Lujza
-2 °C
13 °C

Csodát nem, meglepetést hozott a nap

2010.06.15. 23:49 Módosítva: 2010.06.15. 23:49
Szlovákia a 92. percig hihette, hogy Új-Zéland legyőzésével az F csoport élére állhat. A kiwik azonban kiegyenlítettek, így az első forduló után négyes holtverseny van, hiszen hétfőn az olasz-paraguayi meccs vége is 1-1 lett. A G csoport nyitónapján Elefántcsontpart, bár valamivel jobb volt, nem tudta legyőzni a portugálokat. A brazilok csak 2-1-ra verték Észak-Koreát, elsők, de még bajban lehetnek.

Van egy négytagú baráti társaságunk, amikor csak a munka és gyereknevelés mellett, után, előtt vagy éppen helyett időnk van, összeülünk egy kis számítógépes (konzolos) focizásra. Egyikünk éveken át kilógott a csoportból lefelé; amikor leültünk játszani, hárman gyakran játszottunk biztonsági focit a másik két erős ellenféllel, és arra mentünk rá, hogy minél jobban megverjük a lúzert, hiszen így a gólarány döntött az első három helyről

Nem szép, de izgalmas

Nos, kedd délután úgy éreztem, hogy a portugál és az elefántcsontparti válogatott valami hasonló taktikával lépett pályára. Bár hajtós, küzdős meccs volt, mindkét válogatott sokkal inkább a masszív védekezésre, mintsem a dinamikus, felszabadult támadójátékra helyezte volna a hangsúlyt. Szép játékot nem, izgalmas, kemény focit viszont hozott a meccs.

A portugáloknál, a meccs eleji kapufáját, és az értelmetlen, de az egyéniségét ismerve nem meglepő sárgáját leszámítva szinte fel sem tűnt, hogy C. Ronaldo pályán van, míg az elefántoknál nagyon hiányzott a támadásoknál Drogba. Mi sem bizonyítja ez utóbbit jobban, hogy amikor bő húsz percel a vége előtt becserélték, egy rövid átmeneti időszak után az afrikaiak átvették a játék irányítását, és a meccs végén nekik – köztük éppen Drogbának – voltak inkább lehetőségeik. A vébé eddigi legnagyobb rangadója végül igazságos döntetlent hozott, még ha az elefántcsontpartiak kissé közelebb is álltak a győzelemhez

Drogbáék és Decóék tehát már túl vannak egy rangadón, és megúszták vereség nélkül. A brazilok pedig túl vannak a kötelező győzelmen, de ezzel nem lehetnek túlságosan elégedettek. Sőt, ha történetesen, tényleg "körbeikszelés" jön a három nagy között, és tényleg a koreaiak elleni gólarány dönt majd – feltéve, hogy Észak-Koreát mindenkit megveri –, akkor kifejezetten bajban lehetnek.

Brazil szenvedés

A vébé eddigi legnagyobb rangadóját követő, legsimábbnak gondolt meccset ugyanis Dunga legényei csak 2-1-re nyerték meg az 55 percig sikeresen bekkelő koreaiak ellen. A két brazil gól ugyan szép volt – bár nem biztos, hogy az elsőt a világ összes kapusa beszedte volna –, és a koreaiak csak a 89. percben tudtak szépíteni.

A brazilok összességében nem voltak meggyőzőek, voltak nehézségeik az első félidő közepén, és az utolsó percekben is akadt a gól mellett kihagyott koreai helyzet. A mérkőzés érdekessége, hogy a 88. percig úgy tűnt, ez lehet a világbajnokság első sárga lap nélküli meccse, akkor a meccset – egyébként érdemi hiba nélkül – vezető Kassai Viktor Ramiresnek adott sárgát.

A G csoportban tehát a várt gólzáporos helyett soványka egygólos győzelmet arató brazilok állnak az első helyen, a másodikon holtversenyben vannak a portugálok és az elefántcsontpartiak, utolsó az észak-koreai csapat. A második fordulóban Brazília-Elefántcsontpart és Portugália-Koreai NDK meccseket játszanak vasárnap este és hétfőn kora délután.

Szlovák bénázás

Az F csoportban viszont már az első fordulót két napra tördelve játszották, az olaszok Paraguay elleni 1-1-e után ma kora délutánra maradt Szlovákia és Új-Zéland mérkőzése. A meccs esélyese az első vébéjén résztvevő szlovák válogatott volt, amely, ha győz, vasárnap Paraguay ellen már be is biztosíthatta volna a továbbjutását.

Azonban Skrteléknek is be kellett érniük egy ponttal: bár Vittek az 50. percben megszerezte a vezetést, a 93.-ban Reid egy fejesgóllal kiegyenlített. Mindkét csapat első gólját és első pontját szerezte világbajnokságon. Az új-zélandiak lelkesen játszottak, de korántsem jól, míg a szlovákok hiába irányították végig a meccset, az utolsó percekben többször kihagyott a védelmük.

A vébé keddi, meccseken kívüli hírei közül két sérülés érdemel figyelmet. Az egyik vélhetően kevésbé rázta meg a futballvilágot: a hondurasi Cesar de Leon helyére Jerry Palaciost hívták be, a csapata szerdán Chile ellen kezdi a világbajnokságot. Komolyabb hatása lehet viszont annak, hogy az előzetesen gondoltnál súlyosabb Gianluigi Buffonnak, az olaszok kapusának a fenéksérülése. Egyelőre nem is tudni, hogy a baloldali ülőidegének fájdalmai miatt a paraguayi meccs szünetében le is cserélt Buffon az Új-Zéland elleni meccsen játszhat-e már.