Elemér
0 °C
10 °C

A vb nagy meccsén negyeddöntős Ghána

2010.06.26. 23:27
Ghána hosszabbításban 2-1-re legyőzte az Egyesült Államokat, és bejutott a negyeddöntőbe, ahol Uruguay lesz az ellenfele. A végig jó iramú, izgalmas meccsen mindkét csapat sokat tett a győzelemért, az utolsóként állva maradt afrikai válogatott játszhat a négybe jutásért. Kassai Viktor jól vezette a meccset.

Az első nyolcaddöntőhöz hasonlóan az Egyesült Államok-Ghána meccsen is gyorsan gól született. Clark adta el a labdát a saját térfelén, Boateng végigfutott az amerikaiak térfelén az amerikai védők kíséretében, és a 16-os vonaláról a rosszul helyezkedő Howard mellett pontos, erős lövést küldött a rövid sarokba.

 
USA - Ghána összefoglaló 1-2

A ghánaiak támadásban maradtak, a megzavarodott amerikaiak percekre sem tudták megtartani a labdát, óriási fölényben játszottak az afrikaiak. Ghánán látszott, nagyon felkészült ellenfeléből, nem hagytak teret az amerikaiaknak, a széleken egymás után vezették a veszélyes támadásokat a zavarodott, sokat hibázó védelemre.

A 28. percben két amerikai védő csúszott össze, de Asamoah elrontotta a helyzetet, három perccel később Bob Bradley cserélt, lehozta az egyik belső középpályását. Az átszervezés után összeszedte magát az Egyesült Államok, egyből óriási helyzetbe kerültek: Findley lépett ki a balösszekötő helyén, 14 méterről lőtt, de Kingson gyors vetődéssel megfogta a labdát.

Az első félidő végére kiegyenlítettebbé vált a játék, de a ghánaiak álltak közelebb a gólhoz, Asamoah éles szögből leadott lövését fogta Howard. A szünet után egy sokkal határozottabb amerikai csapat jött ki, a 48. percben Feilhaber került ziccerbe Altidore csúsztatása után, Kingson újra a helyén volt. Jó iramú, izgalmas játék zajlott, a ghánaiak már nem keresték a ziccereket, inkább távolról lőttek, az amerikaiak harcosan próbálkoztak.

Jöttek az amerikai beadások, de Dempsey és Bornstein nem találták  Altidore fejét a ghánai védők között. Ayew elől az utolsó pillanatban mentettek a hátvédek, majd a 61. percben az addig hiba nélkül fújó Kassai hibázott: büntetőt kellett volna ítélnie, amikor egy ghánai védő sípcsonton rúgta a lőni készülő Feilhabert.

Három perccel később már befújta a 11-est: az egyébként kiválóan játszó Mensah rúgta fel a szép csel után a 16-oson belülre törő Dempseyt. Donovan tökéletesen végezte el a büntetőt, a bal kapufa belső részéről pattant a kapuba a labda, szűk fél órával a meccs vége előtt egyenlített az Egyesült Államok.

A 77. percben a védők közül kilépő Bradley került ziccerbe, de Kingson védte erős, de helyezetlen lövését, majd újra a ghánai kapus mentett nagyot, amikor a 16-os vonaláig kirontva vágta ki a labdát Altidore elől. Az amerikai center már az utolsó 10 percen belül lebirkózta az emberét egy indítással, de estében mellé lőtt. Kezdtek fáradni a csapatok, a hajrában már inkább a hosszabbításra tartalékoltak.

A rendes játékidőhöz hasonlóan a hosszabbítást is góllal kezdte Ghána. Egy hosszú indítást Gyan tett maga elé mellel, nem esett el, amikor testtel megtaszította Bocanegra, betört a 16-oson belülre, és Howard fölött óriási gólt lőtt a kapu közepébe. Az amerikaiak kis híján rögtön válaszoltak, de Mensah belelépett Feilhaber bombájába, hosszabbítás szünetében ugyanúgy álltak a csapatok, mint négy éve: 2-1-re vezetett Ghána.

A hosszabbítás második félidejét a ghánai térfélen töltötték a csapatok, jöttek az amerikai beadások, de hol Kingson jött ki jól, hol a védők fejelték ki a labdákat. Két veszélyes amerikai lövést is blokkoltak, a végén hiába jött előre Howard is, az önfeláldozóan védekező afrikaiak megőrizték előnyüket, és bejutottak a legjobb nyolc közé.

A világbajnokság egyik legjobb meccse volt, mindkét csapat sokat tett a győzelemért, egyikük továbbjutása sem lett volna érdemtelen. Ghána Uruguayjal találkozik a negyeddöntőben, egyikük elődöntős lesz.

Milovan Rajevic, a ghánaiak szerb szövetségi kapitánya: "A végén nagyon kellett az erő, s ez az erő megvolt bennünk. Ghána most ott van a világ nyolc legjobb csapata között. Úgy éreztem a meccs közben, hogy mindenki nekünk szurkol."

Asamoah Gyan, a ghánaiak csatára: "Mindenkit büszkévé tettünk, nemcsak a ghánaiakat, hanem egész Afrikát. Én vagyok a világ legboldogabb embere."

Bob Bradley, az amerikaiak szövetségi kapitánya: "Túlságosan is korán kaptunk gólt, emiatt hosszú időn át rengeteg energiát kellett mozgósítanunk azért, hogy a hátrányt ledolgozzuk. Ghánának tehetséges csapata van, s úgy gondolom, kollégám, Rajevac nagyszerű munkát végzett, mert kiválóan szervezett társaságot hozott össze."