16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Buta kiállítás hozta az 1. görög győzelmet

2010.06.18. 08:55 Módosítva: 2010.06.18. 08:55
Kaita fegyelmezetlensége eldöntötte a meccset, kiállították, Görögország így is küzdve szerezte meg történelme első vb-győzelmét. Az afrikaiak mindkét meccsén kiválóan védő Enyeama potyája volt a második gól.

Görögország nyert, legyőzte Nigériát, és továbbra is esélyes a nyolcaddöntőre. Az afrikaiak sem estek még ki, az utolsó meccseken bármi lehet.

A 16. percig szinte semmi sem történt, a csapatok csak biztosra mentek, védekeztek. Uche ívelt be egy szabadrúgást a balösszekötő helyéről, a bemozduló játékosok megzavarták a kapust, Corvasz azt hitte, beleérnek a labdába a fejelni ugrók, de ez nem történt meg, így érintés nélkül lett gól.

Ahogy Dél-Korea ellen, most sem tudtak váltani a görögök, a fordulatot egy nigériai butaság hozta meg. A 32. percben Karagunisz lövését fejelték ki a védők az oldalvonalon túlra, Toroszidisz és Kaita egyszerre mentek a labdért. Az afrikai a görög felé talpalt, aki, kicsit el is találhatta, az áldozat látványosan azonnal összerogyott. Kaitát piros lappal állították ki, de Toroszidisz is megérdemelt volna egy sárgát színészkedésért.

 
Görögország - Nigéria, Kaita piros lapja

Emberelőnyben feljöttek a görögök, a 38. percben egy remek kombináció után Szalpingidisz került helyzetbe, de a kifutó kapus, Enyeama jól zárta a szöget.

Nem sokkal később Szamarasz okszival kapura tett labdáját Haruna mentette a gólvonalon. Folyamatosan jöttek előre a görögök, érett az egyenlítés, ami végül még a félidő előtt sikerült. Kacuranisz készítette le lövésre a labdát, Szalpangidisz lövése pedig Harunán megpattanva jutott a kapuba. Nagy mázli volt, ha a labda kapura is megy, Enyama szinte biztosan védi.

Egy lecsúszó Uche beadás jelentette az első veszélyt a második félidőben, Corvasz kapusnak kellett a léc fölé tolnia a labdát, a túloldalon Kirgiakosz fejesét kellett védeni.

Az 58. percben a nagyot hibázó Yobo pontosan Gekaszhoz fejelt egy görög beívelést, de Enyeama lábbal védte a ziccert. Az ebből induló kontra végén Yakubu egyedül vezethette a labdát Corvaszra, lövését a görög kapus védte, viszont a kipattanót Obasinak csak az üres kapuba kellett volna helyeznie, de eltörte a labdát, ami mellé pattogott.

Ismét a görögök következtek, egy szögletvariáció után Enyeama hatalmas bravúrral tenyerelte ki Szamarasz fejesét, de pár perccel később – a vb-n először – hibázott.

A 71. percben egy görög szöglet után Szamarasz a kapu előtt a földön maradt, a bíró továbbengedte a játékot, Ciolisz pedig egy csel után 20 méterről lőhetett kapura. A középre tartó, nem túl erős, lapos, pattogó lövésért rosszul nyúlt Enyeama, kezéről oldalra pattant a labda, és már nem tudott menteni a berobbanó Toroszidisz elől.

 
Görögország - Nigéria Összefoglaló

Ezután is rengeteget lőttek a csapatok, legtöbbjük kimondottan veszélyes volt. Nagyon felpörgött a meccs, izgalmasan alakult a félidő.

A győzelmi kényszer miatt mindkét csapat nyitottan játszott, felvállalták a kockázatokat, szinte percenként alakultak ki kisebb-nagyobb lehetőségek.

A görögök sokkal jobban küzdöttek, mint az első meccsen, veszélyesebbek voltak, és megérdemelten csikarták ki a győzelmet, ami feltétlenül szükséges a továbbjutásukhoz. Nigéria sem esett még ki, ha megnyeri utolsó meccsét, a másik eredmény kedvező alakulásával még nyolcaddöntős lehet.

Otto Rehhagel, a görögök szövetségi kapitánya: "Boldog vagyok, hogy életben maradtak a továbbjutási reményeink. A világ egyik legjobb csapata, Argentína vár ránk. Bizonyára sokkal jobbak lesznek, mint mi, kitaláljuk, hogyan tudunk megbirkózni velük."

Lars Lagerbäck, Nigéria kapitánya: "Jól kezdtünk, irányítottuk a játékot, gólt szereztünk, aztán jött a kiállítás. Ez sok problémát okozott nekünk, főleg az első félidőben. Annyi mindenesetre pozitív, hogy ha Argentína legyőzi a görögöket, akkor még lesz esélyünk a továbbjutásra. A piros lap előtt nem láttam, hogy mi történt, annyit tudok, amit a többiek elmondtak. Én csak a görög játékost láttam a földön feküdni, nem tudom, hogy ennek mi volt az oka, de meglehetősen fura eset."  • Hírek
  • Hírek