Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Anelka a kurva anyjába küldte a kapitányt

2010.06.19. 16:40
Raymond Domenechet durván szidta a csapat csatára, hazaküldték. A franciák egy ponttal és nulla góllal állnak a vb-n.

Kirúgták a francia válogatottból Nicolas Anelkát, mert beszólt a szövetségi kapitány Raymond Domenechnek a Mexikó elleni vb-meccsen.

Történelmi címlappal jelent meg a francia sportlap, a L’Equipe szombaton, mert még idézőjelek közt sem szerepelhetett eddig soha olyan kifejezés az ország sajtójában, mint most.

A lap a Chelsea középcsatárát, Nicolas Anelkát idézi, aki ezekkel a szavakkal szólt a kapitányhoz, amikor Mexikó ellen lement a szünetre: „Baszd meg magad, a kurva anyádat.”

Anelka a második félidőre már nem jött ki, helyét Gignac foglalta el, volt egy lövése, de sokat nem tett hozzá a játékhoz ő sem. Mexikó 2-0-ra verte a négy évvel ezelőtti vb-döntőst.

"Ha ezek a szavak tényleg elhangoztak, nem is értem, hogy lehetett még tegnap is a csapatban. Azonnal ki kellett volna zárni vagy pedig bocsánatot kellett volna kérnie. Nem jelenhetett volna meg újra a francia válogatott mezében. Senki nem viselkedhet így" - mondta a France Info hírrádióban Christian Teinturier, a francia szövetség (FFF) alelnöke.

Az RMC rádió szerint Raymond Domenech, a csapatkapitány Patrice Evra és Nicolas Anelka délelőtt megbeszélést folytattak a válogatott főhadiszállásán, Knysnában. A rádió úgy értesült, hogy Anelka szeretne mielőbb nyilvánosan megszólalni, de az FFF egyelőre ezt nem támogatja.

Délután az RTL rádiónak a szövetség másik alelnöke, Noel Le Graet megerősítette, a támadót elküldték a csapat edzőtáborából.

Anelka a France-Soir-nak elismerte, vitába keveredett a szövetségi kapitánnyal, elfogadta a kizárását, de állítja, a neki tulajdonított szavakat nem mondta, és nem érti, kinek volt jó, hogy a szóváltás kiszivárgott az öltözőből. "Nekem mindenesetre nem volt célom, hogy destabilizáljam a francia válogatottat, melyet nagyon tisztelek. Elfogadom a kizárásomat, és sok sikert kívánok a dél-afrikaiak ellen. Kedden nagy feladat vár a csapatra, akár még tovább is juthat. Éppen emiatt nem akarok egyelőre többet mondani."

A L'Equipe megemlíti, hogy a francia válogatott totálisan széthullhat, mert William Gallas a középső ujját mutatta, amikor a meccseket közvetítő tévétársaság nyilatkozatot kért volna tőle.

Emellett Yoann Gourcuff félt Anelkától, mert új fiúként - Riberyvel együtt - állítólag rendszeresen szekálják őt. A Bordeaux irányítójának nem is megy a játék.

A botrány kirobbanása után Roselyne Bachelot, a sportért és egészségügyért felelős csúcsminisztérium vezetője közleményében "visszafogottságra és méltóságra" kérte a francia válogatott valamennyi játékosát.

"Az erős nyomás ellenére nem engedhető meg ilyen szélsőséges viselkedés. A játékosok nem feledhetik, hogy a nemzeti mezt viselik, és hogy sok fiatal példaként tekint rájuk. Ez visszafogottságra és méltóságra kötelezi őket" - írta a miniszter.