Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Buzizás és férfihiszti után megalázták a franciákat

2010.06.22. 23:49 Módosítva: 2010.06.23. 09:55
Az A csoportból Uruguay és Mexikó, a B-ből a hibátlan Argentína és Dél-Korea jutottak tovább a világbajnokság egyik legidegesebb napján.

A férfihiszti jegyében indult a kedd, a világbajnokság 12-dik napja. John Terry, a fékezhetetlen libidójú és aránytalanul duzzadó bankszámlájú angol középhátvéd kénytelen volt bocsánatot kérni Capello szövetségi kapitánytól, amiért vasárnap és hétfőn össze-vissza beszélt. A túlsztárolt, de gyengének bizonyult válogatott játékosai nem bírták elviselni az Algéria elleni nulla-nullát, Terry általános megdöbbenésre sajtótájékoztatón jelentette be, hogy néhány csapattársával együtt el szeretnének beszélgetni Capellóval, amit Rooney és Gerrard később tagadott.

Csattogtak a ridikülök a franciáknál is, Anelka hazaküldése és a játékosok edzésmegtagadása után kedd délelőtt elterjedt, hogy lehet, hogy többen is sztrájkolni fognak a délutáni meccsen. Ez szerencsére nem így lett, a prominensek, ahogy kell, a pályán szégyenültek meg. (Érdemes elovasni az Allez la France szurkolói blog csapat- és lélekközpontú elemzését minden idők egyik leggyűlöltebb edzője, Domenech bukásának okairól. "Röhög az dél-afrikai, röhög a magyar, röhög az ír és röhög az egész világ" - kezdi a Fizikális Edukáción olvasható svungos elemzését a francia bukásról Bede Márton.)

A következő bekezdést fiatalkorú olvasóink az obszcén nyelvezet miatt ugorják át!

De büszkén mondhatjuk, hogy Kelet-Európa simán verte az elpuhult nyugati futballkislányokat. Vladimir Weiss szlovák edző ugyanis a Markiza televízió kérdésére, miszerint "Megvannak már azok a hibák, amelyeket elkövettek a Paraguay elleni mérkőzésen?", a következő, egyszerre sport- és sajtótörténeti választ adta: "Köszönöm. Te kibaszott buzi." Némi gesztikulálás után ezt azzal egészítette ki, hogy "Ha még egyszer találkozunk, szétverem a pofád! (A pontos és vicces részletek a Slovensko, do toho! szlovák szurkolói blogon olvashatók.)

A sok nyafogás után jöhettek a délutáni meccsek

Az A csoportban egészen sokféleképpen alakulhatott volna a továbbjutás, konkrétan mind a négy csapatnak maradt esélye, igaz a franciáknak és a házigazdáknak jóval kevesebb. Mégis a kínos unalom volt a papírforma, hiszen ha a Mexikó-Uruguay döntetlen, akkor a két latin-amerikai csapat kiejtette a másik kettőt, akkor is, ha a franciák netán feltámadnak, és sok góllal győznek a nem különösebben acélos Dél-Afrika ellen. Úgy tűnt, maximum az a kérdés, hogy kell-e Mexikónak a csoportelsőség (ehhez győznie kellett volna) vagy megelégszik egy alávaló nulla-nullával.

Nem egyeztek meg

Mexikó - Uruguay 0-1 összefoglaló

A sok ijesztő előjelre rácáfolva mind a két meccs élénken indult, az amerikai rangadó kifejezzeten jó és élvezetes focit hozott, a másik alacsonyabb színvonalú, de lelkes játékot. Rustenburgban az elejétől Uruguay volt a jobb és veszélyesebb a huszadik percig volt két ziccerük is, és lendületesen játszották át a középpályát, Mexikó lassan szövögetett, mint a behasisozott pók. Bloemfontainben a franciák támadtak többet, de inkább idegesek voltak, mint szórakoztatóak vagy hatékonyak, aztán a 20. percben a csapat legbiztosabbnak kikiáltott pontja, Lloris kapus bénán alárepült egy szögletnek és már vezettek a hazaiak. Két percre rá Guardado, a legkreatívabb és legjobban passzoló mexikói több mint 30 méterről a vébé legcsodásabb kapufáját lőtte, aztán négy percre rá Ruiz bíró igazságtalan keménységgel kiállította a francia irányítót, Gourcufföt, a hisztérikus kékek látványosan összeomlottak és egyszerre úgy tűnt, Dél-Afrika akár ki is ejtheti a besztóndult Mexikót.

A 37. percben hárman is finn-magyar színvonalú bénázást mutattak be a francia  védelemből, a helyzetkihagyás királya, Mphela a gólvonalról besodorta, majd hét percre rá az addig feltűnően gyenge uruguayi Suarez igen higgadtan befejelte Cavani 40 méteres beadását, és egyszerre irtó izgalmas lett az egész. Úgy állt a helyzet, hogy ha Dél-Afrika lő még kettőt - ami a megroggyant franciákat nézve egyáltalán nem volt irreális - vagy Uruguay egyet és a hazaiak egyet, akkor kiesik Mexikó.

 
Franciaország - Dél-Afrika gólösszefoglaló

Dél-Afrikának a maga részéről meg is voltak hozzá a helyzetei, be pechükre általában az ügyetlen Mphela volt a forró ponton, így minden ziccer kimaradt. A másik meccs második félidejében Mexikó nyomott és nyomott, mint a fiatal Demszky Gábor. A csapat láthatólag úgy gondolta, hogy ha állandóan náluk a labda és folyamatosan gurigáznak vele, több gólt tutira nem kapnak, és az bőven  elég. Uruguay meg váratlan csoportgyőztesként minek is szaggatta volna szét magát. Úgy tűnt, egy-két újabb góllal nem akarják kiejteni a latin komáikat, így ez a meccs csendesen színvonalas vagy színvonalasn csendes véget ért. A megalázott franciák egyet azért belőttek, Dél-Afrika kifulladt, így mindkét csapat, teljesen megérdemelten, kiesett. Itt olvasható a francia és itt a mexikói meccs közvetítése és összefoglalója.

Két esélyes két reménykedő ellen

Este a B csoportban is az volt a helyzet, hogy bár mind a négyen továbbjuthattak elvileg, kettőnek erre sokkal nagyobb volt az esélye. Argentína csak akkor eshetett volna ki, ha kikap a görögöktől, miközben Nigéria jól elveri Dél-Koreát. Mindkettő annyira volt valószínű, mint hogy Alföldi Róbert lesz a Jobbik szóvivője, de egy vébén, ahol Spanyolország kikap Svájctól és Új-Zéland kizárólag a bíró miatt nem veri meg a világbajnok Olaszországot, tényleg bármi lehet. Főleg, hogy Maradona, az örök mókamester az Argentina B-t küldte pályára. Na jó, Messivel a csatársorban.

Semmit Sem Akarók vs Tehetetlenek

Az este végül egy bűnrossz és egy pörgős, izgalmas, sokgólos meccset hozott. Az argentin-görög parti maga volt a Semmit Sem Akarók vs Tehetetlenek rangadó. Maradonáék álomkóros biztonsággal passzolgattak, és abban bíztak, hogy Messi vagy Aguero valamelyik, húszpercenként megeresztett szólója végén majd csak lesz valami. Ez sokáig nem jött be.

 
Argentína - Görögország összefoglaló

A görögök egészen hihetetlen módon meg sem próbáltak támadni, de még heccből, az utolsó 5 percben sem, amikor már aztán tényleg mindegy volt. Feltűnő volt, hogy hiába nem kényszerítik a görögök futásra, a vén Veron a passzai igen nagy részét elszúrta. A görögök viszont passzívabbak voltak három, egymás tetejére állított MSZP-frakciónál is. Az első félidő legizgalmasabb esménye az volt, hogy Egri Viktor a következőt mondta: "Rénszárvász nincs, csak Számárász". Az első gólt Demichelis látványos argentin szabálytalanság, egy védő lerántása után lőtte. Utána Maradona megmutatta, hogy miért lehet szeretni őt, és a csapatát: becserélte öreg barátját és egykori csapattársát, Martin Palermót, aki percekkel később egy sokaig sikertelen Messi-lövés után belsővel szépen betette a kipattanót. Messi most elég gyengén játszott.

Pörgés és sarkazás

A Dél-Korea-Nigéria nem mindig magas színvonalú, de végig lendületes és izgalmas meccs volt, gólokkal, elképesztő kihagyott helyzetekkel.

 
Nigéria - Dél-Korea összefoglaló

Végig igen erősen hullmámzott a játék: a meccs első felét Nigéria uralta, vezettek, aztán Korea átvette az irányítást, ügyesen és pontosan játszva egyenlített, majd a vébé legszebb szabadrúgásával fordított, hogy Nigéria jogos tizenegyesből egyenlítsen, előtte meg utána pedig kihagyjon 3 hihetetlenül nagy ziccert.

Ezek közül Yakubué nyilvánvalóan bekerül a "minden idők legnagyobb kihagyott helyzetei" típúsú videókba: az egymagában álldogáló nigériai csatár a laposan középre guruló labdát 3 méterről lőtte a teljesen üres kapu mellé.

 
Ziccer: Yakubu

A meccs bővelkedett ilyen jelenetekben: a koreai egyenlítő gólnál Lee Jung Soo melléfejelt a labdának, ami cserében bepattant a lábáról, a 71-dik percben pedig Shittu majdnem a világ legviccesebb sarkazásos öngólját lőtte.

Argentína három győzelemmel jutott tovább, és ugyanúgy, mint az előző vébén, Mexikóval játszik a 16 között. Dél-Korea, a másik továbbjutó az eddig gólt sem kapó Uruguayt kapta.  • Vennék
  • Hírek