Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

6,5 milliárdért játszanak a vb-döntőn

2010.07.09. 13:02
Dollármilliókat veszítettek az olaszok és a franciák a vb-n, a brazilok is sokkal több bevétellel számoltak, de kiestek a nyolc között. Uruguay nagyot kaszált, a két döntős is.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) jóval a világbajnokság kezdete előtt nyilvánosságra hozta a pénzdíjait. 420 millió dollárt oszt szét a 32 résztvevő csapat közt – valamennyien egymillió dollárt kaptak a felkészülés költségeire -, ez a négy évvel ezelőttihez képest hatvan százalékos növekedés.

A két négy évvel ezelőtti döntőst pénzügyileg is érzékenyen érintette a gyors kiesés, mind az olaszok, mind a franciák a csoportjukban ragadtak, csak nyolcmillió dollárt kapnak csakúgy, mint másik tizennégy, első körben kiesett csapat.

Szlovákia a továbbjutásával, de a tizenhat közötti (hét másik válogatottal együtt) kiesésével kilencmillió dollárt kasszírozott, ez forintban közel kétmilliárd.

A negyeddöntőben vesztes csapatok már tizennégy milliót kerestek. Brazília nem ennyivel számolt, a szövetség gazdálkodását átmenetileg megviseli, erre lehetett következtetni a nyilatkozatokból.

A négy között már jelentősen emelkednek az összegek, a bronzmeccs vesztese tizennyolc, a győztes húszmilliót várhat.

A döntőben elbukó válogatott huszonnégy millióval lesz gazdagabb, míg a győztes 30 millió dollárt kap a kupa mellé, ez forintra átszámítva nagyjából 5,2 és 6,5 milliárd.