Gyöngyi
4 °C
14 °C

-110 fokon kezelték a DVSC-futballistákat

2010.12.21. 17:58
Mínusz 110 fokos gázokban hűtik le a sportolókat, a hidegterápia közben a szervezett sokkot kap, de nő az állóképesség és a sérülések is gyorsabban gyógyulnak. Egy sportoló 1-3 percig lehet az extrém hideg gázfürdőben.

A Debrecen futballcsapatánál is alkalmazzák az ACT-módszert (aero- vagy levegő-krioterápia), amelyben az emberi test teljes felszínét extrém alacsony hőmérsékletű (maximum -180 °C-os) gáznemű közegben hűtik le - írta a klub honlapja. Hétfőn Varga József és Farkas Balázs a Hunguest Hotel Nagyerdő Gyógyászati részlegén található fülkében próbálta ki a hidegterápiát.

A krioterápiát Japában már közel három évtizede használják, elsősorban ízületei panaszokat és bőrbetegségeket kezentek vele. A szervezet sokkot kap a mínusz 110 fokos hidegtől, a bőrfelszín hőmérséklete 5 fokra hűl le, ettől javul a bőr vérkeringése, nő a tüdő kapacitása, és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő anyagok termelődnek. Általálában fokozatosan szoktatják hozzá a pácienseket a hideghez, mínusz 15 és 60 fokos előkamrákon mennek át, mielőtt megkezdődik a terápia.

varga

A kezelés szinte elviselhetetlen, az extrém hidegben ezért maximum 3 percig lehet tartózkodni. A fülkében a hideget a kriogén tartályból származó folyékony nitrogén elpárologtatásával állítják elő. Az álló helyzetben lévő játékos csupán vállmagasságig ereszkedik a hidegbe, és mivel feje a gáz szintje felett van, a környezeti levegőt lélegezheti be.

A krioterápia kimondottan hatásos sportolóknál, különösen a sérülteknél, hiszen 15-25 merülésből álló egyetlen ciklusa jelentős mértékben fokozhatja az állóképességet. A hidegterápia hatására javul a játékosok általános állapota, az edzési programok intenzitásának fokozására jól reagálnak. A módszer növeli a fizikai erőfeszítésre vonatkozó képességeket stimuláló hormonok (pl.: tesztoszteron) termelődését.

lokifagyás

A brit futballisták rendszeresen alkalmazzák a teljestest-hidegterápiát. A magyar sportolók olimpiai felkészülését is ezzel segítik és a vízilabdázóknál is használják. Mark Webber, Forma 1-es pilóta is a hidegterápia segítségével épült fel lábtöréséből. A 14-szeres úszó olimpiai bajnok Michael Phelps is rendszeresen alkalmazza felkészülése alatt.