Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Forlán volt a legjobb a világbajnokságban

2010.07.13. 11:49
Az uruguayi csatár másik poszton is világklasszisként segítette Uruguayt a negyedik helyre, gólkirály lett, megkapta az aranylabdát. Alig faltolt és felrúgni sem hagyta magát, viszont lőtt négy nagy gólt messziről. Hamarosan a válogatott gólrekordere is lesz.

Harmincegy évesen csúcson van az uruguayi Diego Forlán: válogatottjával negyedik lett a világbajnokságon, öt találatával gólkirály lett, és megkapta a torna legjobbjának járó Aranylabdát.

Hét meccsen játszott, a maximális 660 percből 654-et töltött a gyepen, a hollandia elleni elődöntőben hat perccel a lefújás előtt lecserélték izomsérülés miatt.

Ő lőtte Uruguay első és második gólját a vb-n Dél-Afrika ellen, Ghánának szabadrúgásból talált be, a hollandoknak és a németeknek akcióból, sérülten. (Ghána ellen a tizenegyespárbajban sem hibázott, de ezt nem számolják.)

Három bombagólt rúgott a tizenhatoson kívülről, egyet épp tizenhatról, kapásból, egyet büntetőből, négyet jobbal, egyet ballal.

 
Forlán

Mindössze kétszer szabálytalankodott - sárga laphoz közel sem került  - , és őt is csak kétszer faultolták.

Forlán született csatár, de a vb-n posztján kívül szerepelt, irányított is.

Apja, Pablo Forlán 1966-ban és 1974-ben szerepelt futball-vb-n, a fiú 2002 után volt ott újra, és mivel már 31 éves, talán utoljára. Már anyai nagyapja is futballista volt az argentin Independientében, Diego is innét került a Manchester Unitedhez 2002 januárjában.

Két és fél évig maradt, 95 meccsen csak 17 gólt lőtt, de ebből kettőt a Liverpoolnak, úgyhogy formájához képest kedvelték a drukkerek. Angol bajnok és FA-kupa-győztes.

2004-ben a Villarrealba menekült, azonnal spanyol gólkirály és európai aranycipős lett, három év után az Atletico Madridba továbbállva - tavaly - mindkettőt megismételte.

Idén hat év után első klubtrófeáját szerezte, amikor az Európa Liga-döntőn kettőt lőtt, és az Atletico győzött. Spanyolországban hat szezon alatt 145 gólja van, nehezen érthető, miért nem a Realban vagy a Barcában játszik.

Tavaly mindkét nagy közel állt hozzá, de mivel akkor lett harminc, inkább fiatalabbakat vettek helyette. Angliából most a Tottenham csábítja, de a Premier League-be nem vágyik vissza.

A válogatottban még néhány évig ott lehet, ha még tizenegyszer játszik, országos rekorder lesz, az meg csak formaság, hogy még hármat lőjön, és megdöntse Hector Scarone 31 találatos válogatottbeli rekordját, és csúcstartó legyen.