Kornélia
1 °C
14 °C

Forlán duplázott, Dél-Afrika a padlón

2010.06.16. 22:44
Uruguay Diego Forlán zseniális játékával 3-0-ra legyőzte Dél-Afrikát, a házigazda két meccs után a kiesés szélén áll. Az A csoportban holnap este játszik Mexikó és Franciaország.

Uruguay simán legyőzte Dél-Afrikát, nagyot lépett a nyolcaddöntő felé, a hazaik közel kerültek a kieséshez, utolsó csoportmeccsükön Franciaországot kell verniük.

Oscar Tabarez nem csak mondta, hogy bátrabban fog játszani csapata, mint Franciaország ellen, Uruguay valóban támadóbban kezdett a házigazda ellen a második forduló első meccsén.

Diego Forlán kiváló játékával Uruguay az első percektől irányította a mérkőzést, határozottan védekezett, és a támadásaiban is több veszély volt. Az ellenfél erőtlen próbálkozásait könnyedén verte vissza, az első veszélyes lövés is az övé volt, és a labdát is többet birtokolta.

A 24. percben szereztek vezetést a dél-amerikaiak, Forlán távoli lövéssel akarta meglepni a kapust, ami megpattant egy védő hátán, és védhetetlenül vágódott a léc alá. Khune mozdulni sem tudott, óriási gól volt úgy 30 méterről, a torna első igazi 16-oson kívüli találata.

A félidő legvégén volt először komolyabb helyzete Dél-Afrikának, Mphela előzte meg az emberét, de fejese mellé ment, a szünetben 1-0-ra vezetett Uruguay. A második félidőben Dél-Afrika nem ment neki ellenfelének, mert Forlán mellett Suárez is nagyon élt az uruguayiaknál.

A játék a dél-amerikai térfélén folyt, de a kapuhoz nem tudott közel kerülni Dél-Afrika, helyzete szinte egyáltalán nem volt. Uruguay szervezettebben játszott, amikor lehetősége nyílt, gyors támadásokat vezetett, sokkal inkább benne volt a játékban a második góljuk, mint a hazaiak egyenlítése. Sőt, valójában csak az volt benne.

A 77. percben emberelőnybe került, és büntetőhöz jutott Uruguay. Khune kapus buktatta Suárezt utolsó emberként, Massimo Busacca bíró kiállította.

A 11-est Forlán felvarrta a léc alá, ő lett a vb első kétgólosa, bő 10 perccel a lefújás előtt minden eldőlt. A hátralevő percekben Dél-Afrika nem adta fel, de hiába került át a játék a vendégtérfélre, nagy helyzetet Forlanék hagytak ki.

 
Dél-Afrika - Uruguay gólösszefoglaló

Uruguay a 95. percben még egyszer betalált, Suárez belsőzött lezseren a hosszún, középen érkező Perreira elé, aki suta mozdulattal fejelt vagy testelt a kapuba.

4 pontjukkal óriási lépést tettek a továbbjutás felé az uruguayiak, Dél-Afrika a vébék történetének első házigazdája lehet, ami nem jut tovább a csoportjából. Ennek elkerüléséhez egészen biztosan le kell győznie Franciaországot az utolsó fordulóban, és remélniük, hogy a riválisok mérkőzései kedvezően alakulnak.

Oscar Tabárez, az uruguayiak szövetségi kapitánya szerint csapata bárkit legyőzhet a világbajnokságon. "Nagyon örülünk, mert történelmet írtunk ezzel a várva várt sikerrel - utalt arra, hogy Uruguay 1990 óta először nyert vb-mérkőzést. - Fantasztikus a csapat, az egész országért, főleg a fiatalokért küzd, akik eddig még nem láttak uruguayi győzelmet vb-n. Jó csapaton kerekedtünk felül. Semmi sem dőlt el a csoportban, de jelentős lépést tettünk a továbbjutás felé."

"Nagyon összetartó a csapatunk, motivált, jó játékosok alkotják, akiknek azonban még egy kis nyugalomra, derűre van szükségük ahhoz, hogy a fontos pillanatokban jó döntéseket hozzanak. Meglátjuk, mit eredményez majd a játékunkban a dél-afrikaiak elleni győzelem, de én úgy vélem, előre fogunk lépni. Vannak a vb-mezőnyben a miénknél jobb csapatok, ezzel együtt meg vagyok győződve róla, hogy bárkit legyőzhetünk."

Carlos Alberto Parreira, a házigazda dél-afrikaiak brazil szakvezetője a torna legrosszabb bírójának nevezve a svájci Massimo Busaccát. "Az eredmény nem tükrözi a játék képét. Szomorú és csalódott vagyok, legjobban a 3-0-s különbség zavar. Az öltözőben azt mondtam a játékosaimnak, hogy még nincs veszve minden, fontos lehet a franciák elleni utolsó meccs."

"A két csapat között Forlán jelentette a különbséget, első gólja fantasztikus volt, mellyel szemben kapusunk semmit sem tehetett. A mérkőzés azt bizonyította, hogy az uruguayi válogatott tapasztaltabb a miénknél. Megpróbáltunk visszakapaszkodni, de a bíró kitalált egy tizenegyest, emiatt tíz emberre fogyatkoztunk. Nehéz helyzetbe kerültünk éppen akkor, amikor újabb csatárt akartam behozni. A torna kezdete óta ez a bíró volt a legrosszabb. Már a találkozó elejétől rossz döntéseket hozott, például jogtalan sárga lapot osztott ki. Remélem, többet nem látjuk a tornán."

"Katasztrófa lenne, ha házigazdaként már az első körben kiesnénk" - jelentette ki Steven Pienaar, a dél-afrikaiak középpályása. Annak szurkolnak, hogy a csütörtök esti Mexikó-Franciaország döntetlen legyen, ha az utolsó körben megvernék a franciákat, még lenne esélyük a továbbjutásra.