Albin
0 °C
10 °C

A németek először esnek ki a csoportban?

2010.06.23. 18:20
Németország világbajnokságon eddig mindig elérte a kieséses kört, de ha nem veri meg Ghánát, izgulnia kell a szerb-ausztrál kedvező eredményéért, hogy ne nyerjenek a szerbek.

A D csoport állása: 1. Ghána, 4 pont (2-1), 2. Németország, 3 pont (4-1), 3. Szerbia, 3 pont (1-1), 4. Ausztrália, 1 pont (1-5).

Mindegyik csapatnak van még esélye a továbbjutásra. Ha Ghána győz vagy ikszel, a 16 között van, ha kikap, remélnie kell, hogy Szerbia nem veri meg Ausztráliát.

Németország remek gólkülönbsége miatt előnyben van Szerbiával szemben, ha nyer, továbbmegy, ha ikszel, izgulnia kell, hogy a szerbek ne verjék az ausztrálokat. Ha a németek kikapnak, kisnek, pedig eddig minden világbajnokságukon túlélték a csoportkört.

Szerbia győzelemmel továbbjutó, döntetlennel csak akkor, ha Ghána veri a németeket.

Ausztráliának négy góllal kell lelépnie Szerbiát, és ghánai győzelemben reménykednie a nyolcaddöntőbe jutáshoz.

A németek az első körben kiválóan futballozva verték Ausztráliát, a másodikban viszont Miroslav Klose buta kiállítása miatt emberhátrányban kikaptak Szerbiától. A szerbek kétszer is ostobán juttatták büntetőhöz ellenfeleiket, Ghána ellen ez vereséget okozott, Lukas Podolski viszont elhibázta 11-esét, így Szerbia megőrizte előnyét Németország ellen. Ausztrália mindkét meccsén 10 emberrel zárt, de Ghánát jól játszva így is megállította.

Németország-Ghána, 20.30, élőben az Indexen

A csoportgyőzelemhez nyernie kell Joachim Löw csapatának. A németeknek a legjobb a gólkülönbségük Ausztrália elgázolása után, és eddig csak egy gólt kaptak, Ghána pedig hiába veretlen, még nem lőtt akciógólt Dél-Afrikában.

A két csapat eddig csak egyszer találkozott, barátságos meccsen 1993-ban a németek 6-1-re győztek (a szünetben még Ghána vezetett). A meccs érdekessége lehet a Boateng testvérpár összecsapása, Kevin-Prince biztosan kezd Ghánában, még egy percet sem játszott a németeknél.

"2008-ban rosszul játszottunk, mégis a döntőig mentünk, most minden rendben van a játékunkkal, semmi okunk pánikolni. Természetesen nagy rajtunk a nyomás, de nem aggódom: le fogjuk győzni Ghánát" - mondta Philipp Lahm, Németország csapatkapitánya.

Ausztrália-Szerbia, 20.30, élőben az Indexen

Ausztrália még soha nem győzött le európai ellenfelet, bár 2006-ban a horvátok elleni döntetlen továbbjutást ért a csoportból. Szerbia esélyes Ausztráliával szemben, ahol fontos eltiltottak is lesznek, miközben a szerbekhez visszatérhet Aleksandar Lukovics.

Az ausztrálok mindkét meccsükön kaptak pirosat, Szerbia ellen Harry Kewell (piros) és Craig Moore (sárgák) nem játszhat, visszatérhet viszont a németek ellen kiállított Tim Cahill.

A két csapat még soha nem játszott egymással, a szerda esti jó meccs lehet, hiszen mindkét válogatottnak csak a győzelem elfogadható.

"Óriási önbizalommal várjuk a meccset, megvan minden bennünk ahhoz, hogy kiharcoljuk a továbbjutást" - mondta Brett Emerton. A szerbek nem becsülik le Ausztráliát, csapatuk győztes karakterében bíznak. "Úgy kell játszanunk, mint Németország ellen" - mondta Radoszlav Petrovics.