Portugália gázolt, C. Ronaldo vicces gólt lőtt

2010.06.21. 16:07 Módosítva: 2010.06.21. 16:08
A második félidőben csak egy csapat volt a pályán, a második bekapott góltól teljesen széteső Koreai NDK szinte ellenállás nélkül szenvedett. Cristiano Ronaldo igazi vezér volt, gólt és kapufát lőtt, sokat passzolt, remekül játszott. Portugália szinte biztosan továbbjut a G csoportból, Brazíliával játszik az első helyért.

Szakadó esőben játszották a KNDK-Portugália meccset, az első veszélyt C. Ronaldo jobb oldali, 25 méteres megpattanó lövése okozta, de a kapus biztosan fogta a labdát.  A 7. percben Carvalho egy jobb oldali szöglet után kapufát fejelt, Ri Mjong Guk csúnyán alászaladt a labdának.

A zárt kezdés után támadásban is feljavult Észak-Korea, előbb Csa Dzsong Hjok lőtt a bal kapufa mellé, majd Tae Sze lövése pattant ki Eduardoról, de az ismétlés fölé szállt. A 22. percben Portugália megszerezte a vezetést: Tiago ugratta ki két védő között tökéletesen Meirelest, aki a kifutó kapus mellett egyből a kapuba lőtt. Remek passz, ügyes gól volt.

Portugália-Észak-Korea 7:0 - gólösszefoglaló

A vizes füvön mindkét csapat sok lövéssel próbálkozott, de kidolgozott akciókat inkább a portugálok vezettek, és veszélyesebben is játszottak, leginkább a beadásoknál volt bizonytalan az ázsiai védelem.

Lendületes portugál támadásokkal kezdődött a második félidő, melyek eredményeként percek alatt lenullázták a Koreai NDK-t. Az 53. percben Almeida-Raul Meireles-Simao összjáték után utóbbi lőtt köténygólt a kapu közepébe. Az ázsiai csapat teljesen összeomlott.

3 perccel később Almeida teljesen egyedül érkezett középen és a léc alá fejelte a remekül játszó Coentrao beadását, majd Tiago lőtt újabb gólt Cristiano Ronaldo önzetlen passza után.

Felszabadult örömfocit láttunk, szinte minden megoldás bejött. Ebben az időszakban elsősorban C. Ronaldo villogott, előbb a jobb, majd a bal oldalról tálalt ziccerpasszt a középen érkezőknek, de Meireles és Coentrao is mellé lőtt. Utána maga vállalkozott, jó 25 méterről, középről szétlőtte a felső lécet.

A 81. percben Duda középre tett labdájánál hatalmasat hibáztak a védők, a labda Liedson elé pattant, aki kapásból a hálóba lőtt.

A vége előtt három perccel letámadással szerzett labdát Portugália, C. Ronaldo vezethette rá a kapusra. Cselezni próbált, de a labda felpattant Ri Mjong Guk lábán, a szélső egy ideig nem tudta, hol a labda, ami a hátára, végül a fejére esett, onnan eléje pattant, így csak az üres kapuba kellett passzolnia. 2009 februárja óta ez volt az első gólja a válogatottban.

A teljes kiütést Tiago második gólja jelentette, megelőzte az elbambuló védőket, a hosszú sarokba fejelt.

Portugália a második gól után akkor került helyzetbe, amikor csak akart a teljesen összeomló ázsiai védelem ellen, élvezte a játékot. A győzelemmel önbizalma is nőhetett, több kimagasló teljesítmény is akadt a csapatban: Coentrao, Meireles, C. Ronaldo és Tiago pazarul futballozott.

Nyilatkozatok

Carlos Queiroz, a portugálok szövetségi kapitánya: "Nagyszerű bemutató volt, remek gólokkal és szenzációs hangulattal. Nagy nap ez Portugália és az ország futballja számára, a csapatnak is szüksége volt egy ilyen összecsapásra, mert a jó játék után a motiváció és az önbizalom is nő. Lőttünk hét gólt, de ez ugyanúgy három pontot ért, mintha csak egyszer, vagy kétszer találtunk volna be, ezért most már a következő meccsre koncentrálunk."
Kim Jong Hun, az észak-koreaiak szövetségi kapitánya: "Felelősséget vállalok a súlyos vereségért, mert az általam kidolgozott taktika csődöt mondott. A játékosaim mindent megtettek, ami tőlük tellett. Szakmai szempontból nézve a találkozót, teljesen egyértelmű, hogy szétestünk, nem tudtuk megakadályozni a támadásokat, ezért sok gólt kaptunk."

Kiváló gólkülönbségének köszönhetően Portugália szinte biztos továbbjutó a G csoportban: az utolsó körben Brazíliával játszik az első helyért. Elefántcsontpartnak remélnie kell, hogy Brazília nyer, ráadásul az afrikaiaknak nagyon meg is kellene szórniuk Észak-Koreát továbbjutásukhoz.

A Koreai NDK második vereségével kiesett a vb-ről, már nem juthat tovább a csoportból.  • Hírek
  • Bankszámla