Géza
1 °C
16 °C

Dél-Korea a világbajnokság első győztese

2010.06.12. 15:23
A B csoport nyitómeccsén Dél-Korea simán lépte le 2-0-ra Görögországot, az európai csapatnak nemhogy története első vb-pontjára, de még első góljára is alig volt esélye.

A B csoport nyitómeccsén az első ziccer Görögországé volt, de ezzel az első félidőre le is tudták a veszélyes helyzeteiket. Dél-Korea a 7. percben megszerezte a vezetést, egy szabadrúgásból érkező beadásnál Hariszteasz felejtkezett el az emberéről, a felhúzódó hátvéd, Li Dzsung-Szu két méterről a kapuba belsőzött.

Korea a gól után is jobban játszott, mint a görögök, akik helyzetbe sem tudtak kerülni. Az ázsiaiak hibátlanul védekeztek, egyszer sem tudtak a védelmük mögé kerülni, nem is bánták, hogy az ő támadásaikban is kevés veszély volt. A görögök vergődtek, erőtlenségük miatt volt gyenge a meccs.

A koreaiak kaphattak volna egy büntetőt, ha Li Csung esernyőcsele után az új-zélandi játékvezető lefújja, hogy a támadót hátulról letarolták, nem sokkal később a MU-szélsőjét, Parkot állította meg tévesen a bíró. Az első félidő végén a görögök legalább két beadásig eljutottak, de helyzet egyikből sem lett, Dél-Korea tökéletesen uralta a meccset.

A szünetben hiába cserélt Otto Rehhagel, a görögök játéka semmivel nem lett veszélyesebb, és az 52. percben a Korea nagyon közel került a mérkőzés megnyeréséhez. Vyntra rosszul vett át egy labdát 40 méterre a kapujától, Park lecsapott rá, lefutotta a görög védőket, és higgadtan eltette a labdát a kifutó Corvasz mellett.

A 70. percig kellett várni, hogy a görögök mutassanak valamit, ekkor előbb Gekasz próbálkozott egy ollózással, majd Szalpingidisz már a kaput is eltalálta, Kapetanosz pedig az első görög ziccert bombázta fölé a 11-espont magasságából. A görög rohamok csak pár percig tartottak, Dél-Korea a hajrára újra átvette a meccs irányítását a fáradó görögöktől.

10 perccel a lefújás előtt Gekasz villant meg, kis helyen fordult kapura, lövését Dzsung tolta ki a léc alól. Az utolsó percekben újra az ázsiaiak lőhettek volna gólokat, de elszórakoztak két ziccert is, Görögországnak a szépítésre sem volt esélye.

 
Dél-Korea - Görögország összefoglaló

Dél-Korea megérdemelten nyerte meg a meccset, pedig tud ennél sokkal jobban is futballozni, a görögök pedig lassúak, szervezetlenek voltak, ha így folytatják, sem az első vb-pont, sem az első gól nem lesz meg nekik Dél-Afrikában.

Huh Dzsung Mu, a dél-koreai válogatott szövetségi kapitánya: "Győzni akartunk, ennek megfelelően a játékosok keményen küzdöttek. Ha fegyelmezettebbek vagyunk, még több gólt lőhettünk volna. Jól játszottuk, de ez még csak a torna kezdete volt."

Otto Rehhagel, a görög válogatott szövetségi kapitánya: "Tudtam, hogy a rivális nagyon gyors és technikás, rengeteget fut. Teljesen megérdemelt a dél-koreai győzelem. A második gól előtt óriásit hibázott a védelmünk. Holnap reggel összeülünk, és józanul, alaposan kielemezzük a történteket."