Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Amikor Beckham a legnagyobb angol lett

19 történet a XIX. világbajnokság előtt, XVII. rész

2010.06.08. 12:39
Az 1998-as vébén David Beckham nyakába varrták az angolok kiesését, a sajtó és a szurkolók célpontja lett. Három és fél évet kellett várnia, mire lehetőséget kapott, hogy újra egy ország foglalja imába jobb lábát: élete legnagyobb és legfontosabb gólját egy selejtezőn lőtte.

1998-ban David Beckham első világbajnokságára készült, Franciaországban – a szokásoknak megfelelően – az angol sajtó ismét esélyesnek kiáltotta ki saját csapatát. Glenn Hoddle kapitány nem is kezdett rosszul, a Románia elleni vereséggel együtt is simán jutott tovább. Az utolsó csoportmeccsén Beckham nagy szabadrúgása biztosította be nyolcaddöntős helyet.

A románok elleni botlás viszont azt jelentette, hogy a veretlenül csoportelső, a tornán gólt sem kapó Argentína következett. A mérkőzésen szerezte emlékezetes gólját a 18 éves Michael Owen, a szünetben 2-2-re álltak, kifejezetten jó meccs volt.

Az ezúttal kezdőként játszó Beckham a második félidő elején hatalmas butaságot csinált: egy Simeone-szabálytalanság után a földön fekve odarúgott az argentinnak, aki rájátszott és összeesett: Kim Milton Nielsen bíró kiállította a tettest.

Az angolok kihúzták a büntetőkig, sőt, Sol Campbell a hosszabbításban szabályos gólt fejelt, csak a dán játékvezető nem adta meg. A világbajnokságok legrosszabb büntetőlövői aztán St. Etienne-ben sem tudtak kibújni a bőrükből, Ince és Batty hibázott, Anglia kiesett.

A bűnbakot nem kellett sokáig keresni: másnap a The Sun „11 hős és egy hülyegyerek” szalagcímmel jelent meg, a Daily Mirror pedig egy célkeresztet retusált Beckham arcképe elé. A 23 éves játékos közellenség lett Angliában.

A szurkolók sem bocsátottak meg neki, bármit csinált. A 2000-es Európa-bajnokságon hiába játszott jól, hiába túrta fel a pályát, és szórta a gólpasszokat, a szurkolók egy csoportja mindig megtalálta. A portugálok elleni kiesés után Beckham elveszítette béketűrését, a pályáról lefele sétálva a középső ujját felmutatva küldte a bánatba a drukkereket, amivel természetesen újra a címlapokra került.

A szakemberek viszont észrevették, mit tesz a pályán, Peter Taylor csapatkapitányt csinált belőle, és Sven-Göran Eriksson alatt is megtarthatta a tisztséget. Vezetésével a válogatott 5-1-re verte idegenben Németországot, de ahhoz, hogy végleg visszafogadja Anglia, valami még nagyobbat kellett domborítania.

A 2002-es vb-selejtezők utolsó meccsén Anglia Görögországot fogadta. Egy győzelem, vagy egy döntetlen automatikus vb-szereplést ért, a vereség viszont már pótselejtezőt jelentett volna. Az angolok gyengén játszottak, a meglepően harcias görögök végig jobbak voltak, és a vezetést is megszerezték. Aztán Teddy Sheringham egyenlítése után egy perccel, hússzal a lefújás előtt újra.

Beckham ezen a meccsen igazi csapatkapitányként tette a dolgát. Mindenhol ott volt, rengeteget futott, szerelt, indított, és minden szabadrúgás mögé odaállt, de egy kicsivel elmérte a kaput. Fogyott az idő, egyre biztosabbnak tűnt, hogy hiába a németek elleni történelmi győzelem, Anglia játszik pótselejtezőt és nem Németország. Aztán a 93. percben Sheringham fellökéséért 25 méterről újra szabadrúgáshoz jutott Beckham: a jobb felső sarokba csavarta a labdát, vb-re lőtte hazáját.

A sajtót nem csak az ő képei, de a németekéi is bejárták: párhuzamos meccsükön egy kis monitort körül állva nézték Beckhamet, majd értesültek róla élőben, hogy mehetnek pótselejtezni.

Beckham ekkor már jócskán világsztár volt a Manchester Uniteddel elért sikerei miatt, de Angliában csak ekkor lett közkedvenc: véget ért közel négy éves futballszáműzetése, a válogatott első számú csillágává vált. Pozícióját a mai napig tartja, még úgy is, hogy a pénteken kezdődő vb-n sérülés miatt pályára sem léphet.