Zoltán
-5 °C
9 °C

A FIFA dönti el, játszik-e Drogba kedden

2010.06.15. 10:50
Elefántcsontpart-Portugália rangadóval nyit a G csoport, a törött karú sztár pályára lépése attól függ, a FIFA engedélyezi-e, hogy gipszben van valamilyen hasonló speciális rögzítővel játsszon.

A G csoport a legkeményebb a vb-n, ebből a négyesből egy sokra tartott csapat biztosan ki fog esni. Kulcsfontosságú az Elefántcsontpart-Portugália mérkőzés, ahol az egyik nagyot léphet a továbbjutás felé.

Mivel a másik két ellenfél Brazília és Észak-Korea, a győztes valószínűleg továbblép, és marad esélye az első helyre is, ami azért lenne fontos, mert a második a párhuzamos csoportból könnyen Spanyolországgal találkozhat a nyolcaddöntőben.

Portugália messze volt a meggyőzőtől a selejtezőkben, csak a svédek bukdácsolásának köszönhette, hogy egyáltalán pótselejtezőt játszhatott, ahol oda-vissza legyőzte Bosznia-Hercegovinát.

Cristiano Ronaldóék találkoztak a magyar válogatottal, simán lépték le a mieinket, de egyik meccsen sem tűntek félelmetesen erősnek. Megoldódott viszont egy komoly gondjuk, Liedson leigazolásával szereztek egy jó csatárt, ami elég régen hiányzott már.

Elefántcsontpart a nevek alapján a legerősebb afrikai csapat, olyan kipróbált játékosok alkotják, akik élklubok meghatározó futballistái. A védelmet Kolo Touré és Eboué, a középpályát Yaya Touré és Zokora, a csatársort pedig Drogba irányítja, de rajtuk kívül is neves, jó játékosok vannak még.

Drogba pályára lépése kérdéses
Drogba pályára lépése kérdéses

Drogba pályára lépése persze kérdéses, mert az egyik utolsó felkészülési meccsen eltört a karja. Megműtötték, gipszben van, a FIFA hétfőn arról tanácskozott, játszhat-e így vagy valamilyen hasonló védőkötésben. A határozatot kedden közlik, nem sokkal a kezdés előtt.

Az elefántcsontpartiak taktikája nem tetszik majd a portugáloknak, a rengeteg futásra, ütközésre épülő játékban bármikor benne van egy-egy komolyabb belépő, a portugálok pedig többször elveszítették már a fejüket hasonló helyzetben.

Portugáliában mindenki azt várja, Cristiano Ronaldo átmenti a bajnoki formáját a világbajnokságra. A másik szélen Nani sérült, nem is vitték el a vb-re, valószínűleg Simao Sabrosa kezd a 4-3-3 bal szélén, amelynek közepén három labdaszerző próbálhatja megállítani az afrikaiakat.

Ha a közvélemény által folyamatosan támadott kapitány, Carlos Queiroz úgy dönt, a veterán Decóval kiegészülve gyémánt-formációban is játszhat Portugália.

Az afrikaiaknál Drogbához hasonló center nincs a keretben, de jó csatár bőven akad: Gervinho, Salomon Kalou, Dindane közül valaki akkor is kezd, ha Drogba játszhat. A csapatát nem egészen 100 napja irányító Sven-Göran Erikssonra komoly feladat vár a kiváló válogatott élén.

A két válogatott még soha nem találkozott, ez lesz az első meccsük. Eriksson, aki 2006-ban még az angolokat irányította, akkor Portugália ellen bukott el a negyeddöntőben.