Tamás
-7 °C
8 °C

Brazília négy fokban mutatkozik be

2010.06.15. 17:00
Az ötszörös világbajnok brazilok a 44 évet kihagyó Észak-Korea ellen kezdik meg dél-afrikai szereplésüket, könnyen lehet, hogy gólzáporos meccsen. Brazíliának kötelező a győzelem, az ázsiaiaknak már az is egy álom, hogy ilyen ellenféllel játszhatnak.

Brazília Észak-Koreával kezd a dél-afrikai vb G-csoportjában, ez lesz az első meccsük egymás ellen. A dél-amerikaiak ma este egyértelműen, de az egész vb-n is esélyesnek számítanak, a Portugáliával és Elefántcsontparttal felálló csoportban azonban senkinek sem lesz könnyű dolga.

A brazilok a legutóbbi tíz meccsükön nem vesztettek, mindössze két döntetlenjük van, a tavalyi Konföderációs Kupát már megnyerték Dél-Afrikában. Az észak-koreaiak legutóbbi 11 meccsükből mindössze kettőt nyertek meg, ennek is köszönhető, hogy nincsenek a legjobb százban a világranglistán.

Brazíliának ez lesz a 19. vb-je, ami azt jelenti, hogy eddig az összes tornára kijutottak. Eddig ötször nyertek, ezzel ők a legtöbbszörös világbajnokok. A dél-amerikai selejtezőcsoportból elsőként jutottak tovább. Észak-Korea eddig egyszer jutott ki vb-re, akkor szenzációsan szerepelt: 1966-ban az olaszokat verte a csoportban, majd a kieséses szakaszban minden idők egyik legjobb vb-meccsét játszva, 5:3-ra kapott ki Portugáliától. Selejtezőcsoportjukból a nagy rivális Dél-Korea mögött jutottak tovább.

A brazilok kerete most kicsit gyengébbnek tűnik a megszokottnál, Dunga, az 1994-ben játékosként már vb-t nyert szövetségi kapitány néhány nagy sztárt (Ronaldinho, Pato) ki sem vitt magával. Ez lesz egyébként a dél-afrikai torna legmagasabb átlagéletkorú csapata. A támadósor az aranylabdás Kakára és arra a Luis Fabianóra épül, aki a selejtezők alatt 9-szer játszott kezdőként és 9 gólt rúgott. Észak-Koreának két légiósa van.

"A mi felelősségünk mindig nagyobb, mert mindenki győzelmet vár tőlünk. Emiatt van is bennünk idegesség, de a legfontosabb, hogy csapatként működjünk" - mondta Gilberto Silva, a brazilok középpályása.

"Azt sem lehet mondani, hogy van esélyünk, de azt sem, hogy nincs. Nyilván nehéz olyan játékosok ellen játszani, mint Kaká, de már maga a lehetőség is egy álom" - mondta An Dzsung-Hak, észak-koreai középpályás.

A meccset este 20:30-tól rendezik a johannesburgi Ellis Parkban, ahol várhatóan nem lesz túl szurkolóbarát az időjárás, hiszen 4 fokot jósolnak. A játékvezető a magyar Kassai Viktor lesz.

Észak-Korea valószínűleg öt védővel fog felállni, de aztán meggondolhatja magát a kapitány, és csak négyet nevez.