Piroska
-1 °C
5 °C

A 3. vb-döntőért megy a Hollandia-Uruguay

2010.07.06. 16:58 Módosítva: 2010-07-06 19:31:21
Hollandiának két vesztes, Uruguaynak két győztes vb-döntője van eddig, a hollandok 36, a dél-amerikaiak 60 év után játszanának döntőt. Mindkét csapatnak lesznek eltiltottjai az elődöntőben, de Uruguaynak jobban fáj Suárez hiánya, mint Hollandiának de Jongé. Erősnek, de verhetőnek tartják egymást.

Egykor mindkét csapat futballra oktatta a világot - Uruguay a múlt század első felében, Hollandia a 70-es években -, de 2010-ben már nem e kettő számított a legnagyobb esélyesnek az elődöntőre. Hollandia és Uruguay közül az egyik mégis döntőt játszik Dél-Afrikában.

Hollandia és Uruguay útja az elődöntőig (videókkal)

Hollandia, csoportkör: - Dánia 2-0, - Japán 1-0, - Kamerun 2-1
nyolcaddöntő: - Szlovákia 2-1, negyeddöntő: - Brazília 2-1
Uruguay, csoportkör: - Franciaország 0-0, - Dél-Afrika 3-0, - Mexikó 1-0
nyolcaddöntő: - Dél-Korea 2-1, negyeddöntő: - Ghána 1-1, 11-esekkel 4-2

A dél-amerikaiak nehéznek mondható csoportból jutottak tovább magabiztosan, elsőként, hogy aztán a vb legjobb meccseit játsszák le Dél-Korea (nyolcaddöntő, 2-1) és Ghána (negyeddöntő, 1-1 után büntetőkkel) az egyenes kieséses szakaszban.

 
Uruguay útja az elődöntőig

Hollandia is megnyerte a csoportját, ehhez nem is kellett összetörnie magát: mindig pont a győzelemhez eleget adva húzták be eddig minden meccsüket. A nyolcaddöntőben Szlovákiát (2-1) verték ki, a negyeddöntőben pedig szerencsével Brazíliát (2-1).

Uruguay szilárd védekezésre és pontos csatárjátékra épített taktikájával eddig senki nem tudott mit kezdeni, két gólt kapva jutottak el az elődöntőig.

Uruguay általában megszállja saját térfelét, a labdaszerzések után minden labdával Diego Forlánt keresik, aki inkább játszik irányítót, mint csatárt, de mindkét poszton jól teljesít.

Az uruguayiaktól hiányozni fog a csapatát kezezésével megmentő Luis Suárez eltiltás és a bal oldalon rengeteget dolgozó hátvéd, Fucile sérülés miatt. A csapatkapitány Diego Lugano – akit a negyeddöntőben le kellett cserélni – térde sem biztos, hogy rendbe jön. Utóbbit jól pótolta Scotti, míg Forlán mellett, ha lesz másik csatár, akkor Abreu lehet, aki a mindent eldöntő büntetőt bepanenkázta Ghána ellen.

Hollandia nem villog, de eddig minden meccsét megnyerte. A csoportkörben és a nyolcaddöntőben sem kellett különösebben megerőltetniük magukat, Brazília ellen szerencsére is kellett a továbbjutáshoz. A holland csapat elsősorban támadóira épít, Sneijder, Robben, van Persie, vagy Kuyt dönti el a meccseiket, de valójában egyszer sem játszottak jól, valamelyikük mégis hozta az eredményt.

 
Hollandia útja az elődöntőig

A hollandok nem számíthatnak az eltiltott van der Wielre és a belső középpályás de Jongra, a jobbhátvédet valószínűleg Khalid Boulahrouz, a fedezetet de Zeuw pótolja.

Hollandia legjobb – és négy góljával legeredményesebb – játékosa, Wesley Sneijder mellett Robben és Kuyt, esetleg van der Vaart kezdhet a két szélen, a csatár van Persie lesz.

A két csapat eddig kétszer találkozott, mindketten egyszer-egyszer nyertek. Világbajnokságon eddig egy meccsük volt, a 74-es tornán a Cruyff-féle csapat 2-0-ra verte Uruguayt.

A 36 évvel ezelőtti meccsen a dél-amerikaiak védelmében játszott Pablo Forlán, a jelenlegi csatár, Diego apja. Hollandia 2010-ben minden mérkőzését megnyerte, összesítésben már 24, Uruguay hét meccse veretlen.

„Majdnem két éve veretlen az ellenfelünk, de egyáltalán nem lehetetlen legyőzni – mondta Oscar Taberez, Uruguay szövetségi kapitánya. – Ez most nem a szokásos holland válogatott, sokkal kiegyensúlyozottabb, és nagyon veszélyes ellenfél, hiszen amikor védekezik, akkor is az ellentámadás jár a fejében. Nem lesz könnyű dolgunk, az biztos.”

„Nem szabad elhinnünk, hogy már a döntőben is vagyunk, csak mert Uruguay-t kevesen tippelték az elődöntőbe a torna előtt. Azért jutottak idáig, mert nagyon jó csapatuk van, mindent bele kell adnunk, ha döntőt akarunk játszani. Otthon nagyon sokat várnak tőlünk, nem is bánom, hogy messze van a csapattól az otthoni eufória” – mondta Bert van Marwijk holland szövetségi kapitány.

A csapatok 20.30-kor kezdenek, az Indexen élőben nézheti a találkozót.