Afrikai csapat először lehet vb-elődöntős

2010.07.02. 17:59
Uruguay kétszeres világbajnok, de 40 éve még csak a legjobb nyolcba sem tudtak bejutni, Ghánának ez pedig még sosem sikerült. A dél-amerikaiak eddig látványos támadójátékukkal, Ghána a legszervezettebb afrikai csapatként hívta fel magára a figyelmet, aki továbbjut, a hollandok ellen játszik.

Uruguay Ghánával találkozik a dél-afrikai vb második negyeddöntőjében. A dél-amerikaiak 1930-ban és 1950-ben is világbajnokok voltak, de már jó ideje nem számítanak meghatározó csapatnak, Ghánának ez a második vb-je, először jutottak a nyolc közé, első afrikai csapatként lehetnek elődöntősök, ahol a brazilokat kiejtő Hollandia lesz az ellenfél.

Uruguay - Ghána

Uruguay utoljára 1970-ben jutott a négy közé, Ghána 2006-ban a legjobb 16 közé ment, akkor is egyetlen afrikai csapatként.

A dél-amerikaiak döntetlent játszottak a franciákkal, Dél-Afrikát és Mexikót megverték, kapott gól nélkül jutottak a negyeddöntőbe, ahol Dél-Korea ellen nyertek 2-1-re. Ghána Szerbiát verte, aztán Ausztráliával játszott döntetlent, majd a németektől kaptak ki 1-0-ra. A negyeddöntőben a hosszabbításban verték az Egyesült Államokat.

Uruguaynál nincs sérült, Luganonak, Victorinonak és Fucilének kell figyelnie a sárga lapra, ha kapnak egyet, továbbjutásnál nem játszhatnak az elődöntőben. Ghána gondban lehet, Vorsah sérült, Mensah és Ayew el vannak tiltva, Tagoe, Addy és Annan egy sárgára vannak az eltiltástól.

"Gyorsak és erősek, eddig jól játszottak, még a németek ellen is" - mondta Diego Forlán, az uruguayak csatára.

"Kiváló csapatuk van, különösen a támadójátékuk erős. Forlánra és Suarezre nagyon kell figyelnünk"- mondta Asamoah Gyan, ghánai támadó.

A meccset 20:30-tól rendezik, a johannesburgi Soccer City stadionban, a játékvezető a portugáliai Benquerenca lesz.  • Tippek
  • Bankszámla