Zoltán
-4 °C
9 °C

Argentína futballozott először Dél-Afrikában

2010.06.12. 18:01
Argentína helyenként villogva 1-0-ra verte Nigériát, de még a végső győzelemre is esélyesnek tartott Maradona-csapat sem elég éles. Messi és Higuain 6 ziccert hagytak ki, a győztes gólt Gabriel Heinze fejelte.

A mérkőzés első tíz percében érkezett meg a futball a világbajnokságra, Argentína akár 3-0-ra is vezethetett volna, a nigériai védelmet hol Lionel Messi, hol Carlos Tevez keverte meg. Gonzalo Higuain az első negyedórában két ziccert is elrontott, de így is vezetett Argentína.

Egy Veron-szögletnél a balhátvédet játszó Gabriel Heinze hagyta faképnél az emberét, és a 11-espontra berobbanva erős fejest küldött a jobb felső sarokba. A gyors vezetés után az argentinok fokozatosan visszavettek, Nigéria próbálkozott, de nem tudott veszélyes helyzetet kialakítani, mert ellenfele térfelén nagyon pontatlan volt.

 
Argentína - Nigéria 1:0

Messi és Tevez megindulásai, illetve Veron passzai után Argentína veszélyesebb volt, de a szünetig már csak helyzeteket tudtak kialakítani: Messi két kiváló lövésénél is Enyeama védett nagyot. Az első félidőben az argentinok esélyeshez méltón futballoztak, sokkal nagyobb különbség volt a két csapat között, mint az eredményjelzőn álló 1-0.

A szünet után próbált agresszívebben játszani Nigéria, de a nagyobb helyzetek a kiegyenlítettebb játék ellenére Argentína előtt adódtak. Higuain a harmadik ziccerét is kihagyta (a padon Európa talán legjobb formában levő csatára, Diego Milito ült) a 66. percben, nem sokkal később a nigériaiak is komoly ziccerbe kerültek, de Odenwingie rossz megoldást választott, lövés sem lett a gyors támadásból.

A meccs színvonala – a vébén először – legalább helyenként elérte a jónak mondhatót, az argentin csatárok minden mozdulata veszélyes volt, és Nigériának is leesett, hogy ha nem pörögnek fel, elveszítik a meccset. Taiwo 17 méterről leadott lövésénél közel is jártak az egyenlítéshez, a játékos belesérült a spiccel ráküldött bombába, le kellett cserélni.

A 78. percben a csereként beállt Martins lőtt egy jó csel után, a középre tartó labdával meggyűlt Romero baja. Két perccel később Messi került ziccerbe egy szép egyérintős támadás végén, de a kapusba bombázott, az ellentámadásból majdnem újra büntetett Nigéria: Uche óriási helyzetben kapott egy beadást a 16-oson belül, de belsővel gyengén fölé lőtt.

 
Argentína - Nigéria összefoglaló

Az utolsó percekben Nigéria még vezetett egy veszélyes támadást, de az argentinok eldugták a labdát, még nekik volt komoly helyzetük a végén, de Messi szokásától eltérően a harmadik ziccerét is kihagyta. Argentína megérdemelten győzte le a szervezetlen, de harcos Nigériát, de az élete első vb-meccsét megnyerő Diego Maradonának van mit javítania csapata játékán.

Diego Maradona, az argentin kapitány: "A végén még mi szenvedtünk - ez a futball törvénye. Hála Istennek azért nyertünk. Győzelemmel kezdeni a világbajnokságot mindenképpen megnyugtató."

Lars Lagerbäck, a nigériai kapitány: "Nagyon csalódott vagyok. Sajnos mi hibáztunk a gólt megelőző szöglet előtt. Egyetlen sarokrúgásnál elaludtunk, ez elég volt. Az ellenfél büntetett."