Egyenlítettünk a 66-os Wembley-gólért

2010.06.27. 19:43 Módosítva: 2010.06.27. 19:44
A kétgólos Müller már vb-aranyat akar, Joachim Löwöt lenyűgözte csapata. Az angol szakértők durván nekimentek a vb-ről 4-1-gyel kieső válogatottnak és a videóbírót ellenző FIFA-elnök Blatternek.

Kiütötte Angliát, 4-1-re nyert Németország a dél-afrikai világbajnokság nyolcaddöntőjében. Az angol szakértők a meccs után horrorisztikusnak minősítették az angol védelmet.

Gary Lineker, a mérkőzést közvetítő BBC helyszíni szakértői stábjának vezetője szerint David James kapus több parádés védése nélkül a németek már az első félidőben négy-öt góllal vezettek volna. A BBC stábja "teljes képtelenségnek" nevezte Fabio Capello szövetségi kapitány - tört angolságú, alig érthető - rövid nyilatkozatát arról, hogy az angolok "jól játszottak", és mindig "a kis dolgokon dőlnek el" az ilyen nagy horderejű meccsek.

Lineker diplomatikusan úgy kommentálta a nyilatkozatot, hogy Capello "küszködik az angol nyelvvel ... és talán nem tudja mindig megértetni, hogy mit is akar mondani".

Capello kijelentette, elkövettek néhány hibát, de a bíró még nagyobbat, amikor nem adta meg az első félidőben az angolok egyik gólját, (Lampard lövése a felső kapufáról jóval a gólvonal mögé vágódott).

"A meg nem adott gól volt a meccs legfontosabb pillanata. Több hibát is elkövettünk, a bíró csak egyet, de óriásit. A németek ezzel együtt jól játszottak. Ezeken a mérkőzéseken mindig apróságok döntenek, 2-1-ig rendben volt a csapat, de a harmadik kapott gól elkedvetlenített bennünket."

Capello nem mond le. "Van időm a döntés meghozatalára, előbb beszélnem kell a szövetség) elnökével". Az olasz szerződése a 2012-es Európa-bajnokság végéig szól.   

Lineker és stábja, valamint  Alan Shearer, az angol válogatott korábbi csapatkapitánya élesen bírálta Joseph Blatter FIFA-elnök álláspontját, mely szerint nincs szükség videobíróra a futballban. Ezen a szinten ilyen játékvezetői hibát nem lehet elkövetni, ideje meghonosítani az a már rég meglévő technológiát, amely egyértelműen jelzi, ha a labda a gólvonal mögé kerül.

Németország-Anglia összefoglaló

Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya: "Lenyűgöző teljesítményt nyújtott ez a fiatal csapat, öröm volt nézni. Elszántan és bátran játszottunk, jól tettük, hogy a szünet után tovább hajtottunk. Tudtuk, hogy kinyílnak az angolok, és két remek kontrát mutattunk be. Müller utánozhatatlan a 16-oson belül. Sokkal határozottabbak voltunk, mint Ghána ellen, ez volt a kulcs."

Thomas Müller, a németek kétgólos csatára: "Most kiegyenlítettünk, már ami az 1966-os Wembley-gólt illeti. Világbajnok akarok lenni. Remekül megértjük egymást Mesut Özillel, jó vele egy támadósorban szerepelni."

Berlin örömmámorban

A német főváros szívében, a Brandenburgi kapunál, valamint az Olimpiai Stadionnál felállított hatalmas kivetítők előtt több mint félmillióan ünnepelték Anglia legyőzését. Angela Merkel kancellár a mérkőzés lefújása után szinte azonnal gratulált a válogatottnak Torontóból, a legfejlettebb országok csúcstalálkozójáról.

Az angolok eddig nem kaptak ki három góllal vb-mérkőzésen, a nyolc közé jutott németek az Argentína-Mexikó meccs győztesével játszanak jövő szombaton az elődöntőért.  • Hírek
  • Bankszámla