Erik, Alexandra
EUR 382,88 Ft
USD 363,87 Ft
9 °C
23 °C

Igazságos döntetlen a vb nyitómeccsén

2010.06.11. 18:09
A világbajnokság nyitómeccsén Mexikó az első félidőben jobban játszott a házigazdánál, de a szünet után Tshabalala óriási góljával Dél-Afrika szerezte meg a vezetést. A mexikóiak egy védelmi hibát kihasználva a hajrában egyenlítettek, a döntetlen igazságos, de senkinek sem jó.

Mexikó kezdett jobban, az első negyedórában alig volt a labda a dél-afrikaiaknál, és ha hozzájuk került, akkor sem tudtak vele semmit kezdeni. Hatékonyságban a mexikóiak nagyon verték a házigazdát, 90 százalék körül passzoltak, Dél-Afrika stabilnak védekezéséből nem tudott gyors támadásokat vezetni.

A mexikóiaknál a két szélső, Vela és Dos Santos játszottak veszélyesen, a közép-amerikaiak fölénye először a 16. percben hozott helyzetet, de a középcsatár, Franco fölé fejelt. Az első kidolgozott hazai támadásra majdnem fél órát kellett várni, ekkor kiderült az is, hogy nem csak a hazai kapus bizonytalan: Khuine után Pereznek is meggyűlt a baja egy könnyű beadással.

 
Dél-Afrika - Mexikó összefoglaló

A 33. percben már ziccert dolgozott ki Mexikó, de Franco nem tudta elpörgetni a labdát a jól kimozduló kapus mellett. Két perccel később Vela nem tudta eldönteni, hogy a jobbösszekötő helyén a 16-oson belülre törve beadjon, vagy passzoljon (a végeredmény egyik sem lett), a félidő végén pedig az első gól is megszületett, de les miatt a játékvezető nem adta meg.

Az első félidő végére Dél-Afrika feljebb jött, kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés, de a kaput egyszer sem találták el. Szünet után támadásban maradtak az afrikaiak, néhány sikertelen beadás után megszerezték a világbajnokság első gólját is: egy szöktetéssel Tshabalala lépett ki, a balösszekötő helyén betört a 16-oson belülre, és a védője szorításában nagyon kilőtte a hosszú felső sarkot, Pereznek esélye sem volt a védésre.

 
Dél-Afrika - Mexikó 1-0

Mexikó Dos Santos révén majdnem azonnal válaszolt, de Khune nagyot védett az egykori Barca-csatár rövid felső sarokba tartó lövésénél. A 66. percben kis híján mindent eldöntött Dél-Afrika, egy védőkön felpörgő lövés az ötös vonalán teljesen egyedül találta Modise-t, akinek csak a kapuba kellett volna passzolnia, de a hálótartó vasat találta el kívülről.

Néhány perccel később újra Modise került helyzetbe, de a védők lebírták, mielőtt lőhetett volna. Az első félidőhöz képest nagyot változott a játék képe, Dél-Afrika masszívan védekezett, és gyors kontrákat vezetett, a mexikói fölény már sehol nem volt, bár többet volt náluk a labda, helyzetekig nem jutottak.

A 79. percben egy óriási dél-afrikai védelmi hiba kellett Mexikó egyenlítéséhez: egy veszélytelen ívelésnél Mokoena csúnyán beragadt, így Marquez nem volt lesen, amikor átvette a labdát az ötösön, és elpasszolta a kirontó kapus mellett.

 
Dél-Afrika - Mexikó 1-1

Az utolsó percekre Mexikónak maradt több ereje, mégis majdnem Dél-Afrika nyerte meg a meccset a 90. percben. Egy hosszú indítással Mphela futotta le a védőket, az ötös sarkáról el is tette a labdát a bizonytalan kapus mellett, de a kapufa külső élét találta el. A döntetlen a játék képe alapján igazságos, de egyik csapatnak sem igazán jó eredmény.

Carlos Alberto Parreira, a dél-afrikai válogatott szövetségi kapitánya: "Igazságos eredmény született. Úgy gondolom, ez egy nagyon kemény csoport. Az a válogatott, amelyik négy pontot szerez majd, továbbjut. Büszke vagyok a csapatomra, megnyerhettük volna a találkozót, de az eredmény így is igazságos.

Javier Aguirre, a mexikói válogatott szövetségi kapitánya: "A dél-afrikai gól teljesen megváltoztatta a mérkőzést. Nem mondom, hogy idegesek lettünk, de kissé aggódni kezdtünk. Megpróbáltunk változtatni a játékunkon, egyenlítettünk is. Minden dicséretet megérdemel az ellenfelünk."

A csoport, 1. forduló

Dél-Afrika-Mexikó 1-1 (0-0)

G: Tshabalala 55., ill. Marquez 79.

Később: Uruguay-Franciaország (20.30)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek