Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Dél-Amerika tovább oktatja a focit

2010.06.21. 00:14
A világbajnokság tizedik napján tovább erősödött a dél-amerikai dominancia, és folytatódott az európai csapatok botladozása, valamint az afrikaiak bénázása. A már nyolcaddöntős hollandokhoz csatlakoztak a brazilok, bűnrossz meccset játszott Paraguay Szlovákiával, az olaszokat meglepte Új-Zéland. A brazilok ellen rém gyenge Elefántcsontpartnál csak a bíró volt gyengébb.

Ha valaki szombat éjjel finom szlovák sörökkel bódulásig töltötte magát, és a vasárnap kora délután csúnya másnaposággal töltötte, még mindig jobban járt, mint az, aki megnézte a finom söröket főző szomszédaink Paraguay elleni meccsét. A sörök ugyanis nem kevés élvezetet jelentettek a vasárnapi szenvedés előtt, a szlovákok focija viszont semmi mást nem jelentett, mint a színtiszta szenvedést.

A paraguayiak az első és a második félidőben is lőttek egy-egy gólt, a szlovákok a második félidőben szintén lőttek egyet. Nem gólt – kapura (az elsőben egyet sem). Szóval Santa Cruzékat valószínűleg tizenegy bója sem késztette volna sokkal nagyobb erőfeszítésre, mint Vldaimir Weiss csapata. Amiben, némi magyar siker, pályára lépett a vébé egyetlen magyar játékosa, Saláta Kornél (a 83. percben cserélték le, addig volt egy lövése és futott majdnem 8 kilométert).

Szlovákia-Paraguay 0–2 - összefoglaló

A meccs után Gerardo Martino, a paraguayiak szövetségi kapitánya azt mondta, nagyon jól játszottak – ezt vélhetően csak a győzelem fölötti öröm indokolja. És bő két órával később duplán örülhetett: az olaszok ugyanis pontot vesztettek Új-Zéland ellen (akciógólt nem is tudtak lőni, tizenegyesből egyenlítettek).

Ez a délutáni meccs, az F csoport második fordulójának második mérkőzése így a világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetését hozta. Az új-zélandiak, akik az első meccsükön csak a hosszabbításban, a 93. percben egyenlítettek, most korántsem hagyták a végére a dolgot, már a 7. percben vezetést szereztek. Az olaszok bő húsz perccel később egyenlítettek, majd egy órát végigtámadtak, de hiába. Lippi szerint az volt a baj, hogy a játékosai nagyon görcsösek voltak, nekünk inkább ötlettelennek tűntek (míg az olaszok Pirlót hiányolják a csapatából).

Ami biztos: két forduló után a csoportban 4 ponttal Paraguay az első, majd holtversenyben jön Olaszország és Új-Zéland 2-2 ponttal, 2-2-es gólaránnyal, végül Szlovákia következik 1 ponttal. Az utolsó fordulóban a szlovákok az olaszokkal játszanak, aki győz, továbbjut; bármilyen gyengék is az olaszok, a szlovákok eddigi 180 percét látva nem kell aggódniuk.

Paraguaynak a döntetlen is elég, hogy továbbjusson, amivel – ha a másik meccs is döntetlennel zárul, de kevesebb gólossal – Új-Zéland ott lehet a második helyen (Paraguay pedig szerencsés esetben vereséggel is lehet második). A csoport továbbjutói egyébként vagy a már biztos továbbjutott hollandokkal, vagy a dán-japán páros valamelyik tagjával játszanak. Tehát akár már a legjobb tizenhat között összejöhet egy olasz-holland meccs.

Új-Zéland-Olaszország 1–1 - összefoglaló

Este a hollandokhoz a brazilok is csatlakoztak: elsősorban Luis Fabiano két szép góljának köszönhetően – még ha az egyik élvezeti értékét csökkenti is az, hogy kezezés előzte meg – simán verték Elefántcsontpartot (a vége 3-1 lett, Elano és Drogba is betaláltak). A előzetesen egyik legkeményebbnek gondolt csoportban (itt van még Portugália, valamint a brazilokat megizzasztó Koreai NDK) ismét meglepően bágyadtan, elképzelés nélkül játszottak az elefántcsontpartiak.

Csakhogy míg Portugália ellen ez elég volt egy döntetlenre, a brazilok ki tudták használni az afrikai csapat néha improvizatív, néha egyszerűen csak szervezetlen játékát. Touréék sokszor durvasággal próbálták pótolni a képességbeli különbséget, kevés sikerrel. Ha csak azt nem vesszük sikenek, hogy az elefántcsontpartiaktól senkit nem állítottak ki, a braziloktól bezeg Kakát igen. Méghozzá indokolatlanul, de a francia Lannoy egész estés teljesítményét látva ez nem meglepő (az viszont az lenne, ha vezetne még ezen a vébén meccset).

Míg a brazilok a legjobb tizenhat közé, az elefántcsontpartiak nagyon nehéz helyzetbe kerültek (hogy pontosan mennyire nehézbe, az attól függ, hogy mi lesz a hétfői portugál-koreai meccs vége). Négy éve, első vébéjükön két meccs után már biztos kiesők voltak, most ennél ugyan jobban állnak, de nem tennénk sokat arra, hogy ott lesznek a nyolcaddöntőben.

Gól: Brazília - Elefántcsontpart 1:0

Már csak az afrikai foci idei vébén nyújtott általános teljesítményét látva sem. Az afrikai kontinensen rendezett első világbajnokságon a "hazai" hat csapat az eddigi 12 meccsből csak egyet nyert meg (a ghánaiak verték a szerbeket 1-0-ra), emellett 4 döntetlen és 7 vereség a mérlegük, Kamerun és Nigéria mindkét meccsét bukta. A megszerezhető 36 pontból 7-et gyűjtöttek össze, ami 19 százalékos eredmény.

Gól: Brazília - Elefántcsontpart 2:0

A másik végletet a dél-amerikaik jelentik, akik vasárnap két győzelemmel tovább javították a mérlegüket. Eddig 9 meccsből 7-et nyertek és van 2 döntetlenjük (egy-egy Uruguaynak és Paraguaynak), vagyis még veretlenek, és a megszerezhető pontok 85 százalékát begyűjtötték. Az európai csapatok 45 százaléknál járnak – nyeretlenek például az olaszok, a franciák, az angolok –, az észak- és közép-amerikaiak 40, az ázsiaiak (Ausztráliával) és az ausztrál kontinens képviselő Új-Zéland 33-33 százaléknál van.