A futballvébék legdurvább szívatása

19 történet a XIX. világbajnokság előtt, XVI. rész

2010.06.08. 09:21
Az 1982-es világbajnokságon Németország és Ausztria is kieshetett volna a csoportkörben, ha a meccsük kedvezőtlenül alakul. Szemmel láthatóan levajazták a mérkőzést, Algéria pakolt, és ment haza. A FIFA ekkor jött rá, az utolsó csoportmeccseket egyszerre kell kezdeni.

Az 1982-es világbajnokságon volt minden idők legkevésbé takargatott bundameccse, ami mégsem számított annak, mert a szabályok szerint megúszhatták büntetlenül, hogy megegyeznek az eredményben.

Az NSZK, a torna későbbi döntőse a csoportkör utolsó fordulójában hajszálnyira volt attól, hogy a vébék történetének egyik legnagyobb meglepetését okozva kiessen, de az ügyeskedéssel elkerülte az égést.

A németek az első fordulóban nem vették elég komolyan Algériát, az észak-afrikaiak 2-1-re legyőzték őket. A csoportban rajtuk kívül a remek osztrák válogatott és Chile szerepelt, nem volt tehát semmi veszve, és az NSZK második meccsén megverte Chilét.

Az NSZK csapata nem vette megfelelően komolyan Algériát
Az NSZK csapata nem vette megfelelően komolyan Algériát

Ausztria mindkét ellenfelét legyőzte, az utolsó körben már csak úgy eshetett volna ki, ha 3 góllal kikap Németországtól. Az NSZK-nak viszont – mindegy, milyen arányban – mindenképpen győznie kellett, mert a meccsük előtt egy nappal Algéria a 0 pontos Chilét is legyőzte, így ha a németek nem verik meg az osztrákokat, az afrikaiak jutnak tovább.

Ausztria legyőzése nem ígérkezett könnyűnek, négy évvel korábban élet-halál meccsen sem sikerült: 1978-ban az NSZK-nak három góllal kellett volna vernie Ausztriát, hogy vb-döntőt játszhasson, de csaknem fél évszázad után először az osztrákok győztek. A gijóni meccsre sokan úgy tekintettek, mint az argentínai visszavágójára.

Nem lett az. Algéria megverte Chilét 3-2-re, így második továbbjutóként várta a másnapi NSZK-Ausztriát. Mivel akkor az utolsó kör meccsei nem egyszerre kezdődtek, a két csapat vezetősége tudta, hogy a három gólnál kisebb különbségű német győzelemmel mindkét csapat továbbjut, Algéria kiesik.

A mérkőzés 11. percében Horst Hrubesch – három osztrák védő asszisztálása mellett – 3 méterről megszerezte a vezetést az NSZK-nak, ezzel véget is ért a játék. (Ez volt az első gól, amit Ausztria kapott a vébén.)

A hátralevő 79 percben semmi nem történt - a gólon kívül még egy lövés találta el a kaput -, a futballisták az egyre hangosabban fütyülő szurkolókkal sem törődve passzolgattak, vagy egymással beszélgettek.

Az NSZK és Ausztria a vb-k történetének legrosszabb meccsén a középdöntőbe jutott.

Algéria óvott, de a németek és az osztrákok technikailag semmilyen szabályt nem sértettek meg, ráadásul a megegyezést bizonyítani sem lehetett: az afrikaiak tiltakozását visszadobták, mehettek haza.

A meccs a "gijoni meg nem támadási szerződés" néven lett hírhedt, Algériát jól megszívatták, de ez kellett ahhoz, hogy a FIFA észrevegyen egy nyilvánvaló kiskaput: azóta az utolsó csoportkör meccsei egy időben kezdődnek.  • Tippek
  • Bankszámla