Megismétlik minden idők legjobb félidejét?

2010.07.02. 13:30
A két csapat nem először találkozik egymással a vb kieséses szakaszában, tizenkét éve az elődöntőben győztek a brazilok, 1994-ben a világbajnokságok történetének egyik legjobb meccsét játszották, a brazilok később megnyerték a tornát. 1974-ben a hollandok győztek, a döntőbe jutva ezzel. Mindkét csapat támadófocit játszik, nem csak a múlt miatt várható jó meccs.

"A két csapat futballozni akar, nagyszerű játékosaik vannak, vállalják a kockázatot, tudnak cselezni, kreatívak, nyerni akarnak. Az ilyenből mindig jó meccs lesz" - vezette fel Dunga, a brazil szövetségi kapitány a Hollandia-Brazília negyeddöntőt.

Az edző jól tudja, a két csapatnak nem ez lesz az első találkozója, már háromszor játszottak egymással világbajnokságon, amiből kettőn Dunga is szerepelt.

Hollandia - Brazília

A 16 évvel ezelőttit a világbajnokságok egyik legjobb meccsének tartják, de az talán biztos, hogy az a modern vb-futball legjobb félideje: unalmas 0-0 volt a szünetig, de utána beindult meccs, 45 perc alatt alakult ki a 3-2.

A brazilok Romario és Bebeto találatával már 2-0-ra mentek, de jött Bergkamp és Aaron Winter, közeledett a hosszabbítás. Branco viszont nem várt erre, 28 méterről, szabadrúgásból tökéletes, védhetetlen lövéssel eldöntötte a meccset. Brazília ment a négy közé, Dunga nem sokkal később csapatkapitányként vette át a vb-trófeát.

Négy évvel később az elődöntőben találkoztak újra, akkor Ronaldo gólját Kluivert egyenlítette ki, és csak azért nem lett legalább 3-3, mert a védők szenzációsakat mentettek - egyszer-egyszer a vonalról, többször becsúszva a kiugró Ronaldo elől. Végül 11-esekkel jutottak a döntőbe a brazilok, Dunga is belőtte. (A döntőt a franciák ellen elveszítették.)

Jóval korábban, az 1974-es német vb-n a második csoportkörben kerültek össze, akkor a világ legjobbjának tartott Cruyff-csapat 2:0-ra nyert, ment a döntőbe. (Ott kikapott az NSZK-tól.)

A két csapat eddig összesen hétszer találkozott egymással, háromszor a brazilok, egyszer a hollandok nyertek, háromszor játszottak döntetlent.

Dunga és Bert van Marwijk csapata is támadó szellemű focit játszik, sokgólos meccsre számíthatunk.

A dél-afrikai vb-n eddig mindkét csapat veretlen, Brazília Észak-Koreát és Elefántcsontpartot győzte le, Portugáliával döntetlent játszott, a nyolcaddöntőben pedig Chilét verte 3:0-ra, nyolc gólt lőttek és kettőt kaptak.

Hollandia könnyebb csoportba került, Dániát, Japánt és Kamerunt is legyőzte, a nyolcaddöntőben Szlovákia ellen jutott tovább. Hét gólt rúgott, kettőt kapott, de igazán erős ellenféllel valójában nem került szembe.

A braziloknál az elefántcsontpart ellen brutálisan lerúgott Elano fog hiányozni, a hollandoknál nincs sérült, Robben úgy néz ki, teljesen rendbejött, kezdeni fog.

"Brazília óriási kihívás nekünk, de továbbra is csak arra fogunk koncentrálni, hogy megnyerjük a világbajnokságot. A brazil csapat érett és megbízható, ez lesz az első meccsünk ezen a tornán, ahol nem mi vagyunk az esélyesek" - nyilatkozta Bert van Marwijk, a hollandok kapitánya.

Mindkét csapatnak plusz motivációt jelenthet, hogy a győztes a világbajnokság végéig marad Dél-Afrikában, döntőt játszik vagy mehet a harmadik helyért.

A meccset 16 órától Port Elizabethben, a Nelson Mandela Bay-ben rendezik, a játékvezető a japán Nishimura lesz.  • Tippek
  • Csok