Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

1-1: Új-Zéland megállította Olaszországot

2010.06.20. 18:09
Az olasz válogatott még a félidő előtt kiegyenlítette Új-Zéland vezetőgólját, de hiába játszott fölényben, nem tudta megszerezni a győztes gólt. A félamatőrökkel felálló Új-Zéland ugyanúgy két ponttal áll, mint a címvédő. A vb eddigi legnagyobb meglepetése.

A világbajnokság legváratlanabb eredménye, hogy a több félamatőrrel kiálló Új-Zéland ikszelt a vb-címvédő Olaszországgal.

Az első fordulóban mindkét csapat pontot mentett, az olaszok Paraguay, Óceánia bajnoka az utolsó pillanatban Szlovákiá ellen. Az esélytelennek tartott Új-Zéland a 7. percben megszerezte a vezetést.

Egy beívelés szinte láthatatlanul megcsúszott egy új-zélandi csatár fején, ezzel leshelyzetbe hozta Shane Smeltz-et, aki elé Cannavaro combbal letette a labdát. A csatár belepöckölt, a három méterről érkező lövést nem tudta védeni a Buffont helyettesítő Marchetti.

Olaszország kénytelen volt ritmust váltani, a kapujához szegezte Új-Zélandot, de a kiscsapat játékosai szervezetten tömörültek, Paston pedig sorra ütötte ki a veszélyes lövéseket. Az olaszok áttelepültek ellenfelük térfelére, de az utolsó passzok nem jöttek össze. Az első félóra végén nagy nehezen így is összejött az egyenlítés.

De Rossi indult el egy éles beívelésre, Smith visszarántotta, az olasz pedig egy ütemmel később eldobta magát. A büntető jogos volt, mert, elérhette volna a labdát két méterre a kaputól a középpályás, bár behelyeznie nem lett volna könnyű.  A 11-est Vincenzo Iaquinta magabiztosan lőtte a kapu bal oldalába.

Az egyenlítéstől úgy megnyugodtak az olaszok, hogy már nem is csináltak semmit az első félidőben, egy jó De Rossi-lövés volt az egyetlen kaput eltaláló kísérletük.

 
FociVB 2010 Olaszország - Új-Zéland összefoglaló

A második félidőre Marcello Lippi behozta az olasz gólkirályt, Antonio Di Natalét és jött Mauro Camoranesi is, de a játékban nem lett több ötlet, gyorsabb sem lett, Új-Zéland gond nélkül rombolt tovább.

A passzok nem nagyon jöttek össze az olaszoknak, és közben az újzélandiak is el-eljutottak az olasz kapuig. Leginkább Cannavaro bizonytalankodott sokat, amikor egy az egyben maradt a csatárokkal. Pastonnak nagy bravúrt nem is kellett bemutatnia, a kötelező védéseket pedig hozta, egyre fogyott az idő, történelmi égés felé közelített a világbajnoki címvédő.

Iaquinta került helyzetbe, majd egy kontra végén Wood nagyon befűzte Cannavarót, és alig lőtt mellé. A rendes játékidő végén Camoranesi első értékelhető megmozdulása egy óriási lövés volt, de Paston szép vetődéssel kiütötte a labdát a bal felső sarokból.

A 4 perces hosszabbításban még igazi helyzetig sem jutott az elkeseredetten próbálkozó olasz válogatott, maradt a döntetlen.

Marcello Lippi, az olaszok szövetségi kapitánya: "Bizonyára nem az a baj, hogy néhány játékos nem szerepel ebben a válogatottban, inkább a jelen lévők görcsössége okozza a problémát. A kapufát eltaláltuk, rengeteg lehetőségünk volt, de igazi gólhelyzetet alig tudtunk kialakítani."

Ricki Herbert, az új-zélandiak szövetségi kapitánya: "Ezek a srácok fantasztikusan teszik a dolgukat. Meg kell jegyeznem, hogy a játékvezető döntései közül néhány meglehetősen furcsára sikeredett. Az utolsó összecsapásra felpörgünk, Paraguaynak iszonyú nehéz lesz legyőznie minket, ezt megígérhetem."

Mindkét csapat két ponttal áll két kör után, Szlovákiának egy, Paraguaynak négy van. Még bárki továbbjuthat, ha Új-Zéland legyőzi Paraguayt, és az olasz-szlovák kedvező eredménnyel végződik, a kiscsapat nyolcaddöntőbe juthat.