Zoltán
-4 °C
9 °C

A csoportelsőség múlhat az Anglia-USA-n

2010.06.12. 16:59 Módosítva: 2010.06.12. 16:59
Anglia esélyesként, de lyukas védelemmel kezdi a világbajnokságot, Fabio Capello első ellenfele a csoport másik esélyese, az Egyesült Államok lesz. Az angolok nem vehetik könnyedén az amerikaiakat, történelmileg és a közelmúlt eredményei alapján sem esélytelen az USA.

A C csoport rangadóját már az első fordulóban lejátsszák, a négyesből Anglia és az Egyesült Államok tűnik a két legerősebb csapatnak. A nagy tornákra négy év után visszatérő angolokat Fabio Capello összerakta, kiváló játékkal jutottak túl a selejtezőkön, az amerikaiak pedig a 2009-es Konföderációs Kupán a spanyolokon át a döntőbe mentek, ahol 2-0-ra vezettek Brazília ellen.

Az égiek Angliát segítik jobban

Anglia-Egyesült Államok

C csoport - június 12., 20.30h
Rustenburg, Royal Bafokeng stad.
Vezeti: Carlos Simon (BRA)
A csoport másik meccsén:
Algéria-Szlovákia

A végső győzelemre sem esélytelen angolok a közvetlen felkészülése nem sikerült jól, elveszítették John Terry állandó párját, Rio Ferdinand nélkül foghíjasnak tűnik a védelem, ami mögött ezúttal sem áll klasszis kapus. Két felkészülési meccsük után sem lehettek büszkék a győzelmükre, Mexikó ellen egyáltalán nem voltak meggyőzőek, Japán ellen a hajrában két öngóllal jött össze a fordítás.

Az amerikaiak is kaptak ki az elmúlt napokban, de Ausztráliát legyőzték, és nincsenek olyan komoly hiányzóik, mint az angoloknak. Bob Bradley edző fia, Michael figyelmeztette az ellenfeleket, hogy „erős fizikai jelenlétre készüljenek”, az amerikaiak csak egységesebbek, jobbak lettek, mióta tökéletes kontrajátékkal egymás után lepték meg Spanyolországot és Brazíliát.

Bob Bradley sokat remél Jozy Altidore-tól, a Hull City jó felépítésű centerének John Terry-vel kell megküzdenie. Az amerikai csapatban már többen európai középcsapatokban játszanak, több játékosnak van nemzetközi tapasztalata is, Bradley irányításával a csapat fegyelmezetten futballozik, és nagyon jól domborítja ki saját erényeit. Anglia nem számíthat könnyű mérkőzésre.

Az angol válogatottban valószínűleg Ledley King helyettesíti majd Ferdinandot, a csatársorban előfordulhat, hogy Wayne Rooney középcsatárt játszik majd, de lehet, hogy egy center (Peter Crouch?) mögül indul. Az angol kapitányoknak régi problémájuk, hogy megtalálják azt a rendszert, amiben Steven Gerrard és Frank Lampard tud egymás mellett játszani, a selejtezők alatt úgy tűnt, Capello megoldotta a kérdést.

Az angolok örökmérlege sokkal jobban, hétszer győztek, viszont két vereségükből az egyik a vb-történelem egyik legsokkolóbb meccse volt. Az 1950-es világbajnokságon a FIFA-hoz frissen csatlakozott Angliát története első vébéjén egyből esélyesnek tartották, de kikapott az amatőrökből álló amerikai válogatottól, és még a csoportjából sem jutott tovább.