barcelonába szerződött, ahol KEK-et nyert, és mesterhármast rúgott a Real Madridnak.

Johann Cruyff, a klub legendás edzőjének érkezésekor kiszorult a kezdőből, három év után tért vissza Angliába, ahol azonnal újra gólkirály lett a Tottenhamben.

Pályafutását a japán Nagoya Grampus Eightnél fejezte be, a Leicester-szurkolók 2009-ben minden idők legjobb Leicester-futballistájának választották. Az egyetlen angol, aki három különböző klubbal lett gólkirály.

1986. Mexikó: Aranycipő, mesterhármas

A világbajnokság Maradonáról szólt, de a gólkirály Lineker lett, ez angol játékosnak azelőtt és azóta sem sikerült. A lengyelek ellen minden idők második leggyorsabb vb-mesterhármasát (25 perc alatt) szerezte, a tripla csak egy angol válogatott játékosnak sikerült rajta kívül. Az argentinok elleni legendás negyeddöntőben is gólt szerzett, de Maradona kezezős és az évszázad találatának szavazott góljával kikaptak.

Az 1990-es volt a második és egyben utolsó vb-je, négy gólt lőtt, a németek elleni elődöntőn egyenlített, de tizenegyesekkel kikaptak. "A futballt huszonketten játsszák, a meccs 90 percig tart, és a végén mindig a németek nyernek" - szólt Lineker legendássá vált mondata.

A válogatottban 80 meccsen 48-szor talált be, ezzel Bobby Charlton mögött minden idők második legeredményesebbje egyetlen góllal lemaradva.

Egyénileg elérte, amit lehetett, viszont nemzeti bajnokságot sosem nyert, legnagyobb sikere a spanyol és az FA-kupagyőzelem, illetve a KEK-siker 1989-ből a Barcával.

Visszavonulása óta a médiában szerepel, dolgozott a BBC-nél, a Csavard be, mint Beckham című filmben önmagát alakította, rendszeresen szakkommentátorkodik, új szakmájában is igen sikeres. Jelenleg az Al Jazira munkatársa, ahol angol nyelvű futballbeszámolókkal foglalkozik. Tavaly, 48 évesen nősült, felesége Danielle Bux 31 éves exmodell.

Edzőként vagy sportvezetőként sosem próbálta ki magát a futballban.  • Hírek
  • Megtakarítás